Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Інформація про загрозу унікальній колекції Пархомівського художнього музею спростована

Регіональні новини Регіон: Харківська область 14422 перегляди

Опубліковано - 18.04.2006 16:04 | Всі новини | Версія для друку

13 квітня 2006 року газета «Вечірні вісті» надрукувала статтю під назвою «26 тысяч гривен за подлинники великих художников», в якій, зокрема, висловлювались побоювання, що Пархомівський художній музей з його унікальною колекцією світового значення став жертвою афери. Цю новину, з посиланням на «Газету по-українськи», розмістив і наш портал.

З приводу цього редакція Музейного порталу України звернулась за коментарем до В.В. Мизгіної, директора Харківського художнього музею, відділом якого є Пархомівський художній музей.

В.В. Мизгіна, директор Харківського художнього музею:

- Інформація, подана Вечірніми вістями від 13 квітня 2006 року у спотвореному вигляді й не відповідає дійсності.

В першу чергу, ніхто ніколи не купував і ніколи не зможе придбати колекцію музею – це просто неможливо

По-друге, будівля в якій знаходиться Пархомівський музей ніколи йому і не належала. Ми її орендували у місцевого цукрового заводу на безоплатній основі. Коли завод збанкрутував, його майно було описане і продане ліквідаційною комісією фірмі „Синтал Д”. Сталося це два роки тому. Відтоді ми на таких же умовах безкоштовно орендуємо цю будівлю у нового власника.

Весь цей час музей нормально функціонує, приймає 25 тисяч відвідувачів на рік. Працює штат співробітників, виконує свої обов’язки охорона.

„Синтал Д” не лише не чинить жодних перепон роботі музею, але й допомагає йому. Приміром до 50 річного ювілею музею зробили ремонт, зараз обіцяють полагодити дах. Більше того представники фірми „Синтал Д” готові передати цей будинок місцевій Сільраді.

Прикро, але хтось не розібравшись вирішив на пустому місті зробити „сенсацію”, для чого не було жодних підстав. Не виключено, що подамо на Вечірні вісті позов.

Пархомівський історико-художній музей (автономний відділ Харківського художнього музею) - один з найкращих сільських музеїв України. Його колекція, що нараховує близько трьох тисяч експонатів основного фонду, складається з унікальних творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, цінних матеріалів з археології та етнографії.

Генеральний директор та співзасновник НПФ "Синтал-Д" Микола Толмачов також спростовує інформацію, пов'язану зі скандалом навколо придбання Пархомівського цукрового заводу з будинком музею, передає УНіАН.

Як відзначив Толмачов, на момент придбання виробничого комплексу до складу основних засобів входив будинок старої контори заводу, де, як з'ясувалося згодом, знаходиться музей відомого колекціонера Панаса Лунєва.

За словами Толмачова, воно продавалося окремим лотом, й бажаючих придбати його з аукціону не було (бажаючих не з'явилося і дотепер), тому було прийняте рішення придбати його, відреставрувати й зберегти музей для нащадків.

Генеральний директор і співзасновник НПФ "Синтал-Д" підкреслив, що з моменту придбання заводу на підприємство не надійшло жодної пропозиції з боку держави і місцевої влади з приводу спільного ремонту та утримання об'єкту.

Тому "Синтал-Д" прийняв рішення самостійно розробити проект ремонту і реконструкції будинку музею, для того, щоб воно стало придатним для збереження колекції, сказав Толмачев.

Він відзначив, що картини, які знаходяться в приміщенні музею, належать Харківському історико-художньому музеєві.

"тобто компанія придбала лише будинок, але ніяк не картини, що є надбанням нації", - підкреслив Толмачев.

Як відзначив гендиректор НПФ "Синтал-Д", "з музеєм у нас немає ніяких договірних відносин із приводу утримання картин. Дивно, але Історико-художній музей жодного разу не звертався до нас, - створюється таке враження, що полотнини не є цінністю для держави".

За словами бізнесмена, компанія із задоволенням би виступила меценатом у реставрації картин, однак не має на те прав.

Наша довідка:

Пархомівський історико-художній музей (автономний відділ Харківського художнього музею) - один з найкращих сільських музеїв України. Його колекція, що нараховує близько трьох тисяч експонатів основного фонду, складається з унікальних творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, цінних матеріалів з археології та етнографії.

Заснований 1955 р. за ініціативою вчителя історії, шанувальника старовинної культури та мистецтва Опанаса Федоровича Луньова, музей існував як народний при Пархомівській середній школі.

Особиста колекція зразків образотворчого мистецтва, яку Луньов передав музеєві, стала основою першої експозиції. Найближчими помічниками Опанаса Федоровича були його учні, яких він об'єднав спочатку в гурток "Юний історик", а пізніше - в історико-мистецький клуб "Райдуга". Вони вели пошукову роботу в Пархомівці та сусідніх селах, де було віднайдено картини, ікони, старовинний одяг, вишивки, монети, медалі, предмети побуту.

Шкільний музей підтримали харківські художники, які в перші роки його існування подарували близько 50 творів. Всебічну допомогу протягом довгого часу надавав Музей образотворчих мистецтв ім. О.С.Пушкіна, Державний Ермітаж, Спілка художників СРСР. Встановилися тісні зв'язки з Російським музеєм у Петербурзі (тоді - Ленінграді), Третьяковською галереєю, Об'єднанням музеїв Московського Кремля. Практична і методична допомога надходила від харківських художнього та історичного музеїв. Багато років підтримувались теплі стосунки з видатними майстрами образотворчого мистецтва - С.Коньонковим, В.Фаворським, М.Ромадіним, Є.Вучетичем, Б.Неменським, І.Їжакевичем та багатьма іншими.

Сільський історико-художній музей перетворюється в своєрідний культурно-освітній осередок. Вже у 60-ті роки він стає відомим далеко за межами України. Багаторічна дружба пов'язує пархомівський музей з Дрезденською картинною галереєю, берлінським Боде-музеумом, які неодноразово запрошували до себе "райдужан" для знайомства з шедеврами світового мистецтва.

Більше тридцяти років музей існував на громадських засадах. У 1986 р. він одержав статус державного культурно-освітнього закладу - став автономним відділом Харківського художнього музею.

Пархомівський музей володіє цікавим зібранням станкового живопису і графіки XVIII-XX ст.

У експозиції цього сільського Ермітажу привертають увагу старовинні ікони, роботи І.Рєпіна, І.Шишкіна, В.Сєрова, Ю.Архипова, О.Головіна, О.Бенуа.

Значну частину експозиції присвячено образотворчому мистецтву ХХ століття. В ній особливе місце займають твори живопису, графіки, скульптури, подаровані музею самими художниками - К.Юоном, Ю.Пименовим, М.Сар'яном, І.Їжакевичем, С.Коньонковим, В.Фаворським, Є.Вучетичем, М.Ромадіним, С.Чуйковим, В.Касіяном, В.Кібриком, Б.Неменським та іншими.

Різноманітна і цікава збірка зарубіжного мистецтва - пам'яток різних часів і країн: давньоєгипетська пластика і невеличкий розділ античного мистецтва Індії, Японії, Китаю. Особливе місце в колекції займають твори західноєвропейського живопису і графіки.

У історико-етнографічному відділі представлено предмети місцевої історії та культури краю: знаряддя праці і зброя найперших поселенців на території Пархомівки та Краснокутського району епохи неоліту й бронзи, предмети місцевого побуту ХІІ-ХІХ ст., вишивка, народна картина, кераміка.

Пархомівський історико-художній музей - справжня скарбниця мистецтва Харківщини - веде активну культурно-освітню роботу: влаштовує численні виставки, зустрічі з майстрами мистецтва, концерти.

Адреса музею:

Харківська область, Краснокутський район, село Пархомівка, вул.. Конторська, 1

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Регіональні новини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.