Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Польща кидає виклик Росії. В інтересах України. Україна???

Світ навколо нас 6037 переглядів

Опубліковано - 21.02.2007 11:23 | Всі новини | Версія для друку

Польща кидає виклик Росії. В інтересах України. Україна???
Польща кидає виклик Росії. В інтересах України. Україна???
Польський уряд здійснює програму енергетичної безпеки держави. Основою цієї програми є диверсифікація джерел постачання і безпечний транзит нафти і газу до Польщі.

Реалізуючи проект, польське міністерство економіки доручило державній транспортній компанії ПЕРН розпочати переговори про закупівлю частини акцій УкрТрансНафти.

Взамін за акції Польща готова сама завершити будівництво нафтогону "Одеса-Броди-Плоцьк". А ще раніше Росія запропонувала Україні подібну ідею – доступ до своїх газових родовищ взамін за українську газотранспортну мережу.

Компанія ПЕРН завідує польською частиною нафтопроводу "Дружба", УкрТрансНафта – українською. Якби українська і польська компанії об’єднали свої сили, стратегічне партнерство обох країн було б вагомим, вважають польські коментатори.

Минулого тижня державна польська компанія ПЕРН запропонувала українській УкрТрансНафті продати полякам свої акції. Поляки пропонують, щоб взамін за самостійне завершення будівництва нафтогону "Одеса-Броди-Плоцьк" Польща отримала частину акцій УкрТрансНафти. В такому варіанті нафтогони "Дружба" та "Одеса-Броди" могли б знаходитись в польському місті Плоцьк, щоб далі через морський нафтотермінал в Гданську виходити в Європу.

Депутат польського парламенту, голова господарчої комісії парламенту Макс Крачковський розповів Радіо Свобода про польську пропозицію: "На мою думку пропозиція польської сторони у майбутньому забезпечить інтереси обох сторін. Це гарантуватиме, що в кризових ситуаціях ми не будемо змушені звертатися до арбітражного суду".

Наразі це лише плани і пропозиції

Радіо Свобода запитало депутата Крачковського про подробиці проекту самостійного завершення Польщею нафтогону "Одеса-Броди-Плоцьк" взамін за акції української компанії УкрТрансНафти.

Макс Крачковський: "Не хотів би я зараз ще про це говорити. Це складна і делікатна справа. Будемо чекати повідомлень від обох сторін, що ведуть переговори.. Я зовсім тут не хочу прогнозувати подій".

А в польському міністерстві економіки сказали Радіо Свобода, що наразі не ведуться жодні переговори в справі акцій УкрТрансНафти.

Чим закінчаться змагання за українську трубу? Час покаже!
Однак фахівці у справах енергетичного сектора зауважують, що ні в України, ні в Польщі немає надто багато часу для вирішення цієї проблеми.

Росія робить все можливе щоб розширити транзитні шляхи для своїх енергоносіїв у Європу в обхід України, Білорусі та Польщі. Експерти прогнозують, що через кілька років, ці країни можуть втратити свій транзитний статус.

Українсько-польський енергетичний проект може стати запорукою енергетичної безпеки для тих обох держав – вважають у Польщі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Підозр у людини тим більше, чим менше вона знає”
Френсіс Бекон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.