Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Що підписали у Брюсселі? Російське і Європейське розуміння документів

Газоват 6049 переглядів

Опубліковано - 31.10.2014 12:22 | Всі новини | Версія для друку

Що підписали у Брюсселі? Російське і Європейське розуміння документів
Що підписали у Брюсселі? Російське і Європейське розуміння документів
Оскільки часто-густо трапляється, що після підписання документів на міжнародно-правовому рівні у Кремлі змінюють тлумачення підписаного тексту, варто звернути увагу на позиції сторін одразу, після підписання.

Отже, як розуміють домовленості, досягнуті на тристоронніх газових переговорах у Москві і ЄС.

Версія «Газпрому»

«Газпром» може почати поставки газу до України протягом 48 годин, все залежить від попередньої оплати і погашення боргу в розмірі 1,450 млрд доларів.

Про це голова «Газпрому» Олексій Міллер сказав в інтерв’ю телеканалу «Росія 24», повідомляє УНІАН.

«Через дві доби після виконання умов угоди, підписаної 30 жовтня, поставки буде відновлено», - сказав Міллер.

Він зазначив, що Україна не виключає можливості збільшення закупівель газу до кінця року більш як 4 млрд кубометрів, обумовлених у «зимовому пакеті». За його словами, в кулуарах переговорів українська сторона називала суму в обсязі до 7 млрд кубометрів.

За словами Міллера, Україна повинна зробити попередню оплату в розмірі 760 млн. доларів у листопаді і такий самий платіж у грудні.

«Те, що стосується 378 (ціна газу для України в 4-му кварталі - УНІАН), ми помножимо на два, одержуємо трохи менш як 760 млн. доларів. Це плата, яка має бути зроблена для того, щоб почати поставки газу в листопаді. Відповідна сума - і на грудень», - сказав Міллер

При цьому він повідомив, що постанову уряду РФ щодо знижки (скасована російською стороною за Харківськими угодами в односторонньому порядку після анексії Криму) на газ для України в 100 доларів може бути підписано завтра.

«Без сумніву, першим кроком є погашення суми 1,450 млрд доларів. Доповнення до контракту починає діяти з моменту його підписання, відповідно, думаю, буквально завтра може бути підписана постанова щодо 100-доларової знижки. Відповідно, буде нова ціна - 378 доларів. Україна робить попередню плату 1,450 мільярда, ми виставляємо після цього рахунок за новою ціною», - сказав Міллер.

Він вважає, що ризики для проходження зими залишаються, так у ПСГ України знаходиться 11 млрд кубометрів активного газу при необхідних 18 млрд кубометрів.

Європейська версія

Україна до кінця року виплатить Росії 4,6 млрд дол., включаючи суму боргу за паливо, поставлене в попередні періоди, в обсязі 3,1 млрд дол., а також ще 1,5 млрд дол. як передоплату за близько 4 млрд кубометрів палива, які також можуть бути поставлені до кінця 2014 року.

Про це сказано в прес-релізі Європейської комісії, текст якого має УНІАН.

«Після семи раундів переговорів сторони за посередництва єврокомісара Гюнтера Еттінгера дійшли згоди реалізувати пакет домовленостей на загальну суму 4,6 млрд дол. і забезпечити безперебійні поставки газу в Україну і, відповідно, до Європи», - йдеться в прес-релізі.

Коментуючи досягнуті домовленості, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, зокрема, зазначив, що в ході переговорів «економічна логіка перемогла».

«Я радий, що завершення мого перебування на посаді президента Єврокомісії ознаменувалося досягненням успіху і завершенням переговорів між Україною і Росією за всеосяжної підтримки Євросоюзу. Я радий, що у вирішенні боргового спору, а також досягненні проміжної угоди з поставок газу в зимовий період, політична відповідальність і економічна логіка перемогли», - цитує Баррозу прес-реліз.

Своєю чергою єврокомісар Еттінгер зазначив, що досягнуті угоди - це не тільки вирішення газового питання, а й «крок у бік деескалації конфлікту між Росією і Україною».

В Єврокомісії зазначили, що пакет домовленостей включає два документи - протокол, підписаний у тристоронньому форматі Україна - Росія - Євросоюз, а також доповнення до існуючого контракту на поставку газу, підписане керівництвом Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» і російського газового монополіста «Газпром».

Домовленості поширюються на період до кінця березня 2015 року і включають такі пункти. Україна зобов’язується виплатити заборгованість за вже поставлений газ за ціною 268,5 дол. за тисячу кубометрів на загальну суму 3,1 млрд дол. двома траншами - 1,45 млрд дол. негайно і 1,65 млрд дол. до кінця 2014 року. «Водночас остаточний обсяг боргу «Нафтогазу» перед« Газпромом буде визначений рішенням Арбітражного суду в Стокгольмі», - уточнили в Єврокомісії.

Що стосується нових поставок газу, то вони будуть оформлені на умовах передоплати з українського боку, причому ціна палива становить 385 дол. за тисячу кубометрів, згідно з формулою існуючого контракту і з урахуванням скасування експортного мита з російського боку. «Україна може запросити стільки газу, скільки буде потрібно, оминаючи принцип «бери або плати», як передбачено в чинному контракті. Україна передбачає купити близько 4 млрд кубометрів до кінця 2014 року на суму близько 1,5 млрд дол.», - зазначили в Єврокомісії.

Крім того, в ЄК звернули увагу, що останніми тижнями чиновники Комісії інтенсивно працювали з міжнародними фінансовими організаціями з метою організації фінансової допомоги Україні для оплати поставок газу в зимовий період.

«Безпрецедентний рівень підтримки України з боку Євросоюзу буде надано вчасно. Також про можливе надання коштів для оплати газу заявляв Міжнародний валютний фонд. Надалі ми плануємо продовжити діалог з міжнародними фінансовими організаціями для того, щоб домогтися надання необхідного фінансування для України», - резюмували в Єврокомісії.

Як повідомлялося раніше, в ніч на 31 жовтня Україна, Євросоюз і Росія досягли домовленостей про приставки газу в Україну. Напередодні позицію української сторони озвучив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, вона була затверджена у формі окремого протоколу на засіданні уряду.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.