Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи виявили зірку, яка просто не може існувати у природі

Невідоме 10563 перегляди

Опубліковано - 1.09.2011 09:37 | Всі новини | Версія для друку

Астрономи виявили зірку, яка просто не може існувати у природі
Астрономи виявили зірку, яка просто не може існувати у природі
Астрономи виявили в сузір’ї Лева зірку, яку досі просто не могли собі уявити. Зірка виявилася однією з найбідніших хімічними елементами важче гелію - з точки зору сучасної астрономії, таких зірок просто не може бути.

Так звані "первісні" зірки мають дуже низьку металічність: вміст хімічних елементів важче водню і гелію в них значно нижче, ніж у "звичайних" зірок, в тому числі і в Сонця.

Такі зірки з'явилися на самому ранньому етапі існування Всесвіту, поки термоядерні реакції і вибухи наднових ще не встигли "засіяти" її елементами важче гелію.

Вважається, що відразу після Великого Вибуху Всесвіт "містив" лише 75% водню, 25% гелію і мізерно малу кількість літію та берилію.

Вік зірки SDSS J102915+172927 в сузір'ї Лева, за оцінками вчених, становить більше 13 мільярдів років, при цьому вік Всесвіту оцінюється приблизно в 13,75 мільярди років. Маса нового світила становить менше 0,8 маси Сонця. За вмістом важких хімічних елементів зірка може виявитися однією з найбільш "первісних" в історії астрономії, проте, за сучасними уявленнями, така маленька зірка просто не могла утворитися так рано.

"Загальноприйнята теорія припускає, що таких зірок, з невеликою масою і дуже низьким вмістом металів, не повинно існувати, бо хмари речовини, з якої вони повинні були виникнути, просто не могли стиснутися. Було дуже несподівано вперше виявити зірку в цій "забороненій зоні", це означає, що нам, можливо, доведеться переглянути деякі моделі утворення зірок", - сказала Елізабетта Каффау, провідний автор статті, опублікованої у журналі Nature.

Вважається, що подібні маленькі зірки могли виникнути тільки після того, як важкі хімічні елементи охолодили хмари міжзоряного речовини до деякого критичного рівня, коли гравітація в хмарі перевершувала тиск гарячого газу, і вона стискається, і перетворюється на зірку.

Група Каффау використовувала для вивчення "неможливої" зірки інструменти телескопа VLT Европейської південної обсерваторії (ESO). Цей же телескоп раніше виявив "первісні" зірки у карликових галактиках в сузір'ях Печі, Скульптора, Секстанта і Кіля.

Аналіз даних VLT показав, що частка важких елементів у складі SDSS J102915+172927 приблизно у 20 тисяч разів менше, ніж у Сонця.

При цьому істотної кількості літію в складі зірки виявити не вдалося - за розрахунками вчених, його в SDSS J102915+172927 приблизно у 40 разів менше, ніж теоретично повинно було бути в "новонародженого" Всесвіту. Це означає, що речовина, з якої утворилася зірка, мала нагрітися до температури більш 2 мільйони кельвінів, щоб весь або майже весь літій зруйнувався.

На думку вчених, "неможлива" зірка, швидше за все, не унікальна - їм вдалося виявити ще кілька зірок, у яких може бути така ж або навіть менша металічність.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.