Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українофобія по-одеськи: пропаганда “русского міра”, утиски мови та заборони вшанування національних героїв

Назад в СРСР Регіон: Одеська область 9787 переглядів

Опубліковано - 17.04.2013 15:53 | Всі новини | Версія для друку

Українофобія по-одеськи: пропаганда “русского міра”, утиски мови та заборони вшанування національних героїв
Українофобія по-одеськи: пропаганда “русского міра”, утиски мови та заборони вшанування національних героїв
Міська влада Одеси цілеспрямовано і систематично здійснює заходи, спрямовані на викорінення з міста всього українського, водночас, повсюдно пропагуючи ідеї «русского міра».

16 квітня в Одесі спробували заборонити використання в місті символіки ОУН-УПА, назвавши її «фашистською». «Заборонити в м. Одесі використання фашистської символіки, плакатів і прапорів німецько-фашистських формувань, зокрема дивізії СС «Галичина», батальйону «Нахтігаль» і ОУН-УПА як таких, що ображають людську гідність і принижують ветеранів Великої Вітчизняної війни», – сказано у проекті рішення міської ради, запропонованому представниками КПУ.

Однак більшість депутатів не підтримали це рішення. Тоді комуністи переформулювали проект рішення в депутатський запит до правоохоронних органів і до ряду органів центральної влади з проханням не допустити розвиток «фашизму» в Україні.

Можливо саме цим можна пояснити той факт, що 2010 року до герба Одеси додали радянську «Зірку героя». Тоді міський голова Олексій Костусєв сказав: «Ми гордимося тим, що наше місто є містом-героєм. Думаю, ті хто виріс в Одесі – ввібрали в себе це з дитинства. Тому в символіку міста має бути введена зірка героя Радянського союзу».

8 червня 2011 року в інтерв`ю радіостанції «Эхо Москвы» Костусєв заявив, що всі школи Одеси отримали статус двомовних після прийняття міською радою програми збереження і розвитку російської мови. «Ось ми в Одесі прийняли ряд рішень знакових таких. Наприклад, ось ми прийняли програму збереження і розвитку російської мови. Це серйозна програма. На останньому виконкомі ми внесли зміни до документів, в статути 124 шкіл… І тому тепер в Одесі школи, немає ані україномовних, ані російськомовних, вони усі двомовні – можна хоч так, можна хоч так», – розповів він.

Одеська міська рада дозволила 78 школам і 120 дошкільним закладам вести навчання українською і російською мовами.

На першому засіданні нового виконавчого комітету Одеської міськради 10 грудня 2010 року Костусєв заборонив депутатам звертатися до нього українською мовою. Депутати одноголосно ухвалили рішення спілкуватися російською. До того ж мер зажадав, щоб документи міському голові подавали також тільки російською.

До того ж, 8 квітня 2011 року Одеська міська рада затвердила програму розвитку та збереження російської мови в місті до 2015 року, на реалізацію якої з бюджету Одеси було виділено 805 тис. грн.

Крім того, депутати Одеської міськради затвердили статут Одеси, згідно з яким гімном Одеси стала пісня російською мовою на музику Модеста Табачникова та слова Семена Кірсанова «У Черного моря» у виконанні Леоніда Утьосова.

Раніше Костусєв заявляв, що Одеса надалі залишатиметься російськомовним містом. Так одеський мер відповів журналістам, які під час прес-конференції, присвяченій першим ста дням його управління містом, назвали його «русифікатором Одеси». «Я не є «русифікатором» Одеси, тому що вона завжди була російськомовним містом і російськомовним містом вона залишиться», – сказав він.

Водночас, одіозний мер відмовився декламувати вірші Шевченка. «Тарас Григорович Шевченко для мене, як і для мільйонів моїх співгромадян – це, звичайно, втілення українського народу, це великий поет і видатний художник. Це наша національна гордість... Нехай у дитячому садку, у школі діти читають, але не мер міста», – сказав Костусєв.

Також Костусєв "відзначився" тим, що кілька разів проігнорував День пам’яті жертв Голодомору в Одесі. Тоді представники влади Одеси і священнослужителі УПЦ КП взяли участь у церемонії покладання квітів і композицій з житніх і пшеничних колосків до пам`ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років на Лідерсовському бульварі Одеси.

Загалом, Костусєв вважає, що головні досягнення в його роботі пов’язані з гуманітарною та культурною сферами життя міста. Про це він заявив під час звіту перед одеситами 11 листопада 2011 року. Серед таких досягнень Костусєв назвав прийняття програми захисту й розвитку російської мови в Одесі, внесення змін у символіку міста, прийняття рішення про вивішування червоних прапорів у дні святкування перемоги у Другій світовій війні, прийняття статуту Одеси і т.д.

У свою чергу одеські суди вдаються до утисків виявлення проукраїнської позиції місцевих активістів.

Так, 4 січня 2012 року Приморський районний суд Одеси виніс попередження голові Одеської обласної організації ВО «Свобода» Павлові Кириленку за проведення акції на честь дня народження лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери.

До того Окружний адміністративний суд Одеської області забороняв проведення мирних зборів опозиційних політичних сил, запланованих на День Незалежності, зокрема церемонії покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку і проведення мітингу на підтримку демократії і законності в країні.

А у травні суд заборонив ВО «Свобода» проводити в Одесі масові акції в день загибелі засновника ОУН Євгена Коновальця.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Назад в СРСР»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.