Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- першою Українською конституцією вважається документ «Пакти і Конституція прав і вольностей запорозького війська», складений гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Історики мають різні думки щодо того, чи був цей документ Конституцією у сучасному розумінні цього слова або прогресивним твором, який випередив свій час, адже перші Конституції в Європі і США з’явилися лише за сімдесят років потому. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


США оголосили про нормалізацію відносин з Кубою

Світ навколо нас 4384 перегляди

Опубліковано - 18.12.2014 02:13 | Всі новини | Версія для друку

США та Куба через 53 роки відновлюють дипломатичні відносини
США та Куба через 53 роки відновлюють дипломатичні відносини
США несподівано оголосили про нормалізацію відносин з Кубою, яка включатиме розширення торгівлі, відновлення політичних контактів і дипломатичних відносин.

Головна світова новина минулого дня: Обама поговорив з Раулем Кастро через 53 роки "холодної війни". США і Куба відновлюють відносини, в Гавані відкриється американське посольство.

Білий дім офіційно виступив з рідкісним в американській політиці визнанням власних невдач, констатувавши, що введене на початку 1960-х років кубинське ембарго не дало США ніяких вигод і не допомогло їм просувати свої інтереси.

Американський президент Барак Обама також закликав конгрес скасувати більше ніж півстолітнє ембарго проти Куби, введене після приходу до влади на острові Комуністичної партії та її очільником Фіделем Кастро, та розпочати переговори з Кубою про нормалізацію дипломатичних відносин після багатьох десятиліть невизнання влади цієї держави.

Обидві країни підкреслюють особливу роль папи римського Франциска у врегулюванні відносин.

"Вашингтон покладе край застарілому підходові, який багато років не досягав мети просувати американські інтереси", - заявив Обама, виступаючи в Білому домі.

Зміна політики відкриє новий розділ у відносинах між двома країнами і передбачає відновлення посольства США в Гавані і кроки до скасування тривалого торговельного ембарго щодо Куби, заявив президент США.

На Кубі президент Рауль Кастро, виступаючи одночасно з Бараком Обамою, підтвердив, що його країна погодилася відновити дипломатичні відносини із США.

США і Куба не мають дипломатичних відносин іще з 1961 року – вони були розірвані через два роки після кубинської комуністичної революції 1959 року, яка привела до влади старшого брата нинішнього президента країни Фіделя Кастро.

Ця подія - серйозний удар по зовнішній політиці Кремля, який лише минулого літа списав борги Куби перед Росією у розмірі 32 млрд. доларів, - у якості відзнаки за лояльне ставлення Куби до Росії і за дозвіл користуватися потужною радіолокаційною станцією спостереження поблизу Гавани.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.