Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Латвійський адвокат: євреї нас депортували, тепер нехай платять

Національне питання 6910 переглядів

Опубліковано - 25.01.2011 11:57 | Всі новини | Версія для друку

Латвійський адвокат Андріс Грутупс вважає, що Латвія має право вимагати від Ізраїлю і США компенсацій за “участь євреїв у радянських репресіях”
Латвійський адвокат Андріс Грутупс вважає, що Латвія має право вимагати від Ізраїлю і США компенсацій за “участь євреїв у радянських репресіях”
Відомий латвійський адвокат Андріс Грутупс вважає, що Латвія має право вимагати від Ізраїлю і США компенсацій за “участь євреїв у радянських репресіях”.

Значна кількість латвійських євреїв у 1941 році брало участь в репресивних діях радянської влади, тому Латвія має право вимагати від Ізраїлю і США компенсацій, заявив телеканалу LTV відомий місцевий адвокат Андріс Грутупс.

Таким чином він прокоментував можливість виплат єврейській громаді країни компенсацій за втрачене майно. "Думаю, Латвія має право почати підраховувати компенсації і направити посланника до Ізраїлю та США у зв'язку з питанням про депортацію латишів", - зазначив Грутупс.

"З історії ми знаємо, що в 1941 році непропорційно багато євреїв, піддавшись "лівій" агітації, пішли в комсомол, робочу гвардію, репресивні органи. Всі вони брали участь у депортаціях латишів ... Яка різниця - вбити людину в газовій камері або викинути на безлюдному острові за полярним колом, де вона загине? Думаю, - жодної різниці", - сказав Грутупс.

Адвокат також заявив, що політики, які себе поважають, не будуть копатися в історії Голокосту. "Нам не треба вплутуватися в дискусію про розміри компенсацій. Треба відхилити принцип як такий Як тільки ми починаємо обговорювати суму, ми визнаємо, що це обґрунтовано", - попередив юрист, повідомляє сайт Delfi.

На думку Грутупса, мета майбутнього візиту особливого посланця США з питань Голокосту - принизити латишів і заробити на компенсаціях. "Треба подивитися, як поведуть себе міністри, депутати і президент. Чи знає він взагалі історію Латвії, або йому знову щось треба буде досліджувати? Я завжди говорив, що треба обирати президента і міністрів, які знають історію", - додав Грутупс.

Раніше спікер Сейму Солвіта Аболтіня заявила, що радянська окупація Латвії є таким же незаперечним фактом, як і Голокост.

Вимоги про виплату компенсацій єврейській громаді висуваються принизливим і неприйнятним чином, заявив LTV ветеран латвійської політики, один із засновників Народної партії Гундарс Берзіньш.

За словами Берзіньша, неможливо заперечувати заслуги єврейської спільноти в процесі відновлення незалежності Латвії. Однак те, яким чином у Латвії вимагають компенсацій, призведе лише до загострення відносин і піднесенню антисемітизму.

Берзіньш також додав, що йому цікаво, чи дозволять латвійські політики себе принизити.

В той же час, міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс (партія "Єдність") вважає, що Латвія повинна виплатити єврейській громаді компенсацію за втрачене в роки війни майно.

Як повідомляв портал IzRus, єврейська громада Латвії зверталася до ізраїльських офіційних осіб з проханням допомогти отримати компенсацію за втрачену власність загиблих у Голокості євреїв. В липні минулого року голова Ради єврейських громад Латвії Аркадій Сухаренко, один з найбільших банкірів країни, заявив, що реституція (компенсація або повернення втраченої власності) повинна поширюватися і на євреїв що проживають в Латвії (що жили в республіці до вторгнення радянських військ в 1940 році) , і на тих, хто переїхав до Ізраїлю. У першу чергу грошову допомогу мають отримати ті, хто пережив Голокост.

Сьогодні Латвію відвідає особливий посланець США з питань Голокосту Дуглас Давідсон, який має намір обговорити можливість виплати єврейській громаді компенсацій за втрачене в роки війни майно. Згідно з попередніми даними, мова може йти про 30 млн. латів.

У 2006 році латвійський парламент відхилив відповідну пропозицію щодо виплати компенсації латвійським євреям.

Влітку 1993 р. під час зустрічі глави української держави Леоніда Кравчука з президентом Всесвітнього єврейського конгресу Е. Бронфманом в Києві була досягнута попередня домовленість про початок процесу реституції в обмін на інвестиції в Україні. Домовленості виконані не були. Навесні і восени 1997 р. під час особистих зустрічей президент України Леонід Кучма обіцяв лідерам єврейських організацій США (Ісраель Зінгер та ін) створити спільну комісію з представників уряду України та єврейської громади для вивчення проблеми реституції. Обіцянка не була виконана.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія вчить лише тому, що вона ніколи нічому не навчила народи”
Георг Гегель

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.