Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Черкащині розкопали трипільський мегаполіс

За межею віків Регіон: Черкаська область 14698 переглядів

Опубліковано - 12.08.2010 22:37 | Всі новини | Версія для друку

На Черкащині розкопали трипільський мегаполіс
На Черкащині розкопали трипільський мегаполіс
У Черкаській області тривають розкопки поселення стародавньої трипільської цивілізації, якому понад 5 тисяч років. Воно збудоване з небувалим розмахом за тогочасними мірками. Розкопки оплачує французький бізнесмен.

Як зазначив керівник трипільської експедиції Володимир Круц, це найбільше з відомих трипільських поселень, що існувало між селами Легедзине та Тальянки. Учені вже давно зацікавились поселеннями-гігантами трипільців в Буго-Дністровському межиріччі, площа яких вражає своїми розмірами: Тальянки– 450 га, Майданецьке – 250 га.

Завдяки геомагнітній зйомці було виявлено, що вони налічували від 1500 до 2800 будівель, розташованих концентричними колами, які заселяли від 6 до 25 тисяч мешканців.

Наразі розкопали менше півсотні поселень. За словами керівника експедиції, над кожним працюють по півмісяця, аби лише розчистити місце і дістатися верхнього шару конструкцій.

За словами керівника проекту Олексія Корвіна-Піотровського, цього року було знайдено помешкання з унікальними архітектурними деталями: підлогою та жертовником, що надзвичайно добре збереглися.
Уперше вдалося встановити, що люди, які залишали це житло, забрали з собою піч - символ сімейного вогнища. Знайдений під житлом горщик, ймовірно, був родинним оберегом. Керівник проекту наголосив, що такі результати дають змогу робили висновки щодо мікрохронології розвитку поселень.

Експедиція з розкопок трипільських поселень стартувала у 1981 році.

Понад 10 років у фінансуванні досліджень бере участь французький меценат Бертран Кост.

“Україна - молода незалежна держава з давньою історією. Усі багато говорили про трипільську культуру, але ніхто нічого не робив. Тому я вирішив допомогти Інститутові археології НАН України”, - сказав він.

Як стверджують учасники експедиції, упродовж останніх років розкопки повністю фінансуються за рахунок меценатів, жодних державних коштів науковці не отримують.

Раніше, київські археологи в Легедзиному розкопали 30 готських поховань. Наступного року вчені мають намір завершити роботу. Це буде перше повністю розкопане поселення готів на Черкащині.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.