Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Землі сьогодні магнітна буря

Довкілля 9333 перегляди

Опубліковано - 25.10.2011 13:17 | Всі новини | Версія для друку

На Землі сьогодні магнітна буря
На Землі сьогодні магнітна буря
Пізно ввечері у понеділок, 24 жовтня, на планеті почалася магнітна буря. Індекс геомагнітних збурень Kp на даний момент становить 6 одиниць.

Про це свідчать дані центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA).

У шкалі індексу магнітних збурень Kp 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреній, а рівні із 5 по 9 - магнітним бурям п'яти класів.

Початок бурі було зафіксовано близько 21:00 за Києвом, коли геомагнітний індекс, вимірюваний центром космічної погоди ВВС США за даними з мережі наземних магнітних станцій у США, Канаді і Британії, різко зріс з 1 до 5 - мінімального значення, яке вважається бурею. Ще через три години він зріс до 7. На даний час індекс знизився до 6 одиниць.

За даними NOAA, причиною бурі став викид сонячної плазми, що стався 22 жовтня. Вже ввечері того дня вчені стали фіксувати зростання потоку протонів, а в понеділок увечері на Землі почалися магнітні збурення.

Спостерігачі у приполярних країнах, зокрема, у Норвегії, Фінляндії, Швеції, Ісландії, США та Естонії повідомляють, що на небі спостерігаються яскраві полярні сяйва. Водночас фахівці припускають, що нинішня буря не триватиме довго, і земна магнітосфера заспокоїться впродовж доби.

Крім того, повідомляється, що міжнародний астрономічний проект ТЕСІС зафіксував цього ранку на Сонці найбільшу від початку жовтня кількість плям. Усього їх налічується 65, вони представляють усі магнітні типи - Альфа, Бета і Бета-Гамма. На початку жовтня на нашому світилі було 42 плями.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Довкілля»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.