Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Скільки років Дніпропетровську насправді?

За межею віків Регіон: Дніпропетровська область 16841 перегляд

Опубліковано - 9.09.2011 13:48 | Всі новини | Версія для друку

Скільки років Дніпропетровську насправді?
Скільки років Дніпропетровську насправді?
Цими вихідними Дніпропетровськ святкуватиме 235-річчя з дня заснування. А втім, історики досі не дійшли спільної думки про те, яким є насправді вік міста.

За даними дослідників, існує щонайменше десять різних підходів до датування початку міста, що спростовує версію про заснування міста Катериною ІІ, якою користуються зараз історики.

Деякі сміливці-краєзнавці шукають коріння походження Дніпропетровська у сивій давнині. За легендою, 12 століть тому на острові у межах сучасного міста був візантійський монастир. Проте цього поки не підтверджують жодні археологічні знахідки. Іншою можливою датою появи міста називають ХІ століття, коли на Ігреньському півострові з'явилося слов'янське протомісто.

А втім, кажуть, історики більш переконливими виглядають версії щодо походження міста у більш пізні часи. Ганна Швидько, професор, доктор історичних наук, вивчає це питання кілька десятиліть. Вчена зазначає: історія міста унікальна, адже воно виникло на основі десятка козацьких поселень. Яке з них вважати першопочатком міста, каже науковець, належить визначити історикам. Версія ж про заснування міста 1776-го року, вважає вона, не витримує критики.

«Цікава виникла ситуація. У 1887-му році місто святкувало свій столітній ювілей. Тобто начебто воно виникло у 1787-му році. У наступному столітті, двадцятому, двохсотлітній ювілей уже святкували у 76-му році. І відтоді за традицією, яка затверджувалася не вченими, а чиновниками, стали святкувати річниці, рахуючи від двохсотлітнього ювілею. Додавали 25 років, 26 і так до сьогодні, що абсолютно є неправильним. Дата була абсолютно надуманою», – каже Ганна Швидько.

Відрікатись від козацького минулого – неприпустимо

Дніпропетровська дослідниця, археолог Ірина Ковальова багато років поспіль веде розкопки одного з козацьких поселень на території міста – містечка Самарь, перші згадки про яке відносять до XVI століття. На території поселення відшукали чимало артефактів, зокрема, багату колекцію давніх монет. Від цього містечка може вести свій родовід Дніпропетровськ, вважає історик.

«Це було заможне, велике поселення з добре організованим побутом, з дуже чітко відпрацьованою структурою охорони, військової служби тощо. Я вважаю, що, відрікаючись від свого козацького минулого, ми робимо непоправну помилку. Мені видається, що нам слід визнати, що офіційне затвердження Катеринослава відбувається в XVIII столітті, а існування цього міста починається значно раніше», – каже доктор історичних наук Ірина Ковальова.

Наразі історики зазначають: зійтись на одній версії щодо походження і віку Дніпропетровська поки неможливо. Дослідження ускладнюють і брак політичної волі, і нестача документів. Багато з них знаходяться нині у Росії. За інформацією нині покійного історика Анатолія Бойка, в архівах Москви, Санкт-Петербурга, Краснодара зберігається більше тисячі документів щодо історії Катеринослава-Дніпропетровська, яких ще і не торкалась рука дослідника.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.