Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Пенсіонерів запрошують знятися в кіно ”Владика Андрей”

Мистецький погляд Регіон: Львівська область 12492 перегляди

Опубліковано - 1.02.2007 03:57 | Всі новини | Версія для друку

Актор Сергій Романюк, який грає митрополита Андрея Шептицького, з гримерки йде на знімальний майданчик біля собору Святого Юра (фото: Віталій ГРАБАР)
Актор Сергій Романюк, який грає митрополита Андрея Шептицького, з гримерки йде на знімальний майданчик біля собору Святого Юра (фото: Віталій ГРАБАР)
Біля собору Святого Юра у Львові знімальна група кіностудії імені Довженка відзняла перші кадри фільму про життя митрополита Шептицького “Владика Андрей”.

— Погодка що треба — морозець, сніжок пролітає, — каже режисер фільму Олесь Янчук, 50 років.

Він знімав фільми ”Голод-33” та ”Залізна сотня”. Оператор переглядає вибраний фон на моніторі у фургоні. Час від часу режисер у мегафон кличе помічників.

— Ще раз пройдіться біля паркану, але спочатку трохи повільніше — потім швидше.

Актори гріються в невеличкому ПАЗі. Гример Тетяна Татаренко у кожушку закінчує гримувати Януша Юхницького. Він грає Стефана, товариша митрополита. Це єдине місце на знімальному майданчику, де плюсова температура. Зйомки мали початися ще влітку, але через те, що не надходили гроші, постійно відкладалися.

— Бюджет у фільму пристойний — 10 мільйонів гривень, — каже співавтор сценарію Михайло Шаєвич, 65 років. — Це державні кошти, спонсорських лише частинка.

Зйомки на Львівщині триватимуть ще півтора місяця. Зі Львова, окрім собору Святого Юра, у кадр потраплять Будинок вчених, галерея мистецтв та палац Потоцьких.

— Деякі зразки інтер’єру зніматимемо у квартирі-музеї Леопольда Левицького та готелі ”Опера”, — додає Олесь Янчук. — Звідти будуть сцени з офіцерами австрійського війська, які в казино грають у карти. Наприкінці лютого плануємо виїзди до Криму та Ватикану.

Владику Андрея Шептицького у фільмі грають троє акторів. Малим Шептицьким буде Роман Гринів, молодим митрополитом — Тарас Постніков, а в літах — народний артист України Сергій Романюк.

— Наймолодшого кандидата на роль Шептицького-дитини я зустрів на вечорницях, які організувало Львівське товариство в Києві на Маланки. Він львів’янин, але зараз із сім’єю живе у столиці, — розповідає Олесь Янчук. — Нам важливо було передати те, що Шептицький ще малим обрав шлях священнослужителя. У дев’ять років він сказав своїй матері, що стане священиком.

Для масовки режисер запрошує пересічних львів’ян. У семінаристів переодягнули курсантів Львівського військового інституту. Хлопців, які слухають виступ митрополита у дворику собору Святого Юра, знімали понад чотири години. У фільмі ж ці кадри займуть 40 секунд.

— Молодих людей у нас досить, нам би ще старших жінок і чоловіків, — каже Михайло Шаєвич. — У нас тільки одне прохання, щоб жінки не вдягали штанів, а були у звичайних пальтах, бажано темних, та довгих спідницях або платтях. За день зйомок у масовці акторам-непрофесіоналам платять 42 гривні.

Завершити картину планують навесні 2007-го. Наприкінці року фільм можна буде переглянути в кінотеатрах.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.