Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Про свободу підриємництва в Україні тільки мріють

Економіка 7484 перегляди

Опубліковано - 16.01.2007 18:49 | Всі новини | Версія для друку

Про свободу підриємництва в Україні тільки мріють
Про свободу підриємництва в Україні тільки мріють
У традиційному рейтингу економічних свобод, що складається американським аналітичним центром Heritage Foundation і газетою The Wall Street Journal, Україна знаходиться на 125-му місці з 161 країни світу.

Про це повідомляє офіційний сайт Heritage Foundation.

Рівень економічних свобод в Україні фахівці центру оцінили в 60,9% з 100 можливих. Вона знаходиться в категорії "в основному невільних країн".

Лідером в списку є Гонконг (89,3 %). На другому місці - Сінгапур (85,7 %), 3-я позиція - в Австралії (82,7 %).

На 4-й сходинці США (82 %), 5-6 місця поділили Нова Зеландія і Великобританія (по 81,6%), на 7-му - Ірландія (81,3 %). 8-у позицію посідає Люксембург (79,3 %), 9-у - Швейцарія (79,1%) і замикає першу десятку Канада (78,7 %). Перші 7 країн належать до категорії "економічно вільних".

У рейтингу Україну обійшли 8 країн колишнього СРСР. Так, Естонія посідає 12-і місце, на 22-му - Литва, на 32-му - Вірменія, на 35-му - Грузія, на 41-му - Латвія, на 75-му - Казахстан, на 79-му - Киргизія, на 81-му - Молдова, на 98-му - Таджикистан, на 107-му - Азербайджан.

Росія знаходиться на 120-й позиції.

Нижче України 3 країни пострадянського простору. Це Узбекистан (132-е місце), Бєларусь (145), Туркменістан (152).

Замикають рейтинг Куба і Північна Корея. Аналітики Heritage Foundation за різними причинами не змогли оцінити Судан, Сербію, Демократичну Республіку Конго й Ірак.

Індекс оцінює 161 країну за 50 незалежними параметрами, розбитими на 10 категорій економічної свободи: торговельну політику, податкове навантаження, ступінь втручання держави в економіку, монетарну політику, інвестиційний клімат, стан банківського і фінансового ринків, зарплати і ціни, захист власності, законодавство і ступінь організованості ринку.

Усі країни в рейтингу розділені на п'ять категорій - "вільні", "в основному вільні", "із середнім рівнем свободи", "в основному невільні" і "подавлені".
Від “Аратти”: економічна свобода, тобто свобода підприємництва в Україні залишається виключно конституційною декларацією: мовляв, кожен громадянин має на це право. Проте, насправді, у реальному житті, все відбувається фактично навпаки. Бо яка ж це свобода, якщо над громадянином, який ризикнув відкрити свій бізнес, пильно стежить ціла армія чиновних наглядачів? Навіть на самозайняте населення заіхнуло завидуще чиновницьке око: як це так, неподобство, не платять податки як повноцінна юридична особа. Нєпорядок.... І це - на вищому державному рівні. А на низовому? Годі й казати. І так про передовиків корупційних змагань на місцях ходять легенди.

Проте, є в нас прошарок осіб, яким “дозволено” вести, за нашими мірками, крупний бізнес. Але хіба ж це бізнес насправді? Як сказав керівник сусідньої держави із приводу Ходорковського, мовляв, ми його олігархом призначили, а він, невдячний, на владу попер...
Ви скажете, що то у Росії. А в Україні хіба інакше. Чи є, наприклад, в нашій державі національний прошарок крупних бізнесменів? Або ті, хто такими вважаються, можуть вікрито розповісти, звідки в них взялися статки, щоб придбати наприклад, металургійний комбінат? Або, куди зникають ваучені дивіденди акціонерів обленерго? Якщо громада почне отримувати відповіді на ці та подібні питання - тоді, напевно, можна вважати це початком переходу від соціалістичної рабської праці до вільного підприємництва.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.