Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія ввела нові міграційні правила. Іноземці не торгуватимуть там на базарах

Світ навколо нас 6222 перегляди

Опубліковано - 15.01.2007 14:49 | Всі новини | Версія для друку

Росія ввела нові міграційні правила. Іноземці не торгуватимуть там на базарах
Росія ввела нові міграційні правила. Іноземці не торгуватимуть там на базарах
Від сьогодні, 15 січня, в Росії набули чинності нові правила міграційного обліку для громадян ближнього зарубіжжя і одночасно - обмеження для них у сфері ринкової торгівлі.

Всі громадяни країн СНД, що мають із Росією безвізовий в'їзд, тобто всі, крім Грузії і Туркменістану, зможуть протягом 1-го - 3-х днів отримати реєстрацію навіть поштою, а також дозвіл на роботу терміном на 1 рік, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Водночас Федеральна міграційна служба (ФМС) має намір перевірити всі ринки, де за її даними, є задіяно чверть всієї кількості мігрантів, і почати замінювати іноземців на ринках на російських торгівців, щоб до кінця року звести кількість іноземних продавців у роздрібній торгівлі до нуля.

На думку спостерігачів, ці заходи відбивають суперечність російської міграційної політики, а обмеження на заняття торгівлею, як вважають правозахисники, суперечать Конституції і є, по суті, незаконною забороною на професію.

Російська влада вже не вперше корегує міграційне законодавство. І поправки, що схвалюються, досить добре ілюструють боротьбу двох думок і підходів.

Перший: приїзд мігрантів до Росії - це благо, і ті роблять потрібну для економіки роботу і компенсують зниження чисельності населення.

Другий: приїзд мігрантів - зло, бо вони забирають робочі місця у росіян, вивозять гроші на батьківщину і погіршують криміногенну ситуацію в країні.

Відповідно до цих уявлень і характеру взаємин із найближчими сусідами, Кремль і Держдума то намагаються лібералізувати міграційне законодавство, то, навпаки, запроваджують жорсткі обмежувальні санкції.

Не знімають суперечностей і нинішні заходи, які ініціював Президент країни Володимир Путін.

Виразником же жорсткого підходу до міграційної політики традиційно є мер Москви Юрій Лужков. Вже від сьогодні, 15 січня, на ринках Росії має залишитися щонайбільше 40% іноземних торговців. Причому, судячи з усього, порахують і вантажників, і сторожів, водіїв тощо. Фахівці наголошують на складності завдання, що стоїть перед ФМС, якій слід поклопотатися про те, щоб покупці не опинилися перед закритими торговими рядами і без дешевих продуктів. Тим часом, як повідомляється, на багатьох російських ринках вже сьогодні можна побачити саме таку картину.

Між тим, у Федеральній службі міграції РФ розглядають спрощення міграційного обліку громадян ближнього зарубіжжя, що в’їжджають у Росію по безвізовому режимі, як крок убік лібералізації міграційного законодавства і навіть як революційну міру.

"Замість дозвільного облік стає спрощеним, повідомним", - зазначає заступник директора ФМС В’ячеслав Поставнін.

Натомість, член громадської палати, директор Інституту етнографії Валерій Тішков вважає, що запроваджувані в торгівлі квоти для іноземців вимагають перевірки на відповідність законові. Про те, що ці заходи можуть суперечити Конституції Росії, заявив і головний омбудсмен Росії Володимир Лукін.

За даними ФМС, у Росії може знаходитися від 7 до 12 млн нелегалів. Суми, що вони переправляють у свої держави в результаті нелегальної трудової діяльності, оцінюють щонайменше в $10 млрд., і часом гастарбайтери відправляють на батьківщину кошти, які не тільки прирівнюються до національного бюджету, але, на думку чиновників, переважають бюджет у два рази.
Виведення нелегалів з тіні переслідує і цю мету - збільшити податкові надходження в російську скарбницю. Для цього спрощується і порядок одержання дозволу на роботу, що буде видаватися терміном на один рік з наступним продовженням.

Державний збір при становленні на облік складає тисячу рублів (190 гривень).

Одночасно вводиться збільшення штрафу для роботодавця за приховування від податкових і міграційних органів працюючого нелегалу. За кожного нелегального робітника може бути накладений штраф до 800 тисяч рублів.

Запроваджений порядок напряму стосується інтересів українських громадян, які працюють у Росії. У 2005-м тодішній заступник голови МЗС України Валентин Наливайченко повідомив, що за його оцінкою, у Росії, в пік сезону, працюють близько 1 - 1,2 млн. українців. Це - найбільша кількість трудових мігрантів з України.

За даними Всесвітнього конгресу українців і Інституту демографії і соціальних досліджень НАН, кількість нелегальних мігрантів із України за 2005 рік виглядає приблизно так: Росія - 1 млн, Польща - 300 тис. Італія - 200-800тис, Португалія - 65 -150 тис., Іспанія - 100-400 тис., Туреччина - 35 тис. США - 20 тис. осіб.

Від “Аратти”: коли за справу береться чиновник “совітського розливу” (а саме таких у Росії - більшість), діє старовинна мудрість: благими намірами вистелена дорога до пекла. Проте, пекло - це традиційне призначення простих громадян, які своєю працею хотять заробити чесну копійчину. Найстрашніше - чиновницько-бюрократичне пекло безпрв'я та приниження людської гідності. А рай - звичайно, для чиновницької братії, яка, напевно, від сьогодні посилено нашиває на одяг додаткові кишені. Для хабарів.

До речі, більшість торгівців на російських базарах вже давно китайська діаспора, яка ще на Далекому Сході, заздалегідь, по демпінговим хабарним тарифам, придбала у тих самих російських чиновників паспорти й громадянство Росії. Отже, цієї категорії “іноземців” біля прилавків “ентузіазм” російських чиновників не стосується. Одначе, він напряму стосується будівельників, нафтовиків, інженерів, бухгалтерів тобто тих українських фахівців, які знайшлі робоче місце на російських підприємствах.

Проте, ми щось не чули, щоб означений документ було погоджено із Україною на міжурядовому рівні, як й не чули, щоб українські урядові чиновники хоч якось захищали інтереси українських громадян на теренах Росії. Ну хіба що за виключенням всім відомих Бакая, Боделана та Засухи.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.