Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Подробиці закриття приватного музею «Прадавня Аратта – Україна» в с.Трипілля

Скандал Регіон: Київська область 10478 переглядів

Опубліковано - 26.07.2012 00:46 | Всі новини | Версія для друку

Подробиці закриття приватного музею «Прадавня Аратта – Україна» в с.Трипілля
Подробиці закриття приватного музею «Прадавня Аратта – Україна» в с.Трипілля
На Київщині під загрозою знищення опинився єдиний в Україні Музей Трипільської культури. Принаймні так стверджують три співзасновники приватної установи.

Засновники звинувачують свого четвертого компаньйона у тому, що він продав будинки одного з найпопулярніших культурних закладів області. Новий власник виставив охорону і не пускає на територію ані відвідувачів, ані музейників, упевнилася знімальна група 5-го каналу.

Коротким словом "ремонт" пояснюють охоронці появу замку на воротах приватного музею Трипільської культури. Ще тиждень тому ці люди були непричетні до захисту установи та колекції експонатів, оціненої у 5 мільйонів доларів, стверджує директор, співзасновник і власник колекції давніх раритетів Олександр Поліщук. Каже "люди у формі" з’явилися тут минулої суботи.

Олександр Поліщук, директор приватного музею Трипільської культури: "Прийшовши сюди, вони підійшли до Леоніда Юрійовича, який є моїм замісником і проводив екскурсію, і сказали, що музея нема, Лазоренко тут же сказав, що він все продав цьому чоловіку і сховалися".

Володимир Лазоренко - один із чотирьох співзасновникім музею. 9 років тому він із однодумцями створив унікальний музей трипільської цивілізації, поблизу місця, де минулого століття відкрили прадавню археологічну культуру, названу згодом на честь села Трипілля. А тепер, стверджують колеги, Лазоренко продав будівлі музею без їхньої згоди. Сам меценат від інтерв’ю не відмовляється, але поспілкуватися може лише згодом. Поки обмежився коротким коментарем.

Володимир Лазоренко, співзасновник музею Трипільської культури: "То прикриття і все. Будьте здорові, то його прикриття було все".

Новим власником, за версією музейників, став керівник фірми "Археологічна спадщина і сучасність" Володимир Мельничук. Із журналістами він спілкується через помічника. Останній телефоном пообіцяв влаштувати інтерв’ю з начальником.

А згодом просто перестав відповідати на дзвінки. Співробітники музею трипільської культури підозрюють, установу хочуть закрити, щоби забудувати територію біля Дніпра.

Олександр Поліщук, директор музею Трипільської культури: "Він [Володимир Мельничук] сказав: Ви знаєте, тут ще треба розглянути, я знайомий з Патоном, я попрошу його, щоб Толочко сюди прислав експертів, щоб вони подивилися, бо у вас тут мабуть одні муляжі і взагалі це все чорна археологія. можна це все знести і збудувати те, що тобі треба".

Ухвалити рішення щодо продажу чи закриття музею може лише більшість співзасновників, каже його директор. Він виступає проти продажу. Ще двоє компаньйонів: історик Юрій Шилов та художник Анатолій Гайдамака також не давали згоди на такі перетворення.

Анатолій Гайдамака, співзасновник музею Трипільської культури: "Комусь дача буде одному. Туди ходить тисячі народу і це працює на імідж України, а так якась особа дуже видатна, я не знаю. Хто це може бути, щоб забрати і самому сидіти на цій території".

У господарський конфлікт власників культурного об’єкта має втрутитися прокуратура. Відповідний позов туди подав голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець. Самі ж не згодні з продажем співвласники направили звернення до Адміністрації Президента.

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Скандал»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія має свою правду, легенда - свою”
Віктор Гюго

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.