Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Євромайдан об’єднався у єдину громадську організацію

За право людини 7984 перегляди

Опубліковано - 23.12.2013 12:07 | Всі новини | Версія для друку

Євромайдан об’єднався у єдину громадську організацію
Євромайдан об’єднався у єдину громадську організацію
Євромайдан перетворюється у загальнонаціональну організацію Народне об’єднання «Майдан».

Таку резолюцію ухвалили на Народному віче у столиці 22 грудня. Членами новоствореного об’єднання вже стала низка опозиціонерів, політологів, музикантів, журналістів, освітян. До них повинні долучитися мільйони українців, закликають політики. Натомість персональний склад Ради «Майдану», як і сам факт створення НОМу критикують опозиційні активісти, а також оглядачі.

Народне об’єднання «Майдан» – позапартійне громадянське об’єднання, з якого розпочнеться «всенародний похід за очищення України від режиму кримінальних окупантів», йдеться в резолюції Народного віча, яку зі сцени на Майдані Незалежності зачитав парламентарій від «Батьківщини» Олександр Турчинов.

«Сьогодні влада в державі протистоїть українському народові, тому вся Україна має стати єдиним Майданом, що очистить від Януковича нашу країну», – оголосив він перед голосуванням.

Поки що до складу новоутвореного об’єднання увійшли 37 осіб, серед яких, крім трьох лідерів опозиції, є депутати опозиційних фракцій, музиканти, письменники, політологи, журналісти і освітяни. У списку об’єднання є і Юлія Тимошенко.

Цей список відкритий. За словами лідера «Третьої республіки» Юрія Луценка, до новоствореної позапартійної організації «Майдан» мають записатися «мільйони тих, хто був, є і ще буде на Майдані».

«Десять мільйонів членів цієї організації, з десятьма мільйонами однакових значків, з десятьма мільйонами однакових думок у голові можуть змінити ситуацію в країні і повалити чинну владу», – сказав він.

Раді «Майдану» та його співголовам вже доручено розгорнути «широку мобілізаційну роботу з організації спротиву нинішньому режимові в усіх областях України та координації протестного руху по всій території України».

«Навесні ми маємо забезпечити територією свободи Центральну Україну, влітку територія свободи дійде до Криму», – конкретизував Юрій Луценко.

Вимоги об’єднання «Майдан»

Незважаючи на те, що новостворений «Майдан» є позапартійним, він все ж має політичні вимоги. Серед них відновлення політичного балансу в Україні і нова Конституція, перераховував один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк.

«Народ України повинен сказати своє слово про нову українську Конституцію, яка має бути Конституцією 45 мільйонів громадян. Парламент повинен представляти волю українського народу, де Президент не буде царем, а український народ повинен отримати право відправляти такого Президента у відставку. Український уряд повинен не тільки навчитись розмовляти українською, але і думати по-українськи», – наголосив політик.

План змін, за словами Арсенія Яценюка, має також включати ухвалення нового європейського закону про прокуратуру, «де прокурор незалежний і судить по закону, а не по поняттям», перетворення міліції у підзвітну територіальній громаді структуру, знищення корупції в суддівському корпусі, включно з заміною всіх корумпованих суддів, а також новий Податковий кодекс та якісну освіту.

Зі свого боку, представники Громадського сектору Євромайдану у своїй заяві наголосили, що один з принципів, на яких має базуватися створення громадського руху, – це висунення «Майданом» єдиного кандидата на посаду Президента, який візьме зобов’язання підписати угоду про асоціацію з ЄС і який зможе реалізувати озвучену на Майдані програму зміни системи.

На Народному віче також оголосили, що Новий рік та Різдвяні свята зустрічатимуть на Майдані.

Народне об’єднання «Майдан» – «панахида за Євромайданом»

Тим часом персональний склад Ради «Майдану», як і сам факт створення НОМу розкритикували деякі опозиційні активісти, а також оглядачі. Зокрема, вони звертають увагу на відсутність у складі НОМу коменданта Євромайдану Андрія Парубія, а також деяких відомих опозиційних політиків, зокрема, Лесі Оробець і Анатолія Гриценка. Сам Гриценко у своєму блозі на «Українській правді» зауважив, що у Раді «Майдану» забагато політиків. На його думку, мало б бути втричі менше представників партій та більше – представників громадського корпусу та моральних авторитетів суспільства. Водночас Анатолій Гриценко підкреслив, що підтримує оголошений склад Ради «Майдану».

«Євромайдан затвердив склад Ради, значить, вона отримала мандат від народу і тепер має працювати – виробляти стратегію, тактику, плани дій, організовувати протестні акції», – зауважив народний депутат.

А блогер Карл Волох наголосив у коментарі Радіо Свобода, що у Майдану повинен бути один-єдиний лідер. І створенням Народного об’єднання «Майдан» опозиція фактично погодилась із закликом Президента Віктора Януковича не поспішати і почекати до виборів 2015 року, вважає Карл Волох. При цьому він запитує: «Що завадить черговому Підрахую оголосити, що переміг «чинний Президент» із результатом 51%?» Блогер називає резолюцію народного віче 22 грудня панахидою Євромайдану.

«Вони ж (лідери опозиції – ред.) мають щось сказати. Просто закликати «йдіть додому» їм незручно. От вони ухвалили рішення, відмазалися і злили весь протест. Сьогодні це була панахида за Майданом. Люди там відсвяткують Новий рік, буде дуже весело. Через два тижні люди розійдуться і залишаться дірки в асфальті. Те, що ми отримали у неділю – абсолютно протилежний очікуваному результат, який показав владі, що їй абсолютно немає чого боятись. Можна будь-як фальсифікувати вибори, будь-як ігнорувати волю народу, нічим серйозним для влади це не закінчиться», – оцінює він.

У даній ситуації, додає блогер, не варто було сподіватись повалити Президента Януковича з посади. Його треба було схилити до таких переговорів, щоб президент усе ж пішов на суттєві поступки Євромайдану і у протесту виявилися вагомі результати. За прогнозом Карла Волоха, тепер на євромайданівців та інших українців чекає таке ж розчарування, яке було після Помаранчевої революції.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.