Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


До 64 річниці утворення Української Повстанської Армії

За право людини 9949 переглядів

Опубліковано - 12.10.2006 18:51 | Всі новини | Версія для друку

До 64 річниці утворення Української Повстанської Армії
До 64 річниці утворення Української Повстанської Армії
Відозва Політичної Ради Народного Руху України.

Задовго до відновлення самостійної держави у 1991 році сотні тисяч українців у лавах Української Повстанської Армії (УПА), в інших організаціях опору боролися за свободу і незалежність України. Унаслідок фальсифікацій вітчизняної історії ті, хто вів багаторічну жертовну визвольну боротьбу за незалежність України, тепер, в українській незалежній державі, не визнані учасниками бойових дій, не мають належного статусу й соціального захисту.

Народний рух України поставив питання про політичну реабілітацію УПА ще в радянські часи, оскільки ми глибоко переконані, що акт відновлення історичної правди щодо національно – визвольної боротьби Українського народу у ХХ столітті і справедливості по відношенню до її учасників є одним із засадничих принципів ідеології самоідентифікації української нації, засобом зняття фальшивих нашарувань у громадській свідомості нашого народу, формування здорового погляду не тільки на минуле та сучасність, а й на майбутнє України.

Впродовж 15 років незалежності українські патріоти, серед них й рухівці домагалися політичного й законодавчого вирішення цього болючого питання. За їх ініціативою Постановою Кабінету Міністрів від 12 вересня 1997 р. за № 1004 була створена Урядова комісія з вивчення діяльності ОУН і УПА.

Але, незважаючи на те, що Президент В. А. Ющенко дав доручення поновити роботу Урядової комісії, на те, що робоча група істориків при цій комісії оприлюднила історичний висновок з проблеми ОУН-УПА, котрий спростовує міфи комуністичної пропаганди, на те, що члени ОУН й вояки УПА у повній мірі відповідають критеріям комбатантів, визначеним Гаазькою конференцією від 18 жовтня 1907 р., Верховна Рада до цього часу не визначила офіційної позиції стосовно цього періоду національно – визвольної боротьби.

Більш того новітні фарисеї, внісши на її розгляд законопроект „Про статус і соціальний захист громадян України, які потерпіли від дій ОУН і УПА в 1939 – 1941 роках, в період Великої Вітчизняної війни та післявоєнні роки” в котрий раз хочуть, тепер уже вустами українського парламенту легалізувати сталінське брехливе, антиукраїнське трактування нашої історії.

Народний Рух України, підтримуючи заклики Президента В. А. Ющенка до громадянського примирення у нашому суспільстві, вимагає від Верховної Ради законодавчо визнати боротьбу бійців УПА, інших організацій опору у 30, 40 і 50-х роках ХХ століття національно-визвольною боротьбою українського народу за незалежність, а УПА – воюючою стороною у другій світовій війні.

Рух закликає Уряд оновити склад Урядової комісії з вивчення діяльності ОУН і УПА, залучивши до роботи у її складі представників партій та громадських організацій патріотично – демократичного спрямування, активізувати роботу Комісії, зобов’язавши її у найближчі 2 – 3 місяці надати Президентові і Верховній Раді пропозиції стосовно визначення офіційної позиції щодо діяльності УПА.

Ми закликаємо Урядову комісію розробити проект закону чи Постанови Верховної Ради щодо усталення відзначення на теренах всієї держави визначних подій та пам’ятних дат з історії національно – визвольних змагань як вирішального чинника у розв’язанні проблеми подолання наслідків імперської політики розпалювання внутрішньоукраїнських конфліктів і відновлення історичної справедливості, а у більш широкому сенсі - забезпечення єдності нації та запоруки її майбутнього.

Вимагаємо від Генеральної прокуратури завершити реабілітацію учасників національно – визвольного руху за незалежність України, для чого, в разі необхідності, ініціювати зміни до законодавства.

Закликаємо всі українські сили у дні відзначення славних роковин створення УПА ще раз продемонструвати свою пам'ять і повагу до героїв України.

Слава Україні! Слава її героям!

Голова Народного Руху України
Борис ТАРАСЮК
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.