Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Виступ Януковича у Давосі матиме наслідком резолюцію ЄС

Скандал 5589 переглядів

Опубліковано - 31.01.2011 09:43 | Всі новини | Версія для друку

Виступ Януковича у Давосі матиме наслідком резолюцію ЄС
Виступ Януковича у Давосі матиме наслідком резолюцію ЄС
У той час, як Президент Янукович у Давосі закликає охочих відвідати Україну, щоб помилуватись красою українських жінок, коли ті «почнуть роздягатися», ПАРЄ розглядає вкрай критичну резолюцію щодо прав жінок в Україні.

Президент Віктор Янукович, розповідаючи у Давосі про промо-кампанію України до чемпіонату з Європи з футболу наступного року, назвав принадами країни каштани, що квітнуть, й жінок. «І у містах українських почнуть роздягатися жінки. Побачити цю красу – це чудово», - сказав Янукович.

Правозахисники й дослідники гедерних питань в Україні обурюються цим висловлюванням. Ведуча заходу у Давосі, журналістка Христя Фрилянд назвала такі висловлювання неполіткоректними. З нею погоджується президент харківської фундації "Громадська альтернатива" Марія Ясеновська, яка опікується освітніми проектами в галузі прав людини. На її погляд така репліка Президента є сексистською.

Прихована реклама секс-туризму?

«Вважаю, що подібні заяви першої особи держави свідчать про загальні тенденції і ставлення до питання гендерної рівності у внутрішній політиці держави. Україна підписала низку міжнародних угод, за якими питання досягнення гендерної рівності мають стати одними з пріоритетних напрямів діяльності держави», - каже Ясеновська в коментарі Deutsche Welle. На її думку, якщо подібні слова дозволяє собі президент, то що говорити про пересічних чиновників.

Соціологиня й дослідниця гендерних питань Тамара Марценюк говорить, що так Президент зводить функції українських жінок до краси, природи, а отже ототожнює жінок з речами, що є сексизмом. Українські жінки, наголошує Марценюк, є досить освіченими, активно залученими до ринку праці й розбудови держави, тож, наголос слід робити на цьому, а не на зовнішності та біологічних ознаках.

«Окрім того, може здатися, що такий акцент на красі жінок та оголеній зовнішності – це прихована реклама секс-туризму до України», - нарікає соціологиня.

Правjзахисниця Марія Ясеновська нагадує, що сексистські висловлювання вже давно є непристойними в Європі, а отже, на її думку, нанесений ще один удар по міжнародному іміджу України.

Раді Європи пропонують моніторити права жінок в Україні

Тим часом минулого вівторка в ПАРЄ зареєстрували резолюцію щодо ситуації з правами жінок в Україні. Документ підписали члени ПАРЕ від Німеччини, Польщі, Швеції, Румунії, Греції, Швейцарії, Чехії, Австрії та інших країн.

У резолюції зауважують, що до ситуації жінок в Україні й дотримання принципу гендерної рівності є низка серйозних питань. Це слабке представництво жінок у Верховній Раді і повна відсутність жінок в уряді. Викликає занепокоєння домашнє насильство і торгівля людьми, від яких у першу чергу страждають жінки, дискримінація жінок-мігранток і невиконання положень Закону «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Крім того, в резолюції згадано формальний підхід до формування державних програм, нерозуміння базових питань прав жінок з боку високопосадовців й поширення гендерно-дискримінаційної та сексистської зовнішньої реклами. У резолюції Раді Європи пропонують запровадити моніторинг дотримання прав жінок в Україні.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.