Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Amnesty International вимагає звільнення викрадених на Сході України журналістів і посадовців

Світ навколо нас 4705 переглядів

Опубліковано - 24.04.2014 18:04 | Всі новини | Версія для друку

Amnesty International вимагає звільнення викрадених на Сході України журналістів і посадовців
Amnesty International вимагає звільнення викрадених на Сході України журналістів і посадовців
Журналісти та посадовці, що незаконно знаходяться під вартою і використовуються в якості “розмінної монети” озброєними сепаратистами в східній Україні, повинні бути негайно звільнені.

Про це йдеться в заяві Amnesty International.

Організація зазначає, що ці журналісти і посадовці можуть знаходитись під ризиком катувань та інших видів жорстокого поводження .

"Триваючі затримання журналістів, місцевих посадовців і жителів з боку збройних осіб в Слов’янську красномовно говорять про беззаконня, що відбувається у східній Україні, та викликають побоювання, що до затриманих можуть застосовувати катування та інші види жорстокого поводження. Захоплення заручників і використання їх у якості розмінної монети для торгу в політичних цілях є як огидним, так і незаконним", сказала Хеза МакГіл, дослідниця Amnesty International по Україні.

"Переслідування, викрадення і затримання журналістів – які є нічим іншим, як серйозним наступом на свободу вираження - повинні бути негайно припинені. Відповідальні за протиправне затримання журналістів або інших людей на сході України повинні гарантувати їх безпеку і негайне та беззастережне звільнення".

Заклик Amnesty International послідував за початком вводу українських збройних сил у Слов’янськ з метою повернення контролю над містом.

Організація з безпеки і співробітництва в Європі також висловила стурбованість у зв’язку з викраденнями і закликала до негайного звільнення журналістів.

Amnesty International посилається на видання Kyiv Post, що повідомляло про принаймні 11 людей, які були викрадені з минулого тижня в Слов’янську і Горлівці, де проросійська озброєна група захопила владу. Три іноземні журналісти були звільнені, але декілька журналістів і посадовців залишаються в ув’язненні або зниклими безвісти. Вчора двоє викрадених раніше чоловіків були знайдені мертвими з ознаками катувань на їх тілах.

Як повідомлялось у ЗМІ, місцевий житель Артем Дейнега був викрадений 13 квітня невідомими людьми після того, як він проводив відеозйомку будівлі СБУ з балкону навпроти. Три дні потому українського журналіста Сергія Лефтера взяли в полон під час висвітлення подій у місті. Їх місцезнаходження досі невідомо.

18 квітня Неля Штепа, мер Слов’янська, зникла після спроби зустрітися з В’ячеславом Пономарьовим. Вважається, що вона залишається в полоні після появи на прокремлівському телеканалі Lifenews 22 квітня.

Тим часом, голова міліції міста Слов’янськ, Олег Прохоров зник безвісти 19 квітня. Його місце знаходження невідоме, проте вважається, що його тримають озброєні особи.

20 квітня, Ірма Крат, колишній лідер Євромайдану і редактор видання «Прихована істина», була викрадена після проведення репортажу у Слов’янську щодо останніх подій. Її адвокат вважає, що її тримають в СБУ, яка залишається під контролем проросійських озброєних осіб. Вони звинуватили її в причетності до ймовірного застосування катувань та вбивств співробітників Беркуту під час заворушень у Києві кілька місяців тому. Вона заперечує ці звинувачення.

Наступного дня після викрадення Ірми Крат, проросійські озброєні люди скликали прес-конференцію, де показали полонену національним та іноземним ЗМІ. Згодом журналістам не дозволили піти з брифінгу, а принаймні одного журналіста викрали.

Також 21 квітня три інших іноземних журналістах були тимчасово затримані бойовиками, що патрулювали пропускний пункт у місто. Цих трьох - двох італійців і одного білоруса – згодом звільнили, але конфіскували їх обладнання.

22 квітня тіла двох чоловіків зі слідами тортур були знайдені на березі річки Торець в Слов’янську.

Один з них був визначений як Володимир Рибак, депутат Горлівської міськради від партії «Батьківщина», якого за повідомленнями викрали 17 квітня. Відео кадри, взяті в той день і розміщені на локальному сайті новин, демонструють насильницький напад на депутата з боку кількох чоловіків у масках і камуфляжній формі. За даними видання Kyiv Post, тіло Володимира Рибака було знайдено прив’язаним до мішку з піском і з розпоротим шлунком. Вважається, що він був ще живий, коли його кинули в річку.

"Ці жахливі і шокуючі факти мають стати серйозним попередженням для всіх у східній Україні. Ці вбивства повинні бути незалежно, неупереджено і ретельно розслідувані, а винні притягнуті до відповідальності", - сказала Хеза МакГіл.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій ”
Бенедикт Спіноза

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.