Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У справі Литвиненка назріває міжнародний скандал

Світ навколо нас 6385 переглядів

Опубліковано - 17.01.2007 21:49 | Всі новини | Версія для друку

У справі Литвиненка назріває міжнародний скандал
У справі Литвиненка назріває міжнародний скандал
Російська Генпрокуратура висунула Скотланд-Ярду ультиматум: дозвіл на допит російськими слідчими Березовського і Закаєва в обмін на дозвід проводити слідчі дії на російській території.

Загострилася ситуація з розслідуванням смерті Олександра Литвиненка, яке ведеться незалежно британською і російською владами.

Лондонська «Таймс» пише про те, що генпрокурор Росії «пред'явив ультиматум» слідчим Скотленд-Ярду, які мають намір ще раз допитати в Москві осіб, що проходять у справі Литвиненка» свідками - Дмитра Ковтуна і Андрія Лугового. Як стверджує видання, Юрій Чайка ставить їм умову - спочатку російські слідчі повинні допитати в Лондоні Бориса Березовського і Ахмеда Закаєва. У справі самого Литвиненка Генпрокуратура запланувала допитати в Британії більше ста осіб.

Колишній резидент КДБ у Великобританії, а зараз історик розвідки Олег Гордієвський був близько знайомий з Олександром Літвіненком; він уважно стежить за розслідуванням його вбивства. У пана Гордієвського є власні джерела інформації у цій справі.

- Чому британські слідчі вирішили ще раз відвідати Москву і знов допитати там фігурантів «справи Літвіненка»?

- Це викликано тим, що російська сторона [раніше] співробітничала погано, вкрай недоброзичливо. Вона не допомагала ні в чому. Вона не надавала можливості розмовляти з тими людьми, з якими хотіли розмовляти англійці. Вони все контролювали. Викликали з в'язниць в’язнів, яких англійці хотіли побачити. Але все це виглядало як велика фальшивка, яку влаштували російські юридичні власті, щоб просто замуляти очі англійцям. Тому, як сказав міністр юстиції, прем'єр-міністр [Великобританії] - їдьте, і знову зробіть спробу, можливо, росіяни схаменуться.

- Як просувається розслідування вбивства Літвіненка?

- Розслідування ведеться вже третій місяць. Все, що було важливого, було знайдено в перші два-три дні. Знайшли нелегала, вбивцю тренованого, що прилетів з Гамбурга першого числа (1 листопада – РС) рано вранці. Він прилетів в [аеропорт] Хитроу по фальшивому паспорту Європейського Союзу для того, щоб пройти непоміченим (в той час, як всі росіяни проходили паспортний контроль по-справжньому). Він пройшов і зник. Він не був в жодному готелі, ніде його не знайшли. Шукали по всьому Лондону.

- Це означає, що він змінив паспорт на інший паспорт країни Європейського Союзу. Того ж вечора, після отруєння Літвіненка, він виїхав (а, можливо, рано вранці наступного дня - це поки що невідомо, але, можливо, англійці вже знають) вже по третьому паспорту. Він зберігав ці паспорти у себе в портфелі в обшивці. Він їх виймав один за іншим, як чекісти працювали в 20-30-і роки. Він зник. Відома тільки його фотографія, коли він пройшов в Хитроу, - його сфотографували апарати, що там встановлені. Була зроблена фотографія його першого паспорта. Другий і третій паспорти невідомо де.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо народ позбавити його історії, то через покоління він перетвориться на натовп, а ще через покоління ним можна буде управляти ”
Йозеф Геббельс

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.