Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Служба безпеки України запобігла рейдерському замаху на “Укррічфлот”

Захист держави 9593 перегляди

Опубліковано - 19.10.2006 19:08 | Всі новини | Версія для друку

Служба безпеки України запобігла рейдерському замаху на “Укррічфлот”
Служба безпеки України запобігла рейдерському замаху на “Укррічфлот”
Служба безпеки України (СБУ) запобігла рейдерському замаху на майно акціонерної судноплавної компанії (АСК) “Укррічфлот” шляхом підробки документальних матеріалів, що стали підставою для ухвалення судових рішень.

Сьогодні відбулась спільна прес-конференція керівництва Акціонерної судноплавної компанії “Укррічфлот” та Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави Служби безпеки України, присвячена протидії протиправному поглинанню акціонерних товариств, повідомив прес-центр СБУ.

Ситуація, що склалася у сфері корпоративних відносин та фондового ринку України, свідчить про поширення випадків протиправного захоплення акціонерних товариств (у тому числі з державною часткою власності) сторонніми комерційними структурами через міноритарних акціонерів, які діють на їх користь (так зване - "рейдерство").

Як зазначив керівник Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави Борис Волошенков: “Такі напади не лише дестабілізують роботу підприємств, а й призводять до значного загострення соціальної ситуації в окремих регіонах. Наразі реалізація протиправних схем заволодіння акціонерними товариствами, що супроводжується силовим захопленням адміністративних приміщень та зміною керівництва товариства, набуває значного поширення та стає окремим видом економічних злочинів. У зв’язку з цим Служба безпеки України вживає усіх належних заходів з протидії незаконному поглинанню акціонерних товариств, серед яких є чимало підприємств, що відіграють важливу роль у економіці України”.

Службою безпеки України викрито наміри незаконного привласнення майна Акціонерної судноплавної компанії “Укррічфлот” шляхом підроблення документальних матеріалів, що стали підставою для прийняття судових рішень. Замовники рейдерської операції, створюючи умови для заволодіння АСК "Укррічфлот", ініціювали необґрунтовані рішення ряду міських та районних судів у різних регіонах держави, що зобов'язували правління АСК "Укррічфлот" скликати позачергові загальні збори акціонерів і внести зміни до статуту товариства. За судовими рішеннями майно компанії підлягало арешту, а реєстр акціонерів АСК “Укррічфлот” мав бути переданий тимчасовому реєстратору.

Рейдери намагалися взяти під контроль майно сімдесяти тисяч акціонерів “Укррічфлоту”, значні майнові активи та фінансові потоки з 40 країн світу, аби маніпулювати ними на власний розсуд. Перспективному підприємству вдалося професійно захиститися від “рейдерських атак” завдяки активному сприянню Служби безпеки України, співробітники якої документально довели всю безпідставність зазіхань на “Укррічфлот”.

У листопаді 2005 року одне з вінницьких товариств з обмеженою відповідальністю придбало на ім’я приватної особи 10 простих іменних акцій ВАТ “Акціонерна судноплавна компанія “Укррічфлот” вартістю 150 гривень. Через місяць власник цих акцій звернувся з позовною заявою до одного з міських судів Донецької області про зобов'язання правління АСК “Укррічфлот” скликати позачергові загальні збори акціонерів та винести на розгляд акціонерів питання про передачу ведення реєстру іншому реєстратору. Наступною була позовна заява до одного з районних судів м. Харкова про зобов'язання фізичних осіб - членів правління АСК “Укррічфлот” - скликати позачергові збори акціонерів і одночасно було подано заяву про забезпечення позову шляхом заборони обігу акцій АСК “Укррічфлот”.

Здійснений фахівцями СБУ експертний аналіз підписів на документах, що фігурували у цих справах, свідчить, що вони були виконані не тими особами, від імені яких надавались судовим інстанціям, тобто були підроблені. Крім того, Службою безпеки було встановлено факти порушень процесуального законодавства при пред’явленні судових позовів до АСК “Укррічфлот” від імені міноритарних акціонерів, що дозволяло рейдерам задіяти у реалізації злочинних намірів “свої” судові інстанції. З цією метою вони вносили до позовних документів свідомо не правдиві дані стосовно місць проживання відповідачів з числа членів правління компанії у населених пунктах, що обслуговуються “потрібними судами”. Здійснена співробітниками СБУ перевірка засвідчила, що відповідачі за зазначеними у позовах адресами не проживають та не зареєстровані, вони не були повідомлені та не брали участі у розгляді у судах позовних заяв.

Ці та інші обставини дали підстави стверджувати, що судові рішення щодо “Укррічфлоту” були прийняті з порушенням вимог чинного законодавства (насамперед Цивільного процесуального кодексу України, Законів України "Про господарські товариства" та "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні"). Водночас із залученням “своїх” судових виконавців рейдери готувалися до силового захоплення адміністративних приміщень судноплавної компанії, що призвело б до фактичного заволодіння підприємством та порушення прав його акціонерів.

Викриті факти щодо намірів незаконного привласнення майна АСК “Укррічфлот” шляхом підроблення офіційних документів задокументовані оперативним підрозділом, що здійснює контррозвідувальний захист транспортного комплексу і входить до складу Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави СБ України. На підставі отриманих матеріалів Генеральною прокуратурою України та районною прокуратурою м. Києва порушено дві кримінальні справи за ч.1 ст. 358 КК України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів), слідство за якими триває.

Застосування зазначеної схеми протиправних дій в Україні стало можливим внаслідок недосконалості вітчизняного законодавства у сфері корпоративних відносин, яке є недостатньо регульованим, що надає багато можливостей для зловживань. За оцінками експертів, у найближчій перспективі слід очікувати збільшення випадків захоплення акціонерних товариств, що обумовлено, зокрема, фактичним завершенням приватизаційних процесів в Україні та активізацією постприватизаційної боротьби за привабливі об'єкти між вітчизняними промислово-фінансовими групами. Підтвердженням цього прогнозу є те, що окремі промислово-фінансові групи вже сформували в своїй структурі спеціалізовані підрозділи, які займаються недружнім поглинанням акціонерних товариств.

Як свідчить практика, рейдери негайно перепродують вже захоплені ними підприємства або ініціюють їхнє штучне банкрутство на замовлення іноземних конкурентів чи переводять об’єкти у тіньовий сектор економіки. Унаслідок таких операцій у будь-якому випадку заподіюються значні збитки державі, завдається удар окремим секторам її економіки.

Cпроба незаконного заволодіння акціонерною судноплавною компанією "Укррічфлот" (м. Київ), якій вдалося запобігти завдяки заходам, вжитим Службою безпеки України, свідчить про необхідність запровадження ефективної системи протидії протиправному поглинанню акціонерних товариств.

Враховуючи те, що застосування таких злочинних схем найчастіше відбувається із використанням корупційних зв'язків у судових органах та органах виконавчої служби, на думку фахівців СБУ, назріла потреба у внесенні змін до судового законодавства України, посиленні роботи кваліфікаційних комісій суддів та підвищенні рівня координації діяльності правоохоронних органів. Як свідчить досвід інших країн, вагомі результати може дати залучення до спротиву рейдерам вітчизняних об’єднань промисловців, підприємців та громадськості.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Захист держави»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.