Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Помер відомий український письменник, автор пісні «Чорнобривці» Микола Сингаївський

Втрата 19629 переглядів

Опубліковано - 22.02.2013 23:14 | Всі новини | Версія для друку

Помер відомий український письменник, автор пісні «Чорнобривці» Микола Сингаївський
Помер відомий український письменник, автор пісні «Чорнобривці» Микола Сингаївський
У п’ятницю, 22 лютого, помер відомий український письменник, автор знаменитої пісні «Чорнобривці» Микола Сингаївський.

Як повідомляє «Українська літературна газета», Сингаївський помер у віці 77 років після тривалої хвороби.

Письменник народився 12 листопада 1936 року на Поліссі у невеличкому селі Шатрище Коростенського району Житомирської області.

Зовсім малим Микола пережив лихоліття війни, важкі перші повоєнні роки. У школі вчився в місті Коростені, вже тоді пробуючи свої сили в поезії.

Школярем восьмого класу Микола зі сцени вітав депутата Максима Рильського, який приїздив до Житомира на зустріч із виборцями. Пізніше в газеті з’явилась добірка віршів хлопця із напутнім словом сивочолого майстра.

Якийсь час працював у колгоспі, на будовах Кривого Рогу і Києва. Працював і вчився.

В 1961 році Микола Сингаївський закінчив філологічний факультет Львівського університету і почав працювати в пресі. Друкуватися Микола почав ще у школі. Вихід на люди дали районна газета «Радянське Полісся» та обласна «Радянська Житомирщина».

Після закінчення вишу працював завідувачем відділу поезії «Літературної України», заступником директора Бюро пропаганди художньої літератури Спілки письменників України, завідувачем відділу літератури та мистецтва журналу «Ранок». Протягом багатьох років - головним редактором журналу «Піонерія».

Перші твори друкувалися в районній газеті «Радянське Полісся» і в обласній «Радянська Житомирщина». Пізніше в газеті з’явилася добірка віршів з напутнім словом Максима Рильського.

У 1958 році побачила світ перша збірка для дітей «Жива криничка». Схвальним словом про неї відгукнувся Михайло Стельмах. Сингаївський написав понад сорок книг - поетичних і прозових, з них половина - для дітей.

За книги «Вогневиця» і «Поступ» Сингаївський удостоєний звання лауреата Республіканської комсомольської премії імені М. Островського.

Багато мелодій, написаних композиторами на вірші поета, отримали надзвичайну популярність: «Чорнобривці», «Безсмертник», «Полісяночка», «В краю дитинства», «Сонце в долонях», «Розляглося наше поле» та інші.

Поет зізнавався: «В душі я відчуваю безмежну вдячність своєму краю. Там на все життя я відчув смак житнього хліба і джерельної води. Джерела, або живі кринички – так називають їх на Поліссі – б’ють тут з-під кожного пагорбка. Звідси витоки моєї творчості».

«Чорнобривці» - популярна українська пісня. Музика Володимира Верменича на слова Миколи Сингаївського. Першим виконавцем пісні у 1960 році став Костянтин Огнєвий.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Втрата»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.