Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Німці показують українцям, що треба робити зі стукачками КДБ

За право людини 5310 переглядів

Опубліковано - 19.09.2010 10:39 | Всі новини | Версія для друку

Німці показують українцям, що треба робити зі стукачками КДБ
Німці показують українцям, що треба робити зі стукачками КДБ
Німецьке посольство привезло до України експозицію про НДРівський аналог КДБ, аби показати наскільки «нелюдською» може бути диктатура та чому небезпечне повернення до неї. Така виставка в Україні вперше.

Виставка документів про методи роботи Державної служби безпеки колишньої Німецької демократичної республіки має промовисту назву «Ворог той, хто думає інакше».

Ці архівні матеріали вже експонувалася в європейських країнах. У Києві виставка вперше. Вона розповідає про історію створення та розростання «штазі» та її союзників. На експозиції представлені документи, в яких зафіксовані антигуманні методи роботи спецслужб і відображені долі людей, які постраждали від колишньої таємної поліції. З іншого боку виставка розповідає про людей, які чинили опір всезасиллю правлячої тоді Соціалістичної єдиної партії Німеччини і її «щиту і мечу» (як тоді називали «штазі»).

Люди мають знати зрадників

«У цих документах зафіксовані долі людей, які пережили тоталітарний режим. Вони мають право знати, чому їх заарештовували, хто їх зраджував. Прагнення до правдивості і прозорості зближує людей», – сказав, відкриваючи виставку посол ФРН в Україні Ганс-Юрґен Гаймзьот.

Експозиція досить локанічна – великі ящики з великою кількістю документів. Деякі з них, до речі, можна почитати українською. Федеральна уповноважена з питань документації Державної служби безпеки колишньої НДР Маріанне Біртлер каже, що таке втілення минулого досить символічне: великі громіздкі шафи символізують важку брутальну тоталітарну машину, а маленькі папки з номерами – це долі великої кількості людей, які були для цієї машини лише гвинтиками.

Сучасні цінності

«Привізши сюди цю виставку ми хотіли насправді не стільки показати колишню НДР, а розпочати діалог, що є цінностями сьогодення ( демократія, свобода слова) і яким чином можна ці цінності зберегти», - наголосила Маріанне Біртлер.

Виставка про НДРівську спецслужбу «штазі» працюватиме в Києві до 28 вересня.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки люди розумом убогі, особливо недоумки та ідіоти, позбавлені національних прикмет”
Арсен Річі

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.