Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Кракові знайдені викрадені з бібліотеки Львова стародруки

Кримінал Регіон: Львівська область 16435 переглядів

Опубліковано - 4.05.2006 17:35 | Всі новини | Версія для друку

В Кракові знайдені викрадені з бібліотеки Львова стародруки
В Кракові знайдені викрадені з бібліотеки Львова стародруки
У Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника – чергова надзвичайна подія, що стала причиною переполоху. З бібліотеки украли стародруки. Власне про те, напевно, ніхто б і не довідався, якби не ... польська поліція. Доброчесні поліціянти знайшли в букіністичному магазині Кракова древню книгу з бібліотечним тавром і терміново вислали у Львів факсограму.

Ви тільки собі уявіть, як би діяли наші правоохоронці, якби щось подібне побачили в українському магазині, адже навіть по місту вони не завжди можуть вислати поштою повідомлення! Але це дріб'ниці.

Головне – минулого місяця в бібліотеці почався незапланований переоблік усіх фондів. А їх чимало – адже понад 2,5 мільйони книжок займають полки в залах і фондових сховищах, архівах. Хоча повне звірення фондів завершиться лише в травні, проте, уже тепер стало відомо, що зникнення стародруків підтвердилося, і директор бібліотеки ім. В. Стефаника Мирослав Романюк звернувся з заявою в міліцію. Але проблема в тім, що він поки що точно навіть не знає, що пропало...

Торік злодії вже намагалися поцупити з приміщення відділу мистецтва Львівської наукової бібліотеки ім. В.Стефаника НАН України 36 німецьких періодичних видань кінця XIX – поч. XX ст. і 561 гравюру XVI – поч. XX ст. Разом з оригіналами зникли також копії гравюр. Номінальна вартість втраченого складала понад 33 тис. грн., а страхова – більш ніж 750 тис. грн. Злодії тоді залізли в приміщення вночі 29 вересня, а вже ранком 29 вересня працівники відділу мистецтва зафіксували факт крадіжки і відразу ж повідомили директору, який звернувся в Галицький РОВД. Правоохранці прибули негайно, і в той самий день Галицький райвідділ міліції затримав громадянина А. Т., що згодом зізнався в злочині. Злодій виявився робітником будівельної бригади, що проводила у відділі мистецтва бібліотеки ремонтні роботи.

Але зараз поки що не почалося повноцінне розслідування (на лихо виготовлення документів для відповідального працівника бібліотеки і правоохоронців, що запланували здійснити візит у Краків, триває так довго, що як тут не згадати про повій, які закордонний паспорт у Львові через міліцейський ОВІР отримують за годину)! Тим часом з бібліотеки поспіхом звільняється персонал.

Як нас повідомило джерело в бібліотеці, основний підозрюваний у колі працівників - фахівець, що тривалий час працював начальником одного з відділів, благополучно звільнився. Кажуть, що всупереч скромній бібліотечній зарплаті чоловік розкошував: мав декілька “VIP” квартир і іномарок. Можливо саме він причетний до мандрівок стародруків у Європу. Але це покаже час і уміння наших сищиків.

Тим часом начальник Галицкого РВВС ЛГУ УМВС у Львівській області Сергій Ваш оптимістично налаштований у цій справі. Він пообіцяв, що за два тижні розслідування завершиться винесенням обвинувачення певним особам.

Нам би хотілося в це вірити, але попередні гучні крадіжки цінностей з Львівських культурних фондів говорять самі за себе:

Це вже третя гучна крадіжка з цієї бібліотеки за останній час. Пригадується, як у часи директорства пані Лариси Крушельницкої з відділу давніх актів зникло майже 2 десятки раритетних видань, серед яких першодрук Атласу Коперника. Тоді, частину вкраденого також знайшли закордонні поліцейські в багажі двох молодиків в аеропорті столиці Нідерландів. Злочин так тоді і не розкрили.

Щодо історично гучних львівських крадіжок, то можемо пригадати викрадення фресок Бруно Шульца з Дрогобича, крадіжку стародруків з Наукової бібліотеки ім. Франка. Ці книги перепродувалися букіністам за безцінь групою львівських алкоголіків. Тоді виявилося, що злодійкою була ...прибиральниця бібліотеки, що клала книги в мішок з опалим листям і виносила за межі установи. Недавні викрадення Тори й інших давніх книг з Центрального Державного Історичного Архіву у Львові також зайшли в глухий кут.

Але досить про звичайних злодіїв. До розгарбування бібліотечних фондів причетні і цілі держави. За окремими підрахунками, з однієї лише бібліотеки Оссолинських (Стефаника) у період 1941-1944 років було вивезено 18860 книг і рукописів (у тому числі 300 інкунабул), 25 малюнків Альбрехта Дюрера, крім того — архів Наукового товариства ім. Шевченка та інші документи з його фондів, зхагалом 63 скрині! З бібліотеки Львівського університету — 319 томів інкунабул, 1538 томів рукописів, 3164 томів рідкісної книги, 1165 картографічних видань...
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Кримінал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.