Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


WikiLeaks: Мафія контролює Фірташа. Фірташ називає себе другом Ющенка

Скандал 8807 переглядів

Опубліковано - 3.12.2010 06:13 | Всі новини | Версія для друку

WikiLeaks: Мафія контролює Фірташа. Фірташ називає себе другом Ющенка
WikiLeaks: Мафія контролює Фірташа. Фірташ називає себе другом Ющенка
Мільярдер, який є однією з найвпливовіших осіб в Україні, зізнався, що пов`язаний з російською мафією, а такаож висловив повну підтримку президенту Ющенку і настільки ж сильне презирство до прем’єра Тимошенко.

В оприлюдненій британською газетою Guardian з посиланням на сайт WikiLeaks дипломатичній депеші, направленій до Вашингтона з Києва, мовиться про те, що впливовий український бізнесмен Дмитро Фірташ нібито зізнався американському послові про те, що він пов'язаний з російською організованою злочинністю.

З телеграми виходило, що Фірташ сказав про те, що він отримав згоду на участь у бізнесі від відомого кримінального авторитета Семена Могилевича, повідомляє Бі-Бі-Сі. За висновком правоохоронних структур європейських країн і США, Могилевич є "ватажком ватажків" російської мафії, яка діє у всьому світі.

Таку інформацію американським дипломатам надав співвласник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ. "В ході конфіденційної бесіди з послом США в Україні Уїльямом Тейлором він визнав, що в його газовому бізнесі "реальну силу" представляє саме Могилевич. За даними Wikileaks, Фірташ також заявив, що в Україні в 1990-і роки було неможливо займатися бізнесом без узгодження операцій з різними злочинними угрупуваннями.

"Він визнав, що у нього є зв'язки з представником російського кримінального миру Могилевичем, і підкреслив, що перш ніж почати свій бізнес, йому потрібно було дістати схвалення у Могилевича", - йдеться у звіті американського посла за результатами зустрічі з українським підприємцем.

У липні 2005 тодішній керівник Служби безпеки України Олександр Турчинов заявив про те, що СБУ має "непрямі докази" того, що Семен Могилевич контролює компанію "РосУкрЕнерго" - ексклюзивного постачальника російського газу до України. Дмитро Фірташ є співвласником "РосУкрЕнерго". Вважається, що йому належить трохи менше половини акцій компанії.

США вважають, що Могилевич - один з найбільш сильних ватажків мафії у світі. У Вашингтоні упевнені, що в 1990-і роки він створив найсильніше злочинне угрупування Східної Європи. Він фігурує у списку 10 найбільш розшукуваних ФБР утікачів: вважається, що Могилевич причетний до шахрайської операції, що принесла багатомільйонний прибуток, пов'язаної з компанією, яка базується в Пенсільванії.

У січні 2008 року Семен Могилевич був заарештований у Москві департаментом економічної безпеки російського МВС за підозрою в співучасті в ухиленні від сплати податків фірмою "Арбат Престиж". Проте в липні 2009 року він був звільнений з-під варти під підписку про невиїзд. Семен Могилевич вважається в США одним зі списку найрозшукуваніших людей. За даними американських дипломатів, Могилевича заарештували саме коли він втратив політичний "дах" (з причин, які так і залишилися нез'ясованими).

Після арешту Могилевича швейцарська компанія "РосУкрЕнерго", так само як і особисто Дмитро Фірташ, заперечувала бізнес-зв'язки з арештованим бізнесменом. "Ні група DF, ні пан Дмитро Фірташ особисто, не мали жодних інтересів або стосунків з "Арбат-престижем". Фірташ також ні прямо, ні опосередковано не володіє часткою цієї компанії", - говорили у заяві міжнародної холдингової компанії Group DF, створеної Фірташем.

Нагадаємо, зараз склалася ситуація, що компанія РУЕ може стати причиною енергетичного колапсу в Україні взимку 2010-2011: НАК "Нафтогаз України" повинен повернути РУЕ 12,1 млрд кубометрів газу. Верховний суд України 24 листопада 2010 року підтвердив рішення судів нижчих інстанцій у справі виконання вердикту Стокгольмського арбітражу про необхідність повернення "Нафтогазом" природного газу РУЕ.

На початку 2009 року "Нафтогаз" за розпорядженням колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд кубометрів газу, що належали РУЕ. Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу у розмірі 1,7 млрд доларів, яким "Нафтогазу" перепоступався російський "Газпром". Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і РУЕ. РУЕ звернулася в Стокгольмський арбітраж з вимогою стягнути 11 млрд кубометрів і 1,1 млрд кубометрів пені з НАК.

А про те, хто стоїть за російською мафією, ми вже писали.

Фірташ підтримував Ющенка на зло своєму ворогові Тимошенко

Співвласник РосУкрЕнерго Дмитро Фірташ в 2008 році висловлював підтримку тоді чинному президенту Вікторові Ющенку. Про це також йдеться в документах американського посольства в Україні від грудня 2008 року, оприлюднених Wikileaks 1 грудня пізно ввечері, повідомляє "Українська правда".

"Мільярдер, можливо, одна з найвпливовіших осіб в Україні, висловлював підтримку президенту Ющенко та жорстку зневагу до прем'єра Юлії Тимошенко", - йдеться у документі. "Він зазначив, що перешкодив коаліції між БЮТ та Партією регіонів в останню хвилину та працює над тим, щоб створити коаліцію прихильників Ющенка з ПР", - сказано в документі.

"Фірташ стверджував, що Тимошенко співпрацювала з Росією, щоб ліквідувати "РосУкрЕнерго", та навів приклади, які мали довести, що вона робила політичні поступки Москві, щоб отримати її підтримку", - йдеться в документі.

"Він був непохитний у тому, що він не вчинив жодного злочину, коли будував його бізнес-імперію, та жалівся, що аутсайдери не розуміють, що в Україні після розпаду СРСР був період беззаконня", стверджують дипломати. В документі, який розповсюдив сайт "Русскій Репортер", що називає себе "партнером Wikileaks", також зазначається, що Фірташ говорив, що він "дійсно переживає за Україну, та бачив, як російські бізнес-інтереси захоплювали українську економіку".

Після цієї доповіді в документі є коментар співробітника посольства: "Свої аргументи Фірташ висловлював, виходячи з власних бізнес-інтересів. Він бачить Тимошенко як серйозну загрозу своєму бізнесу".

У січні 2009 року тодішній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляла, що зрив газових переговорів між Україною і Росією наприкінці 2008 р. відбувся з вини газового посередника - швейцарського газотрейдера "РосУкрЕнерго" за підтримки вищих посадових осіб України. У тому ж місяці Тимошенко обурювалася, що Ющенко нагородив Фірташа орденом "За заслуги".

Влітку 2009 року фракція БЮТ звинувачувала мільярдера Фірташа і Партію регіонів у спланованій операції з руйнування рейтингу Тимошенко. Вплив Фірташа на Партію регіонів відзначали і у Януковича.

Фірташ, відданий друг Ющенка, врятував Україну від розколу?

Бізнесмен, співвласник "РосУкрЕнерго" в 2008 році називав себе відданим другом президента Віктора Ющенка та намагався сприяти його переговорам з Віктором Януковичем. Про це він розповів тодішньому американському послу Уільяму Тейлору, про що той написав у своєму звіті в грудні 2008 року, опублікованому на сайті Wikileaks.

"Фірташ сам попросив про зустріч із послом Уільямом Тейлором. На зустрічі також були присутні політичній консультант AmCit Зев Ферст, та друга особа в РУЕ, уродженець Угорщини Андрас Кнопп", - йдеться в документі. Ферст був на зустріч як "друг та радник", але коли Фірташ під час зустрічі почав говорити про "помилки, яких він можливо припустився", Ферст дав йому знак, і той змінив тему розмови.

"Фірташ жодного разу не розповів, навіщо йому ця зустріч, він також не висловлював жодних специфічних прохань послу, але протягом бесіди,було зрозуміло, що він хоче використати зустріч, щоб створити собі позитивний імідж", - додав він. Зустріч тривала 2,5 години. Фірташ казав послу, що не є публічною особою, але останнім часом був втягнутий у політику.

Він визнав, що "віддано служив" неофіційним радником президента Віктора Ющенка під час газових переговорів з Росією та політичної кризи після Помаранчевої революції. У документі зазначається, що Фірташ повідомив, що зустрічався з Ющенком на дачі тричі за останній тиждень на прохання президента. "Він описав себе як близького друга та довірену особу президента – людину, якій президент може повністю довіряти", - сказано в документі.

"З його точки зору, Ющенко зробив одну фатальну політичну помилку під час Помаранчевої революції, коли він і Тимошенко розвинули концепцію двох Україн – помаранчевої, більш демократичної, та синьої, яку представляла Партія регіонів", - йдеться в документі. "Він додав, що цей розкол був саме тим, на що Росія сподівалася та підтримувала, щоб потім контролювати Україну", - сказано в листі посольства до Держдепартаменту США.

"Єдиним виходом з цієї ситуації Фірташ бачив коаліцію між прихильниками Ющенка та Партією регіонів, щоб зупинити те, що він назвав "Планами Тимошенко віддати Україну Росії на срібній тарілочці".

Фірташ також розповів, що бізнесмен Ринат Ахметов також висловлювався за створення коаліції ПР і людей Ющенка. Фірташ казав, що "виступив посередником у зустрічі між Януковичем та Ющенком ввечері 8 грудня. Він не був впевнений, що Янукович та Ющенко зможуть сформувати нову коаліцію, але для нього це був єдиний шлях, щоб запобігти розколу України".

В примітці зазначається, що 9 грудня була створена коаліція між БЮТ, НУНС та Блоком Литвина.

Відома російська журналістка Юлія Латиніна раніше висловила версію, що Семен Могилевич, якого розшукує ФБР, обдурив російську владу, запевнивши її, що інтереси "РосУкрЕнерго" в Україні захищені на президентському рівні.

Юлія Латиніна також ще тоді передбачала, що "РосУкрЕнерго" - це власність Могилевича, а не Фірташа: "РосУкрЕнерго", як відомо, номінально належить панові Фірташу. Але розумієте, в чому справа? Пан Фірташ працював на Могилевича в компанії Eural Trans Gas, вірніше пан Фірташ в Eural Trans Gas працював на фірму, яку ФБР вважає пов'язаною з Могилевичем. А від Могилевича, розумієте, не йдуть, це як від ГРУ: вхід - рубль, вихід - два. Якщо спочатку Могилевич, а потім на себе - я не вірю. Це означає, що зіщурив. Щурів вбивають. Фірташ у нас живий і здоровий", зауважує NEWSru.ua.
А хто ж стоїть за самим Фірташем? Могилевич? Мафія? Російські спецслужби? Кремль?
А хто ж стоїть за самим Фірташем? Могилевич? Мафія? Російські спецслужби? Кремль?

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.