Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Єдина в Україні алергологічна лікарня припинила лікувати

Надзвичайна подія Регіон: Закарпатська область 13191 перегляд

Опубліковано - 26.05.2010 12:33 | Всі новини | Версія для друку

У такому занедбаному стані перебуває Солотвинський солерудник на Закарпатті, в підземних виробках якого розташовані відділення єдиної в Україні алергологічної лікарні
У такому занедбаному стані перебуває Солотвинський солерудник на Закарпатті, в підземних виробках якого розташовані відділення єдиної в Україні алергологічної лікарні
Через карстові провалля у закарпатському Солотвині припинили лікувати у підземних відділеннях єдиної в Україні алергологічної лікарні.

Мільйони українців, котрі лікувалися в закарпатському Солотвині, від цих вихідних залишилися без можливості унікального лікування. Єдина в державі алергологічна лікарня залишилася без підземних відділень. Їх закрили, бо поряд із шахтою, через яку спускали хворих, утворилося провалля. Загроза для людей занадто велика. На порятунок шахти кошти в державі шукають понад десятиліття, але безрезультатно.

Через сильні дощі поряд із вентиляційною шахтою, якою спускали хворих у соляні камери, утворилося провалля. Це сталося вихідними, на ранок із п’ятниці на суботу. У четвер під землю ще спускали пацієнтів. Тепер підземні відділення лікарні закриті.

Те, що зараз обійшлося без трагедії, спеціалісти називають дивом. Самі ж пацієнти лікарні в розпачі.

«Я дуже переживаю за те, що лікарню можуть закрити…» «Я купила путівку сюди, вона коштувала більше як 5 тисяч гривень. Для мене це великі гроші, і я не знаю, коли собі ще зможу дозволити її купити. Але найголовніше – лікуватися потрібно!» – кажуть вони.

Республіканська алергологічна лікарня, що в Солотвині, єдина в Україні. У ній лікують у підземних відділеннях, виробках солі. Медики кажуть: лікування надзвичайно ефективне для хворих на астму, різні алергологічні та шкірні прояви. Таких пацієнтів в Україні – понад два мільйони.

Головний інженер Солотвинського солерудника Сергій Проскура розповідає, що опади вже неодноразово загрожували підтопленнями шахти. Зараз під час дощу спеціалісти десять годин поспіль без відпочинку намагалися відпомпувати воду.

Не допомогло. Дощі підмили ґрунти під землею, і понад 200 кубометрів ґрунту провалилося в шахту на глибину до сорока метрів.

Це все, що спеціалісти знають, решту – вивідують. Ризикують надзвичайно, каже Сергій Проскура.

«Ми поки конкретно не знаємо, що робити. Іде поки розвідка. Люди працюють у дві зміни, тільки найбільш навчені спускаються, щоб не ризикувати. Тут треба нормальне обстеження робити. Тут всі шахти затоплені, повалені, немає у нас системи дренажу ніде», – скаржиться він. Що робити далі, не знає ніхто.

Журналісти та окремі спеціалісти тим часом згадують: обласна влада написала за останні роки майже сотню звернень до різних інстанцій із приводу катастрофічної ситуації в Солотвині. Просили кошти бодай на вивчення проблеми. Не дали.

Область попереджала про втрату єдиної алергологічної лікарні, про загибель стратегічного підприємства. Без результату.

Зараз уже говорять і не про це. Спеціалісти переконують: процеси карстоутворення не зупинити. Тому наразі треба терміново відселяти з небезпечної зони понад тисячу жителів села.
Карстові провалля на території Солотвинського солерудника на Закарпатті утворюються вже кілька років поспіль: останнє — у 2008 році, завглибшки з п’ятиповерховий будинок
Карстові провалля на території Солотвинського солерудника на Закарпатті утворюються вже кілька років поспіль: останнє — у 2008 році, завглибшки з п’ятиповерховий будинок

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Навчаючи інших, ми вчимося самі”
Сенека

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.