Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Фізики виявили частинку, яка рухається швидше за швидкість світла

У світі науки 7660 переглядів

Опубліковано - 23.09.2011 12:31 | Всі новини | Версія для друку

Фізики виявили частинку, яка рухається швидше за швидкість світла
Фізики виявили частинку, яка рухається швидше за швидкість світла
Група фізиків, які працюють на CERN і в італійській лабораторії Гран Сассо виявили частинку, яка рухається швидше за швидкість світла, повідомляє ScienceNOW із посиланням на учасників експерименту.

Вчені підрахували, що нейтрино від синхротрона у Швейцарії до італійського детектора летять трохи швидше за світло - цей результат не узгоджується зі спеціальною теорією відносності Ейнштейна.

Нейтрино - нейтральні частинки, що мають дуже маленьку масу і практично не взаємодіють з іншими частинками. Нейтрино вільно пролітають крізь матерію, і лише деякі з них вдається зареєструвати за допомогою спеціальних детекторів.

Один із таких детекторів, OPERA, у підземній лабораторії Гран Сассо в Італії реєструє нейтрино, якими в нього стріляє протонний суперсинхротрон CERN у районі Женеви, один із елементів системи Великого адронного коллайдера. Відстань між двома об'єктами становить близько 730 кілометрів.

За три роки роботи вчені, які працюють із OPERA, зареєстрували близько 16 тисяч нейтрино. Вони підрахували, що в середньому частки проходили шлях між CERN і Гран Сассо за 2,43 мілісекунди - це приблизно на 60 наносекунд швидше, ніж припускали розрахунки. Невизначеність вимірювань оцінюється у 10 наносекунд.

"Ми напряму вимірювали час у дорозі. Беремо відстань між об'єктами, вимірюємо час і розраховуємо швидкість, все як у школі", - сказав офіційний представник колаборації OPERA Антоніо Ередітато, чиї слова наводить портал.

Причому Ередітато підкреслив, що поки що говорити про спростування спеціальної теорії відносності Ейнштейна, за якою ніщо не може рухатися швидше за швидкість світла, ще дуже рано. Зараз, за ​​його словами, фізики OPERA представили лише цікаві результати, які не можуть пояснити, і пропонують усьому науковому співтовариству вивчити їх.

"Ми змушені були щось сказати. Ми не могли просто приховати ці дані, це було б нечесно", - зазначив Ередітато.

Як зазначає ScienceNOW, офіційний представник аналогічної колаборації в Японії, T2K, Чан Кі Юн готовий посперечатися, що у випадку OPERA результати спотворила якась поки що невідома систематична помилка. За його словами, вимірювання часу між народженням нейтрино та їх реєстрацією на детекторі проводиться за допомогою GPS, а помилки цієї системи можуть обчислюватися десятками наносекунд.

"Я підозрюю, що більшість у науковому співтоваристві не сприйме це як остаточний результат, якщо нам не вдасться повторити його хоча б ще раз, а краще декілька разів. Але це, по-моєму, на краще", - сказав учасник експерименту Алан Костелецкі з університету штату Індіана.

Нагадаємо, що у липні цього року американські фізики, які працюють на одному з найбільших у світі прискорювачів елементарних частинок - колайдері Теватрон - відкрили нову частинку: нейтральний красивий ксі-баріон (ksi neutral beauty barion), останній не знайдений досі представник цього класу елементарних частинок.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.