Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Сінайському півострові знайдені свідоцтва стародавнього цунамі

За межею віків 9673 перегляди

Опубліковано - 4.04.2007 19:33 | Всі новини | Версія для друку

Пемза з о.Санторіні
Пемза з о.Санторіні
На Сінайському півострові виявлена біла пемза, закинута на 6,5 кілометрів в глибину пустелі гігантською хвилею, викликаною виверженням вулкана на середземноморському острові Санторіні, розташованому в 850 кілометрах на північ від місця знахідки.

Про своє відкриття, передає Associated Press, єгипетські археологи повідомили в понеділок.

Пемзу - затверділу лаву, вивержену з жерла вулкану на острові Санторіні (Тера) в Егейському морі, давно виявляли на Кріті і на середземноморському побережжі Туреччини. Ці регіони сильно постраждали від виверження на Санторіні в 17 столітті до нашої ери, як і майже всі грецькі острови Егейського моря. Тоді загинуло понад 35 тисяч осіб, що належали до Мінойської цивілізації.

Голова єгипетської Вищої ради по вивченню старовини Захі Хавасс (Zahi Hawass) заявив, що виявлення свідоцтв цунамі на Сінаї відкриє нову сторінку в єгиптології - вивчення природних катастроф, що вплинули на розвиток культури країни за часів фараонів.

Втім, Георгес Вугіукалакіс (Georges Vougioukalakis), вулканолог з грецького Інституту геологічних і мінералогічних досліджень, висловив сумніви в тому, що пемза потрапила в єгипетську пустелю на гребені хвилі, викликаною виверженням вулкана. На його думку, ця легка порода могла бути принесена на південне побережжя Середземного моря течією.

Єгипетські археологи обіцяють продовжити розкопки, підключивши до своєї роботи геологів, повідомляє Lenta.ru.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.