Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна переходить на нову систему географічних координат

Технології 11294 перегляди

Опубліковано - 29.12.2006 20:24 | Всі новини | Версія для друку

Україна переходить на нову систему географічних координат
Україна переходить на нову систему географічних координат
1 січня 2007 року Україна переходить на нову Державну геодезичну референційну систему координат УСК-2000, яка змодельована на основі GPS-спостережень.

Про це повідомляє прес-служба Держпоживстандарт.

До цього часу майже всі країни пострадянського простору користувалися системою координат 1942 року (СК-42). Але вона відповідала рівневі розвитку техніки і технологій середини 40-х років минулого століття. В 70-роках із впровадженням супутникових та комп’ютерних технологій геодезія стала наукою планетарного масштабу. Національні геодезичні системи відліку перестали задовольняти потреби науки і практики. Замість них, розвитку набули загальноземні системи відліку та геодезичні референцні системи координат.

Процеси інтеграції країн Європи, розвиток інформаційних мереж, широке застосування Географічних Інформаційних Систем (GIS), впровадження GPS для навігації, програми геодинамічних досліджень вимагали створення нової високоточної системи координат, яка базувалася б на даних космічної геодезії.

Тому сьогодні і виникла необхідність переходу на нову геодезичну систему. Вона якнайкраще відповідає сучасним технологіям і системам координат, прийнятим у розвинутих країнах світу.

Практичною цінністю нової системи координат є можливість ефективного використання глобальних навігаційних супутникових систем в топографо-геодезичному виробництві, які мають цілий ряд переваг в порівнянні з традиційними методами.

Позначиться це також на кадастрових роботах, виконання яких – у компетенції Укргеодезкартографії. Сьогодні роботи iз земельного кадастру треба виконувати на точній топографічній основі з використанням точної системи координат, щоб унеможливити похибки при складанні первинних планів земельних ділянок.

У зв'язку зі створенням УСК-2000 сьогодні не можна говорити про точні параметри території України, зокрема немає підстав стверджувати зі стовідсотковою впевненістю, що площа нашої держави складає 603 тис. кв. км. Щоб вимірювати площу будь-якої території, треба мати контур цієї території. Контур - це державний кордон. Розмежування територій між різними країнами містить два види робіт: делімітацію (проведення лінії державного кордону на карті) і демаркацію (винесення цієї лінії кордону на місцевості). Лише завершивши роботи з демаркації кордону з Молдовою, Білоруссю, Росією, можна буде казати про точний контур.

Отже, введення в Україні сучасної єдиної системи координат є надзвичайно важливим і актуальним. Вона матиме практичну цінність і буде використана в космічній, оборонній, транспортній галузях, геологічній розвідці, екології, геодинаміці та сейсміці, а також у політичній, освітній та інформаційній сферах.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Технології»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.