Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи є хоч якась користь від введення утилізаційного збору на автомобілі?

Економіка 6911 переглядів

Опубліковано - 17.10.2013 11:58 | Всі новини | Версія для друку

Чи є хоч якась користь  від введення утилізаційного збору на автомобілі?
Чи є хоч якась користь від введення утилізаційного збору на автомобілі?
В Україні збір на імпортні автомобілі, який у Європі називають дискримінацією, досі існує.

Однак після того, як напередодні Держдума Росії проголосувала за введення утилізаційного збору на загальних підставах для вітчизняного, казахстанського та білоруського виробника, українські представники автомобільних імпортерів та опозиційні депутати кажуть, що намагатимуться скасувати податок, який, на їхню думку, не несе жодної користі.

Україна залишиться єдиною країною, яка порушує правила СОТ, після того як Росія скасувала утилізаційний збір на імпортні автомобілі. Про це у середу заявив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко. Втім, якщо Росія зрівняла умови для вітчизняного та іноземного виробників, то українські активісти хочуть скасувати утилізаційний збір загалом.

«Звичайно, будь-яка країна має право вводити будь-які податки, але ці податки повинні платити усі. Тому ми заявляємо, що наразі ми будемо звертатися до президента України, у Верховну Раду, Кабмін із проханням підготувати законопроект про скасування утилізаційного збору взагалі», – наголосив Олег Назаренко.

Крім того, генеральний директор ВААІД зауважив, що скасування такого збору нестиме користь і вітчизняному виробнику, і споживачу.

Аргументи «проти»

В те, що скасування утилізаційного збору на машини можливе, мало вірять в Асоціації автовиробників України. На думку віце-президента «УкрАвтопрому» Юхима Хазана, введення екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації імпортних авто і відповідає європейським стандартам, і робить автомобілі вітчизняного виробництва більш популярними.

«Щодо автотранспортних засобів, які підпали під спецрозслідування, обсяги виробництва в Україні з квітня по вересень зросли у два рази – з двох до п’яти тисяч. Щодо попиту – починаючи із травня цього року по серпень ЗАЗ був першим, у вересні на першому місці «Хюндай», на другому – ЗАЗ», – заявив Юхим Хазан.

Подібної думки дотримується і регіонал Ярослав Сухий, який ініціював запровадження такого утилізаційного збору. За словами депутата, держава повинна думати в першу чергу про свого товаровиробника.

«Імпортери і ділери повинні трошки понизити свій апетит, і менше дерти гроші за свої автомобілі. Наприклад, автомобіль «Хюндай Соната», який збирають у Санкт-Петербурзі, на наші гроші коштує 90 тисяч гривень, а в нас продається за 200 тисяч. Про що ми будемо говорити? Про імпортерів, на яких працює три чоловіки, чи про українську автомобілебудівну промисловість – цілу галузь: львівські автобуси, кременчуцькі автобуси, «Богдан», «Рута», «Шкода», «АвтоЗАЗ». У нас багато підприємств, де працюють сотні і тисячі людей, і ми їх повинні захищати», – сказав Ярослав Сухий.

Законопроект на підтримку

Від 30 вересня 2013 року депутати від ВО «Свобода» зареєстрували законопроект, яким планують скасувати утилізаційний збір загалом. За словами одного з авторів документа Ігоря Мірошниченка, такий податок нікому не потрібен, і спрямований на фінансування приватного бізнесу.

«Ми хочемо це скасувати, бо ми спілкуємося з людьми, і категорично всі автолюбителі проти цього утилізаційного збору, як і будь-які платники податків. Тому що цей закон є абсурдним хоча б і тому, що ми комусь фінансуємо приватний бізнес, так як з державного бюджету будуть профінансовані ці утилізаційні центри, які будуть приватними, і будуть утилізувати комусь автомобілі, якщо, звичайно, хтось захоче свої автомобілі з українською ментальністю утилізувати», – заявив Ігор Мірошниченко.

Європа теж «за»

Представники ЄС неодноразово висловлювали занепокоєння щодо введення утилізаційного збору на імпортні авто в Україні. Питання повинно бути вирішене до підписання угоди про асоціацію з ЄС, як зазначають в Європі. За словами свободівця Ігоря Мірошниченка, скасування податку йде на користь євроінтеграції.

«Цей законопроект був би непоганим підкріпленням наших євроінтеграційних прагнень, бо навіть згідно з нашими зобов’язаннями щодо СОТ, ми не повинні піднімати мита, і не повинні робити товари з Європи такими аж надто дорогими через митні чи інші збори», – зауважує парламентар.

Поки що відповідний законопроект тільки зареєстрований у парламенті. Коли документ розглянуть у Верховній Раді, і чи скасують утилізаційний збір до саміту у Вільнюсі, його автори не беруться відповісти. Втім, цей податок, як зазначали у Партії регіонів, ввели у відповідь на подібний закон в Росії. Імпортери і ділери сподіваються, що завдяки останнім діям Держдума надихне український парламент на відповідні дії.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.