Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Стартує VII Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика

Національне питання 16271 перегляд

Опубліковано - 9.11.2006 13:41 | Всі новини | Версія для друку

Ініціатор мовного конкурсу серед молоді Петро Яцик
Ініціатор мовного конкурсу серед молоді Петро Яцик
В Україні конкурс проводиться вже сьомий раз і має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури і традицій українського народу.

Організатори – Міністерство освіти і науки України, Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму України. Як повідомляє Міністерство культури і туризму України, 7 листопада 2006 року в Українському національному інформаційному агентстві УКРІНФОРМ відбулася прес-конференція з нагоди відкриття VII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

На запитання журналістів відповідали виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький, заступник Міністра культури і туризму України Ольга Бенч, віце-президент Національної радіокомпанії України Леонтій Даценко, проректор Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв Валерій Бітаєв і голова журі конкурсу, академік Академії педагогічних наук Любов Мацько.

Враховуючи загальнодержавне значення, яке має конкурс імені Петра Яцика, а також його престиж серед багатомільйонних учасників, а також задля популяризації української мови в суспільстві, Міністерство культури і туризму України після затвердження бюджету на 2007 рік має намір організаційно та фінансово сприяти проведенню цього важливого заходу.

Наша довідка. Перший Міжнародний конкурс знавців української мови було проведено у 2000 році. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.

Петро Яцик (1921 – 2001) – відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. З кінця 50-х років минулого століття почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної "Енциклопедії українознавства", що видавалася у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою "Історії України-Русі" М. Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці, меценат пожертвував 15 млн. дол.

Петро Яцик заснував Міжнародний благодійний фонд “Ліга українських меценатів” і був його почесним президентом. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 млн. доларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” (1996 р.).

Петро Яцик вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та кошти для нагородження його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив і сам Петро Яцик.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.