Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Повітря мегаполісів пошкоджує мозок і призводить до депресії

Охорона здоров`я 10027 переглядів

Опубліковано - 8.09.2011 18:28 | Всі новини | Версія для друку

Чи зможе в такому місті вижити нормальна людина?
Чи зможе в такому місті вижити нормальна людина?
Зазвичай вченими досліджується вплив «міського» повітря на роботу легенів і серця. Дослідники з університету Огайо вирішили дізнатися, як на забруднене повітря реагує мозок.

Експерименти вчені проводили на мишах. Протягом 10 місяців миші дихали тим, чим дихає середньостатистичний городянин. Повітря у спеціальній камері було забруднене вихлопними газами, фабричним димом, пилом в тій же концентрації, яка фіксується у великих містах. Цією сумішшю миші дихали по шість годин на день п'ять днів на тиждень. Контрольна група мишей дихала нормальним повітрям.

Через 10 місяців, - а це майже половина життя миші - гризунам пропонували нескладне завдання. Треба було знайти норку, втікши з кола яскравого світла, у яке їх розміщували дослідники. Експеримент показав, що миші, що дихали забрудненим повітрям, у перших тестах шукали норку довше, ніж миші, що дихали повітрям профільтрованим, нормальним.

У наступних же тестах миші-«городяни» і зовсім забули шлях до норки, не змогли її знайти. Крім того, миші, що дихали брудним повітрям, поводилися більш тривожно і демонстрували ознаки депресивного стану.

За словами автора дослідження Лори Фонкен (Laura Fonken), «крім явного розладу пам'яті, зниження здатності до навчання, депресивності і тривожності, ми виявили і серйозні фізичні ушкодження мозку мишей, що дихали брудним повітрям». У гіпокампі піддослідних мишей вчені знайшли вогнища запалення. Забруднене повітря також негативно вплинуло на будову і функціонування нейронів.

На думку дослідників, «тривалий вплив забрудненого повітря вкрай негативно позначається на роботі мозку, знижує здатність до навчання, призводить до підвищення рівня тривожності і до депресії».

Дослідження опубліковане в журналі Molecular Psychiatry, повідомляє Infox.ru.

Раніше було встановлено, що мешканці мегаполісів живуть на 10 років менше, ніж мешканці маленьких міст і сіл.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Свобода, якщо вона пустила коріння, швидко зростає”
Джордж Вашінгтон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.