Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Таємна реконструкція

Регіональні новини Регіон: Львівська область 14643 перегляди

Опубліковано - 14.04.2006 22:24 | Всі новини | Версія для друку

Таємна реконструкція
Таємна реконструкція
Реконструкція площі Ринок відбувається всупереч чинному законодавству, без погодженого проекту, затвердженого кошторису та таємно від громадськості.

Керманичі Ратуші визнали це, однак до вечора вчорашнього дня так і не ухвалили жодного рішення, яке могло б виправити або принаймні прояснити ситуацію.

Лідери декількох громадських організацій Львова першими забили на сполох – у центрі міста чинять неподобство. Вони заявили, що домагатимуться повного припинення будь-яких робіт на площі Ринок, доки документація на проведення цих робіт не пройде належного затвердження в усіх інстанціях, а археологи не проведуть фундаментальних досліджень історичного середовища.

На запит Громадського форуму Львова до міської ради з проханням ознайомитися з проектом реставрації площі Ринок із Ратуші надійшла відповідь, що інформація про “офіційні документи, які містять конфіденційну інформацію, не підлягає обов’язковому наданню для ознайомлення за інформаційними запитами”. Проте рішуче налаштовані городяни не мали наміру відступати й здійняли чималий інформаційний галас довкола робіт на площі Ринок.

Громадські лідери ще раз затребували в міської влади документи на ремонтні роботи на площі й виявили, що жодного погодження проект реконструкції площі Ринок не має, а всі роботи, які там ведуть, – незаконні. Стверджуючи це, діячі апелюють до Закону України “Про охорону культурної спадщини”. У ньому зазначено, що “будівельні, меліоративні, шляхові й інші роботи, які можуть призвести до руйнування, знищення та пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів”. Порушення цієї норми закону тягне за собою кримінальну відповідальність.

– Законодавство передбачає погодження реставраційного завдання та проектної документації на проведення робіт на пам’ятках архітектури, – зазначив Андрій Салюк, голова Благодійного фонду збереження історико-архітектурної спадщини Львова. – Проектну документацію має бути погоджено в управлінні охорони історичного середовища Львова, державній службі з питань національно-культурної спадщини України та науково-методичній раді Держбуду України Міністерства будівництва, архітектури та ЖКГ.

Представники громадськості також зазначають, що під час ремонту площі Ринок відбувається нецільове використання коштів – 11,5 мільйона гривень.

– Субвенцію з держбюджету виділили тільки для реконструкції інженерних мереж площі Ринок, – розповів голова Громадського форуму Львова Олег Мацех. – Натомість ремонт плавно перетік у реконструкцію.

Також захисників історичного середовища міста цікавить, для чого з північного боку площу залили бетоном. Посадовці з Ратуші пояснили це тим, що там їздитиме важка техніка. Громадські лідери стверджують: влада таким чином просто закопала гроші в землю, та вважають, що на цьому місці постане підземна автостоянка.

Представник Товариства шанувальників Львова Іван Сварник зауважив, що багато архівних документів про історію Львова згоріло під час декількох пожеж у місті. З огляду на це, археологічні розкопки на площі Ринок могли б стати єдиним джерелом, з якого можна почерпнути більше інформації про давню історію Львова. Археологи вже виявили на площі залишки дерев’яного водогону на глибині два метри. Там було перехрещення шести труб, одна з яких мала керамічні вставки. Ці вставки дозволили дослідникам припустити, що вже у XV столітті львів’яни користувалися гарячою водою. Якщо ремонт і далі триватиме в режимі швидкого закопування, то під шаром бетону безслідно зникнуть цінні історичні знахідки. Нагадаємо, згідно з планом, роботи на площі мають завершити до 14 липня.

Учора на нараді у в. о. міського голови Зеновія Сірика, в якій брали участь лідери громадських організацій, представники влади не заперечили своїх помилок, себто того, що роботи проводять поза правовою площиною, але жодного рішення так і не ухвалили. Щоправда, начальник управління охорони історичного середовища Андрій Левик пообіцяв Олегові Мацеху, що скерує лист до управління капітального будівництва міськради із проханням негайно припинити всі роботи на площі Ринок. Якщо цього не зроблять, то львівська організація “Опори” сьогодні о 09.00 проведе акцію, яка змусить будівельників припинити ремонт. У коментарі “Газеті” пан Салюк зазначив, що держслужбовці Ратуші не можуть нічого вдіяти, бо просто очікують приходу нової влади.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.