Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


”Електрони” відродили з імпортних деталей

Економіка Регіон: Львівська область 9599 переглядів

Опубліковано - 4.10.2006 13:54 | Всі новини | Версія для друку

Регулювальники радіо-електронної апаратури Олег Спринь, 29 років, і Володимир Млєчко, 23 роки, налагоджують нові ”Електрони” (фото: Віталій Грабар)
Регулювальники радіо-електронної апаратури Олег Спринь, 29 років, і Володимир Млєчко, 23 роки, налагоджують нові ”Електрони” (фото: Віталій Грабар)
Зі старих кадрів залишилися два регулювальники та кілька інженерів.

26-річні львів’яни Сергій та Валентина Котелюхи купили телевізор у магазині ”Технолюкс” на вулиці Городоцькій, 17. Із десятка нових марок вибрали ”Електрон” із діагоналлю 54 сантиметри.

— Старенький ”Електрон” досі служить батькам, — розповідає Валентина. — Коли ми похвалилися покупкою — нам не повірили. Мама сказала, що ”Електронів” уже не випускають.

— Схоже реагували і наші покупці два роки тому, — каже завідувач торгового залу ”Технолюксу” Юрій Чепелевський, 30 років. — Довіра до ”Електронів” повертається — це телевізори з сучасними технічними характеристиками. Більше того, вони захищені від коливань напруги від 100 до 280 вольт.

Котелюхи зауважують, що ”Електрон” обрали ще й тому, що телевізор зібрано у Львові. Гарантія на три роки. Завод поряд, будь-яку запчастину можна замінити. Додають, що пам’ятають розповіді батьків про те, як у 1980-х роках про львівський телевізор мріяла кожна родина. Колись це була відома львівська марка. За ”Електронами” шикувалися черги.

— 1990-го у Львові виготовили мільйон телевізорів — це була найбільша партія періоду застою, — розповідає комерційний директор заводу Володимир Маковецький, 53 роки. — У наступні роки випуск телевізорів постійно зменшувався.

На підприємстві називають різні причини. Розірвалися зв’язки між суміжними підприємствами з колишніх радянських республік. З’явилася конкуренція з відомими світовими брендами. Коли відкрили кордони, ”Панасонік” та ”Соні” заполонили країну. ”Електрон” не витримав боротьби за покупця, довелося зупинити конвеєр — на три роки. Проте адреси не змінив — та ж вулиця Стороженка. Завод виблискує свіжопофарбованим фасадом.

— Першу експериментальну партію — три тисячі телевізорів — на заводі зібрали 24 вересня 2004-го, — каже Володимир Маковецький. — 2005 року виробництво пішло повним ходом — у січні виготовили тисячу телевізорів, до грудня робили 5 тисяч щомісяця. Починали з трьох моделей, за рік дійшли до 14.

На підприємство запросили випускників Львівського технічного коледжу. Керівники заводу спеціально ходили на захист дипломів. На ”Електроні” створили 100 робочих місць. Зі старих кадрів залишилися лише два регулювальники та кілька інженерів — решта пішли шукати інших хлібів, часто не за фахом.

— На заводі я два роки, — розповідає 23-річний слюсар-складальник Мар’ян Мартин. — Робота подобається, зарплата непогана, ставка — 950 гривень, на руки 800 отримую, обіцяють підняти.

На заводі лише складають, регулюють і випробовують телевізори. ”Начинка” ”Електрону” — як і в усіх відомих марках.

— Кінескопи, мікросхеми купуємо в найкращих світових виробників, які виготовляють їх мільйонами і продають за помірними цінами, — каже Володимир Маковецький. — Відеосигнал i звук обробляє мікропроцесор компанії ”Філіпс”, кінескопи — ”Панасонік”, ”Самсунг”, ”Томсон”. Ми складаємо не гірше, ніж у Гонконгу, Кореї чи Китаї.
ЕЛЕКТРОН 66ТК-912 LCD
ЕЛЕКТРОН 66ТК-912 LCD
Од власних розробок на підприємстві відмовилися. За сучасними технологіями не вгнатися, тому й не відновлювали роботу Науково-дослідного інституту.

— ”Філіпс” продає нам усю мікросхему повністю, то який сенс? — запитує Маковецький.

— Нині на заводі виготовляємо лише пінополістиролові вкладки, пластмасові корпуси телевізорів та упаковку.

Головні торгові партнери заводу — мережі ”Фокстрот”, ”Технолюкс”, ”Бомба” та ”Вікотек”. На ”Електроні” вже готують першу партію телевізорів для продажу в Молдову. До кінця року налагодять випуск плазмових телевізорів і DVD-програвачів.

Кращий український товар

На Всеукраїнському конкурсі ”Кращий вітчизняний товар 2006 року” перемогу здобув львівський завод ”Електрон”.

Виробництво телевізорів ”Електрон”:
1990 — мільйон телевізорів (стара марка)
2004 — почався випуск нових ”Електронів” — 3 тисячі телевізорів
2005 рік — 34 тисячі
2006 рік — 70 тисяч
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.