Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Заліщики (Тернопільська область), після нападу Німеччини на Польщу в 1939 році, деякий час перебував польський уряд. А вже після вступу у війну Радянського Союзу, цей уряд через Румунію евакуюється в Англію, й до 1945 року вважався легітимним урядом Польщі...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Російська делегація покинула Брюссель

Газоват 5787 переглядів

Опубліковано - 30.10.2014 15:12 | Всі новини | Версія для друку

Російська делегація покинула Брюссель
Російська делегація покинула Брюссель
Глава російського “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що договір по газу не буде підписаний, якщо українська влада та Єврокомісія не погодять фінансові гарантії щодо постачань.

Делегація "Газпрому" вирішила залишити Брюссель: російську позицію узгоджуватимуть тільки міністр енергетики Олександр Новак.

"Буде про що поговорити, повернемося, - пояснив речник "Газпрому" Сергій Купріянов. - Європейській комісії та Україні потрібно врегулювати ще низку питань, пов’язаних із фінансуванням. І без цього нам продовжувати далі (переговори - ред.) у тристоронньому форматі немає сенсу".

Черговий раунд газових переговорів між Росією, Україною та ЄС почався у середу ввечері, і розпочалися пізніше запланованого часу через запізнення російської делегації. Дві прес-конференції, заплановані за підсумками переговорів спочатку на вечір середи, а потім на ранок четверга, були скасовані.

Переговори тривали всю ніч до ранку четверга, проте документів так і не підписали.

Втім, сторони підготували три документи:

-тристоронній протокол між Україною, ЄС та Росією;

-додаток до двостороннього контракту між "Нафтогазом" та "Газпромом";

-двосторонній протокол між Україною та ЄС.

Принципової домовленості досягли стосовно двох перших документів. Проте сторони не розголошують деталей.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що всі основні параметри по контракту "Нафтогазу" та "Газпрому" узгоджені. Однак він, як і Міллер, підкреслив, що поки що Україна не надала письмових гарантій про сплату боргу за газ та передоплату на 4 млрд кубометрів палива.

"Досягнуті домовленості щодо ціни, механізму реструктуризації заборгованості за передоплатою, бажання наших партнерів у листопаді-грудні отримати певні обсяги газу, - пояснив зміст попередніх домовленостей російський міністр енергетики Олександр Новак.

Він також пояснив і подальші плани сторін. - Ми домовилися продовжити роботу 30 жовтня. Якщо домовленість між Україною та Єврокомісією буде досягнуто, можна очікувати підписання усіх трьох документів. Якщо такої домовленості не буде, то, відповідно, переговорів не буде, і жодні документи не будуть підписані".

Напередодні в ЄС заявляли, що очікують від цієї зустрічі домовленостей про умови відновлення постачання російського газу до України принаймні на зимовий період.

Під час попереднього раунду переговорів, що відбувся 21 жовтня, сторони домовилися про проміжну ціну у 385 доларів за тисячу кубометрів, яку Україна платитиме за російський газ до завершення опалювального сезону.

Поза кімнатою переговорів

Поки тривали газові переговори щодо відновлення постачання російського газу до України, у Москві та Брюсселі були ухвалені рішення, які також можуть вплинути на всю систему постачання російського газу до Європи територією України.

Зокрема, Єврокомісія вирішила виділити 647 млн євро на зменшення залежності від російського газу. Кошти мають піти на фінансування газових проектів у Балтійських країнах та країнах Центральної та Східної Європи.У першу чергу, йтиметься про проекти розбудови транспортної інфраструктури та формування єдиного енергетичного ринку ЄС.

"Підтримувати (Єврокомісією - ред.) проекти дозволять зміцнити енергетичну безпеку Європи і допомогти покласти край ізоляції енергетичних мереж країн-членів ЄС", - йдеться у повідомленні Єврокомісії, де також наголошується, що необхідність таких кроків стала краще зрозумілою через геополітичну кризу.

Тим часом російська Рада Федерації схвалила законопроект, який дозволяє "Газпрому" проводити взаємозалік із українським "Нафтогазом", який також може стосуватися зарахуванням українського газового боргу в рахунок оплати транзиту російського газу українською територією.

Крім того, напередодні чергового раунду тристоронніх газових переговорів канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що у разі, як Київ та Москва не зможуть домовитися про відновлення поставок російського газу до України, реверсні поставки газу із Європи до України також будуть проблематичними.

"Якщо Європа має сама страждати через те, що між Росією та Україною не досягнуто угоди, то Україна залишиться без реверсу, оскільки тоді цей газ буде потрібний самій Європі", - заявила пан Меркель.

На хід переговорів тисне також і те, що повноваження нинішнього комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Еттінгера, який був постійним учасником українсько-російських газових переговорів, витікають 1 листопада. А новим двом комісарам, які куруватимуть енергетичний напрямок у новому складі Єврокомісії, буде потрібне час, аби увійти до курсу справ.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми розпалюємо вогонь творящий. Якщо він гріє – хай. Втручатися не можемо, бо будь-яке насилля, навіть во ім’я істини, неминуче породить дисгармонію”
Олесь Бердник

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.