Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Львові створили перший в Україні парк фортифікаційних споруд в мініатюрі

Туризм Регіон: Львівська область 26218 переглядів

Опубліковано - 8.10.2010 22:33 | Всі новини | Версія для друку

У Львові створили перший в Україні парк фортифікаційних споруд в мініатюрі
У Львові створили перший в Україні парк фортифікаційних споруд в мініатюрі
8 жовтня у Львові за сприяння Європейської партії України на подвір’ї Палацу Потоцьких відбулося відкриття першого в Україні парку фортифікаційних споруд у мініатюрі. У парку наразі представлено 8 мініатюр.

Серед них - Високий Замок у Львові, Олеський замок, оборонна церква Сутківцях (Поділля), замок Тамплієрів у Середньому (Закарпаття), костел у Біще (Тернопільська обл.), замок в Острозі (Рівненська обл.), стовп-вежа у Кам’янці (Білорусь), церква у Посаді Риботоцькій (Польща).

Як зазначив директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, у світі немає стільки фортифікаційних споруд, скільки було в Україні. "Наша країна знаходилася на такому місці, що не було іншого виходу, як будувати фортифікаційні споруди для оборони. Свого часу був складений каталог з усіма фортифікаційними об’єктами, які мала Україна, там зібрано близько 4 тис. таких об’єктів. У цьому парку фортифікаційних споруд ми хочемо показати речі, які існують, і які вже не існують. Представлені об’єкти – це лише перший крок, плануємо, що тут буде так представлений Підгорецький замок, Кам’янець-Подільський та інші", - зазначив Б.Возницький.

За його словами, ідея виникала уже давніше у нього та в.о директора Львівського палацу мистецтв Юрія Гнатковського, останній, до речі, і знайшов благодійників, які допомогли матеріально втілити проект в життя.

"Відкриття парку історичних пам’яток має велике туристичне значення для нашого регіону, оскільки всю величну красу нашої історії можна буде не лише побачити а й доторкнутися до неї. В Європі такі парки історичних мініатюр дуже популярні, вони привертають увагу туристів та сприяють залученню коштів від владних структур та спонсорів для реставрації історичних об’єктів" - зазначив Юрій Гнатковський.

Майже всі запропоновані укріплення, що дійшли до нашого часу, були розбудовані у XIV-XVII ст. на місці фортифікацій княжої доби, або містять рештки давніх княжих укріплень.

Як зазначив реконструктор старовини Ігор Качор, усі фортифікаційні об’єкти відтворено у масштабі 1:50 і зроблено із бетону.

Власне, при співпраці з Європейською партією України у парку фортифікаційних споруд у мініатюрі має з’явитися понад двадцять експонатів замків, фортифікаційних споруд, церков та палаців України. Для відтворення плануються найбільш відомі з історичного та мілітарного погляду укріплення, розміщені на теренах давнього королівства Русі (пізніших Руського, Волинського, Подільського воєводств Речі Посполитої). Частині з них на сьогодні завдячують своєю популярністю туристичні маршрути, інша частина - відома за історичними подіями, з життя відомих постатей, але є важкодоступною через відсутність відповідної інфраструктури.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Туризм»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Свобода, якщо вона пустила коріння, швидко зростає”
Джордж Вашінгтон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.