Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


До коаліції готові всі, крім «Опозиційного блоку», але кожна з партій – на своїх умовах

Влада 4837 переглядів

Опубліковано - 28.10.2014 22:28 | Всі новини | Версія для друку

До коаліції готові всі, крім «Опозиційного блоку», але кожна з партій – на своїх умовах
До коаліції готові всі, крім «Опозиційного блоку», але кожна з партій – на своїх умовах
До парламентської коаліції готові увійти 5 із 6 політичних сил, які наразі, за даними ЦВК, проходять у нову Верховну Раду.

У президентській команді, яка готувала проект коаліційної угоди, поки не кажуть, кого ще, крім «Народного фронту», бачать як партнера «Блоку Петра Порошенка». Експерти нагадують, що Конституція України дає місяць на формування коаліції, однак наголошують, що – з огляду на складну політичну ситуацію – стільки часу на переговори демократичні сили просто не можуть собі дозволити.

Проект коаліційної угоди вже готовий, кажуть в адміністрації президента. Заступник голови офісу глави держави Дмитро Шимків заявив, що дві третини документа – це плани щодо реформ. За словами Шимківа, проект залишає можливості для домовленостей між потенційними учасниками коаліції. «Щоб підготувати компоненти будь-якої угоди, треба створити документ, в ньому по різних питаннях можуть бути опції, й учасники коаліційної угоди обговорюють ці опції. Саме такий документ був створений», – повідомив він.

Увечері у неділю після перших даних екзит-полів Петро Порошенко заявив, що його блок «буде основою парламентської коаліції», і висловив сподівання на участь у коаліції «Народного фронту». Водночас станом на вечір вівторка, за даними ЦВК, лідером голосування у багатомандатному окрузі, хай і з невеликим відривом, є саме «Народний фронт».

У політсилі Арсенія Яценюка вже бачать себе базою для формування коаліції і, за словами члена партії, міністра юстиції Павла Петренка, не проти співпрацювати з усіма демократичними партіями, які подолали прохідний бар’єр.

До об’єднання готові всі, крім колишніх регіоналів

Із шести політсил, які формуватимуть склад нової Верховної Ради, лише «Опозиційний блок» заявив про те, що навіть якби й отримав запрошення у коаліцію, у неї не вступив би. «Ми не плануємо вступати у коаліцію з нинішніми провладними партіями, оскільки не бачимо бажання цих політичних об’єднань будувати країну за тими принципами, які ми обіцяли своїм виборцям», – наголосив лідер «Опозиційного блоку» Юрій Бойко.

Долучитися до коаліційних переговорів – на певних умовах – готові у «Батьківщині» і «Радикальній партії». Водночас найбільша інтрига – майбутнє «Самопомочі», партії-тріумфатора цих виборів. Напередодні президент обговорював перспективи коаліції як із лідером «Народного фронту» Арсенієм Яценюком, так і з лідером «Самопомочі» Андрієм Садовим. Останній, однак, повідомив у вівторок, що його політичне об’єднання «не вступало наразі в жодні формальні переговори щодо коаліції», і наголосив, що рішення щодо участі у парламентській більшості ухвалюватимуть всією фракцією.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Валентин Красноперов вважає, що, працюючи на своє політичне майбутнє, «Самопоміч» могла б залишатися таким собі асоціативним союзником парламентської більшості, формально до неї не приєднуючись. ««Самопоміч» як нова сила, підтягуючи до себе громадських діячів і багато інших гарних людей, могла б зайняти нішу якісного опонента влади. Не ворога, а опонента. І отримати великі дивіденди в майбутньому», – каже політолог.

Часу на затягування немає

І «Блок Петра Порошенка», і «Народний фронт» вже висловили надію на якнайшвидше формування коаліції. Згідно з Конституцією, цей процес може тривати протягом місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради нового скликання. Однак, на думку експерта Центру Разумкова Віктора Замятіна, за нинішніх політичних умов домовлятися треба значно швидше.

«Діяти треба дуже швидко і дуже ефективно. У нас є дуже сумний досвід формування коаліції у 2006 році, 2007-му, приклад війни за повноваження між президентом і прем’єр-міністром. Тепер усім сторонам треба домовлятися, знаходити компроміс», – вважає він.

За попередніми підрахунками, «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» разом зі своїми мажоритарниками претендують приблизно на 200 парламентських крісел, тобто дуетом вони не можуть сформувати більшість, для якої потрібно 226 депутатів. Водночас, крім інших політичних сил, до нового складу парламенту може потрапити ще близько сотні самовисуванців.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків”
Юрій Липа

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.