Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На дні Чорного моря знайшли півтисячі бочок з хімічною зброєю СРСР

Надзвичайна подія Регіон: Автономна республіка Крим 18028 переглядів

Опубліковано - 3.03.2011 21:52 | Всі новини | Версія для друку

Підводна відеозйомка показала, що деякі бочки вже пошкоджені. Влада чекає на новий “Чорнобиль”
Підводна відеозйомка показала, що деякі бочки вже пошкоджені. Влада чекає на новий “Чорнобиль”
Щонайменше 500 бочок з бойовими отруйними речовинами лежать уздовж Південного узбережжя Криму. Екологи бояться катастрофи: вміст однієї бочки здатен знищити усе живе в радіусі 40 км.

На дні Чорного моря знайшли півтисячі металевих бочок з бойовою хімічною зброєю, які затопили у 1941 році перед наступом фашистських військ, повідомляє ТСН.ua з посиланням на російський телеканал НТВ. Бочки були розраховані максимум на 70 років, тобто термін їхньої служби закінчився кілька місяців тому.

Ця інформація спливла в рамках журналістського розслідування російського телеканалу НТВ, яке журналісти провели перед початком курортного сезону в Криму. Утім, в МНС не спростували ці дані. У відомстві лише спробували заспокоїти, що небезпеки зараження води і території на півострові не існує.

Екологи вже встановили місцезнаходження 500 бочок і визначили 11 районів затоплення. Зокрема, контейнери виявили поблизу Феодосії та Алушти, біля знаменитого Ластівчиного гнізда.

За однією інформацією, проведені хімічні аналізи і забори води не виявили жодних високотоксичних речовин. За іншими дослідженнями, наприклад, поблизу Ластівчиного гнізда вміст аміаку в 100 разів вище норми, а підводна відеозйомка підтверджує: деякі бочки вже пошкоджені.

В свою чергу МНС Криму запевняє, що небезпеки не існує.

Влада, за давньою радянською традицією, чекає нового “Чорнобиля”

Як повідомляє НТВ, кожного журналіста, що розповідає про проблеми Криму, підозрюють у навмисному зриві туристичного сезону, тому тут без серйозних доказів не обійтися. Ось вони: у 2004 році влада Криму замовила дослідження морського дна екологічної фірмі, яка за підсумками роботи написала звіт. У ньому координати всіх місць, де виявлено хімічну зброю і точне число бочок. Тут всі улюблені місця відпочиваючих: Феодосійська затока, Ластівчине гніздо, узбережжя Алушти, мис Фіолент.

Тоді на документ почепили гриф «цілком таємно» і постаралися про нього забути. Журналіст і депутат Верховної ради Володимир Ар'єв зміг його роздобути, тільки користуючись своїми депутатськими повноваженнями.

Володимир Ар'єв, депутат Верховної ради України: «Те, що вони будуть цю тему приховувати від людей, від цього проблема не вирішиться. У даній ситуації ми можемо прийти до того, що будуть великі людські жертви. Якщо нічого не робити, закінчиться все набагато гірше».

Кожна така бочка здатна отруїти все навколо в радіусі 40 кілометрів. Зрозуміло, що тисячі контейнерів з іпритом загрожують всьому басейну Чорного моря. Представники МНС закликають до спокою.

Василь Квашук, директор Департаменту цивільного захисту МНС: «Я б не хотів говорити про це на телебачення і наганяти страх на жителів Севастополя і Криму. Проблема дійсно є, ми знаємо, де знаходяться ці ємкості».

На підводних відеокадрах помітно, що деякі бочки явно пошкоджені. А харківська наукова лабораторія «Військконвеєр-43» провела нещодавно дослідження води: поблизу Ластівчиного гнізда перевищення вмісту миш'яку - в 100 разів вище норми.

МНС Криму провело власне дослідження: "Через те, що ці повідомлення викликають сильний резонанс, ми провели ще в середині лютого лабораторне дослідження якості морської води і стану дна прибережної зони в районі Ластівчиного гнізда".

Під час цих робіт, заявили у відомстві, високотоксичних хімічних речовин або речовин, здатних негативно вплинути на здоров'я громадян, не виявлено.

Володимир Ар'єв, депутат Верховної Ради України: «Є технологія, яка дозволяє їх консервувати на 700 років. Створення нових великих підводних контейнерів і підводне перевантаження цих контейнерів - маленьких, стареньких у нові, десь по 10 штук. Їх заварюють і все».

Технологія перепоховання хімічної зброї не дуже складна і не жахливо дорога. До того ж, європейські країни готові допомогти фінансово. Не вистачає тільки сміливості у керівництва Криму. Адже, за їхніми розрахунками, вже через місяць-півтора пустельна ялтинська набережна повинна заповнитися натовпами відпочивальників.

* * *

До бойових отруйних речовин належать, зокрема, речовини нервово-паралітичної дії (зарін, зоман), шкірно-наривні (іприт, люїзит), загально-отруйної дії (синильна кислота, хлорціан).


На цей документ влада почепила гриф «цілком таємно»
На цей документ влада почепила гриф «цілком таємно»

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.