Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Зіткнення Марсу з кометою може змінити клімат планети

У світі науки 9174 перегляди

Опубліковано - 1.03.2013 12:46 | Всі новини | Версія для друку

Зіткнення Марсу з кометою може змінити клімат планети
Зіткнення Марсу з кометою може змінити клімат планети
Астрономи вважають, що зіткнення комети C/2013 A1 з Марсом, яке може відбутися у жовтні 2014 року, призведе до непередбачуваних наслідків для клімату планети.

За словами австралійського вченого Роберта Метсона, наслідком ударів комет може стати те, що марсіанський клімат стане більше схожим на умови життя на Землі.

Нагадаємо, що розрахунки, проведені астрономом Леонідом Єленіним та опубліковані на сайті обсерваторії ISON-NM, показали, що 19 жовтня 2014 року комета пройде на відстані близько 105 тисяч кілометрів) від центру Марса.

Нові розрахунки, проведені Єленіним, показують, що комета пролетить ще ближче, ніж вважалося раніше - тепер дистанція до центру планети на момент зближення скоротилася до 41 тисячі кілометрів, тобто комета пролетить менше ніж за 37 тисяч кілометрів від поверхні Марса.

Причому вчені не виключають зіткнення комети із планетою та вибух потужністю 20 мільярдів мегатонн у тротиловому еквіваленті, який залишить кратер діаметром до 500 кілометрів.

"Якщо це зіткнення відбудеться, ми, безумовно, можемо говорити про значну зміну нинішнього статус-кво на Марсі", - вважає Метсон.

Вчений зазначив, що зіткнення з космічним об’єктом на швидкості 56 кілометрів на секунду підніме в атмосферу гігантську кількість пилу, внаслідок вибуху миттєво розтануть і випаруються величезні обсяги водяного льоду і замерзлої вуглекислоти.

Це може призвести до посилення парникового ефекту (водяна пара та вуглекислота є потужними парниковими газами) і глобального потепління на Марсі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Розум може підказати, чого слід уникати, і тільки серце промовляє, що слід робити”
Жозеф Жубер

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.