Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Музей «Прадавня Аратта – Україна» в Трипіллі зазнав рейдерського нападу

Скандал Регіон: Київська область 9376 переглядів

Опубліковано - 25.07.2012 14:17 | Всі новини | Версія для друку

Музей «Прадавня Аратта – Україна» в Трипіллі зазнав рейдерського нападу
Музей «Прадавня Аратта – Україна» в Трипіллі зазнав рейдерського нападу
В суботу, 21 липня 2012 року, сталося рейдерське захоплення Музею трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» в Трипіллі.

Музейний заклад змусили припинити свою діяльність нібито через зміну власника будівель музею. На сьогодні експозиція музею не доступна для відвідувачів.

Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець на своєму сайті, до якого звернувся колектив музею з проханням допомогти врятувати музей і повернути його киянам.

«Цей музей став символом трипільського минулого України. Тому, якщо він припинить свою діяльність, це стане ударом по нашій історичні пам’яті і, безумовно, по туристичній структурі Київщини, якою залюбки користуються кияни», - переконаний О. Бригинець.

Депутат зауважив, що нищення закладів культури відбувається по всій Україні: звільняють небайдужих керівників, приватникам продають пам’ятки музейних комплексів, в цьому випадку відбулося рейдерське захоплення музейного закладу.

«Порятунок музеїв повинен стати першочерговою справою влади, і тому в це питання мав би втрутитись Президент, якби йому це підказали його радники. Бо поки до влади в 2012 році прийде новий Президент від закладів культури може нічого не залишитися», - заявив О. Бригинець.

Приватний історико-археологічний Музей трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» в с. Трипілля існує сім років, і знаходиться поблизу місця, де київський краєзнавець В. Хвойка відкрив трипільську археологічну культуру. Музей має унікальну колекцію артефактів VI-III ст. до н.е., експозиція складається з 500 експонатів. За час діяльності його відвідало 200 000 осіб.
Співзасновники музею - Олександр Поліщук (ліворуч) і Володимир Лазоренко. Ще разом. Лютий 2006 року, відкриття музею.
Співзасновники музею - Олександр Поліщук (ліворуч) і Володимир Лазоренко. Ще разом. Лютий 2006 року, відкриття музею.
За інформацією портала «Аратта», музей хоче відібрати колишній співзасновник музею і попередній власник будівель Володимир Лазоренко разом з партнером - Володимиром Мельничуком, засновником науково-виробничого об’єднання «Археологічний спадок і сучасність», штат якого становить одна особа.

«21 липня 2012 року на наш музей стався бандитський напад людей, озброєних спецзасобами. Очолював групу один із засновників музею, який заявив, що він є представником науково-виробничого об’єднання «Археологічний спадок і сучасність». Також він заявив, що продав будівлю музею зазначеній організації і не є власником будівель музею», - розповів «Коментарям» Олександр Поліщук.

Разом з тим у замдиректора музею відібрали ключі, і після цього жодного із співробітників на територію не допускали.

За словами Поліщука, документи про згадану вище угоду йому ніхто не надав. У міліції повідомили, що ознайомлені з документами і що продаж будівлі музею пройшла законно.

Зараз музей закритий.

«Доступу на територію засновники музею не мають, що небезпечно для унікальної колекції історичних старожитностей епохи трипільської цивілізації, внесеної засновником і директором музею в статутний фонд. За оцінкою Національного історичного музею України, вартість колекції становить 5 млн. доларів», - зазначив Поліщук.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.