Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Недбалість на ЧАЕС може мати наслідком нову катастрофу

Надзвичайна подія 11289 переглядів

Опубліковано - 13.02.2013 22:30 | Всі новини | Версія для друку

Недбалість на ЧАЕС може мати наслідком нову катастрофу
Недбалість на ЧАЕС може мати наслідком нову катастрофу
На Чорнобильській АЕС обвалилися стіна та стеля машинного залу 4-го енергоблоку. У Державному агентстві з управління зоною відчуження запевняють, що руйнування не призвели до викиду радіації в атмосферу.

Обвали можуть продовжуватися і в такому разі не можна гарантувати, що радіація таки не потрапить у повітря, кажуть в агентстві. Водночас, експерти відзначають, що небезпечна ситуація виникла через недогляд за спорудами атомної електростанції.

У машинному залі блоку № 4 Чорнобильської атомної електростанції сталося часткове руйнування стінових панелей і частини легкої покрівлі. Ця конструкція не є частиною об’єкта «Укриття», наголосив у коментарі для Радіо Свобода голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша.

«Змін у радіаційній ситуації немає. Порушень технологічного регламенту режиму об’єкту «Укриття» немає. Загрози для здоров’я людей немає», – запевняє Холоша.

Сказати, що немає нічого страшного не можна – Бобро

У непрацюючому машинному залі, який раніше обслуговував енергоблоки, з боку 4-го блоку біля 7-го турбогенератора обвалилося кілька підвісних бетонних панелей, загальною площею близько 600 квадратних метрів, уточнив у розмові з Радіо Свобода перший заступник голови Державного агентства з управління зони відчуження Дмитро Бобро. За його словами, обвал стався через накопичення снігу на даху будівлі, відтак, існує загроза, що руйнація споруди триватиме надалі.

«Насправді, сказати, що взагалі немає нічого страшного не можна. Погано те, що, насправді, треба ж відновлювати. Будуть додаткові перепади температури. У машзал з опадами може потрапляти вода. Це може сприяти тому, що додаткові викиди з приміщень, що не обслуговуються, підуть у навколишнє середовище. Тому потрібно цю покрівлю відновлювати», – заявляє Бобро.

Станція перебуває у ядерно небезпечному режимі – Осипенко

Утім, додаткові кошти не змінять ситуації, вважає експерт з питань ЧАЕС, сам колишній ліквідатор Володимир Осипенко. За його словами, на експлуатацію споруд атомної електростанції нині витрачають понад 300 мільйонів гривень на рік. Водночас, на станції не проводять необхідних інженерних обстежень будівель, а на території та на дахах споруд навіть сніг прибирають нерегулярно, зауважує Осипенко.

«Станція перебуває у ядерно небезпечному режимі. Тобто на блоках ще є ядерне паливо, є також паливо у сховищі відпрацьованого ядерного палива, яке було задане у експлуатацію у 1986 році. Ці приміщення також під сніговим навантаженням, мабуть, ніхто теж не зазирає туди – у якому стані ці всі приміщення. Воно може впасти. Це дуже небезпечно, коли нічого не роблять, хоча б, для власної безпеки, щоб дахи на них не падали», – зазначає Осипенко.

ЧАЕС потрібно повернути у систему «Енергоатому» – Мовчан

Нині фахівці наводять різні дані, щодо кількості ядерного палива, яке залишилося на ЧАЕС, утім, усі вони сходяться на тому, що об’єкт залишається небезпечним для України та сусідніх держав. Відтак, неефективне використання бюджетних коштів, яке стало наслідком виведення ЧАЕС із системи Національної енергетичної компанії «Енергоатом» може призвести до нової катастрофи, відзначає голова Національного екологічного центру Ярослав Мовчан.

«Це взагалі не було державним рішенням – вивести ядерний об’єкт з-під опіки ядерної інституції. Звісно, для атомників так було значно простіше – зняти з себе відповідальність. Потрібно переглянути цю ситуацію і повернутися, власне, до фаховості», – наголошує у коментарі для Радіо Свобода Мовчан.

Тим часом, на Чорнобильській АЕС створено комісію з розслідування причин руйнування будівельних конструкцій машинного залу. За два тижні вона має проаналізувати ситуацію, яка призвела до руйнації, а також надати пропозиції щодо усунення наслідків.
На знімку 1986 року праворуч - машинна зала четвертого реактора: вибухом сильно пошкоджено дах, усередині уламки реактору та стіни реакторної зали
На знімку 1986 року праворуч - машинна зала четвертого реактора: вибухом сильно пошкоджено дах, усередині уламки реактору та стіни реакторної зали

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Надзвичайна подія»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.