Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Єврокомісія більше не заперечує, що перекрила фінансування через нецільове використання коштів Клюєвим

Скандал 7470 переглядів

Опубліковано - 13.02.2012 10:43 | Всі новини | Версія для друку

Замість реалізації програм по збільшенню енергоефективності діючих енергогенеруючих систем і мереж, Клюєв витратив європейські кошти на реалізацію власних проектів
Замість реалізації програм по збільшенню енергоефективності діючих енергогенеруючих систем і мереж, Клюєв витратив європейські кошти на реалізацію власних проектів
Єврокомісія більше не вимагає спростування інформації про перекриття Україні фінансування, у тому числі через нецільове перерахування коштів компаніям, що мають відношення до першого віце-прем’єра Андрія Клюєва.

Про це повідомляє «КомерсантЪ» з посиланням на лист, у якому Єврокомісія попросила розмежовувати офіційні заяви від відомостей, отриманих виданням у приватній бесіді з європейськими чиновниками, пише «Українська правда».

"Претензій до змістовних положень статті в листі ЄК не міститься. Посол також офіційно підтвердив факт припинення фінансування програм фінансової підтримки через низку причин, назвавши першим в цьому списку неефективне управління державними фінансами", - відзначає газета.

"Газета зі своєї сторони, вважає потрібним підтвердити, що всі цитати й дані, викладені в статті "Украина предстала в новом свете", передані автором коректно, цитування офіційних співрозмовників і анонімних джерел розмежовано, а спостереження анонімного чиновника, наведені в статті, дійсно викликають стурбованість відповідальних осіб ЄК", - сказано в повідомленні.

Раніше видання повідомило, що Єврокомісія зупинила фіндопомогу Україні обсягом більше 160 млн. євро на рік через нецільове використання першого траншу на програми, що мають відношення до першого віце-прем’єра Андрія Клюєва.

Однією з причин для прийняття такого жорсткого рішення стало використання 31 млн. євро на будівництво, як стверджують у Брюсселі, ліній електропередачі до електростанцій, які контролює перший віце-прем’єр Андрій Клюєв.
80-мегаватна СЕС «Охотникове»
80-мегаватна СЕС «Охотникове»
Причина - нецільове використання коштів при будівництві сонячних електростанцій

Причина банальна - витрата грошей аж ніяк не на програми енергоефективності, як це передбачалося, а на долучення до енергосистеми країни сонячної електростанції, яку пов’язують з віце-прем’єром Андрієм Клюєвим, пише у своїй колонці Ігор Вакуленко, редактор рубрики "Економіка" видання NEWSru.ua.

Та це лише, сказати б, відлуння, а суть в іншому. Українська альтернативна енергетика дає змогу крім виробництва електроенергії ще й чудові можливості заробляти гроші, надто якщо власник тієї ж таки СЕС ще й сам представляє владу країни.

В Україні є кілька механізмів стимулювання альтернативної енергетики. Це, наприклад, встановлення "зеленого" тарифу на вироблену з альтернативних джерел електричну енергію, зобов’язання на законодавчому рівні держпідприємства "Енергоринок" купувати весь обсяг виробленого струму з таких джерел, податкові і митні пільги, пільгове кредитування, державні субсидії.

Лише "зелений" тариф, згідно з рішенням НКРЕ, ухваленим у листопаді, передбачає закупівлю енергії сонячних електростанцій по 505,09 копійок за 1 кВт-годину. Притому що тариф на атомний струм становив торік близько 18 копійок, то на енергію ТЕС – приблизно втричі вищий. Тобто та ж таки Activ Solar, що ніби належить Клюєву, має непогані заробітки за рахунок держбюджету, якщо навіть не брати до уваги субсидії.

А є ще безкорислива допомога від ЄС... І саме вона сьогодні стала каменем спотикання. За словами посла ЄС (які наводить "КоммерсантЪ") у вересні було надано 31 млн євро, які мали піти на програми енергоощадження. Однак ці кошти були витрачені не на заощадження, а на лінії електропередач, які зв’язали сонячні електростанції (СЕС) в Криму та Одещині із загальною енергетичною мережею країни.

І ось у чому сіль. Такий прикрий витік інформації став болючим ляпасом як для української влади, так і для представників Євросоюзу. Для віце-прем’єра Андрія Клюєва це може сильно вдарити по його репутації, надто враховуючи чутки про те, що він має на оці прем’єрське крісло. Загострює ситуацію й те, що розібратися із заморожуванням допомоги ЄС і знайти винних доручили "конкуренту" Клюєва з не дуже дружньої до віце-прем’єра групи "РосУкрЕнерго" Валерію Хорошковському.

З іншого боку, несподівана відвертість єврочиновника показала, що ЄС, щедро надаючи таку допомогу, чудово розуміє, якій країні він допомагає. До часу європейці намагалися коректно закривати очі на, м’яко кажучи, не завжди вдало витрачені кошти. Але тепер ЄС цього робити, судячи з усього вищенаведеного, вже наміру не має. І в своїх стосунках з українською владою переходить від слів і заяв до використання єдиного вагомого для українських можновладців важеля тиску - грошей.

Довідка

Як відомо, у Криму (Охотникове, Сакський район) австрійська компанія Activ Solar в грудні минулого року, завершила будівництво і почала процес введення в експлуатацію сонячної електростанції «Омао Солар» потужністю 80 мегават. За приблизними розрахунками вартість реалізації такого проекту - 300 млн. євро.

Наприкінці 2011 року компанія також запустила в експлуатацію 100-мегаватну сонячну електростанцію «Перове». Станом на січень 2012 вона є найпотужнішою сонячною електростанцією такого типу в світі. Її орієнтовна вартість - 375 млн.євро.

В обох електростанціях використані сонячні панелі азіатських виробників та інвертори європейських компаній.

Власники Activ Solar не розголошуються. За даними реєстратора компанії, 100% Activ Solar належить зареєстрованому у Ліхтенштейні P&A Corporate Trust. За даними видання «Українська правда», яке посилається на британського реєстратора, P&A Corporate Trust належить британська фірма Blythe (Europe) Ltd, яка володіє 35% київської компанії «Танталіт», яка є номінальним власником резиденції президента Віктора Януковича у Межигір’ї.

За іншими українськими джерелами, Activ Solar знаходиться під контролем першого заступника прем’єр-міністра України Андрія Клюєва та його брата Сергія Клюєва через SLAV Beteiligung GmbH і Slav AG.

Генеральний директор Activ Solar Каве Ертефай доводиться зятем Сергію Клюєву. Син Андрія Клюєва Богдан Клюєв працює менеджером з розвитку в Activ Solar LLC (Ukraine).

За даними Kyiv Post, компанії Клюєва зареєстровані в тому ж будинку, де Activ Solar має своє представництво в Україні.

Згідно з розслідуванням «Української правди», Solar Activ був заснований Slav Beteiligung Gmb, що належить Slav AG — інвестиційній фірмі братів Клюєвих. Наприкінці 2008 року право власності було передано Каве Ертефаю. У липні 2009 року право власності було передано P&A Corporate Trust.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.