Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Оппортьюніті” виявив на Марсі ознаки існування води

У світі науки 7935 переглядів

Опубліковано - 11.06.2013 12:42 | Всі новини | Версія для друку

“Оппортьюніті” виявив на Марсі ознаки існування води
“Оппортьюніті” виявив на Марсі ознаки існування води
Американський марсохід “Оппортьюніті”, який досліджує поверхню Червоної планети вже десятий рік, щойно зробив одне з найзначніших відкриттів за свою історію.

Йому вдалося виявити камінь, який складається в основному з різних глинистих порід.

Цей камінь отримав позначення Esperance; вчені вважають, що в далекому минулому він протягом довгого часу був занурений у воду.

Пересувна лабораторія "Оппортьюніті" і раніше знаходила подібні породи, але дослідники кажуть, що нинішня знахідка - виняткова за якістю.

"Це дуже цікава знахідка, - говорить Стів Сквайрс, науковий керівник проекту. - Досі "Оппортьюніті" знаходив чимало порід, які утворилися у воді з дуже низьким водневим показником pH - ця вода була дуже кислою".

"Насправді, це був водяний розчин сірчаної кислоти, а не справжня прісна вода. Глинисті породи утворюються при нейтральному показнику pH. Тільки в такій воді, яку можна пити, можуть відбуватися пребіотичні процеси, що передують виникненню органічного життя", - пояснює він.

Професор Сквайрс, який працює в Корнельському університеті в Ітаці, штат Нью-Йорк, схиляється до того, що камінь Esperance є одним із п’яти найважливіших відкриттів, зроблених на Марсі двома марсоходами - "Оппортьюніті" і "Спірит", що припинив роботу в 2011 році.

Знайдені глинисті породи багаті на алюміній і, цілком можливо, належать до типу монтморилонітів. Однак, оскільки гамма-спектрометр марсоходу здатний визначати тільки атомарний склад порід, а не їх мінералогічну структуру, це припущення залишається робочою гіпотезою.

Тим не менш, один факт присутності глинистих мінералів на поверхні Марса означає, що умови на поверхні цієї планети в початковий період її історії були зовсім іншими, ніж зараз.

Замість нинішньої холодної висохлої планети, яку бомбардує жорстке ультрафіолетове випромінювання, ми бачимо планету, яка мільярди років тому мала вологу і теплу атмосферою з великою кількістю рідкої води.

Ці знахідки підтверджуються результатами роботи іншої пересувної лабораторії НАСА - "К’юріосіті", яка також виявила глинисті породи на іншій стороні планети.

Апарат "Оппортьюніті" зробив свою знахідку на краю гігантського кратера "Ендьюранс" діаметром 22 км. Ця точка має назву Кейп-Йорк.

Зараз марсохід отримав команду почати шлях по краю кратера. Існує ймовірність того, що в новій точці буде виявлено глибші поклади породи того ж типу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.