Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Місцеві вибори показали зміну симпатій громадян

Самоврядування 17304 перегляди

Опубліковано - 10.11.2015 13:51 | Всі новини | Версія для друку

Місцеві вибори показали зміну симпатій громадян
Місцеві вибори показали зміну симпатій громадян
На підставі аналізу результатів місцевих виборів 2015 експерти відстежили динаміку електоральних симпатій в регіонах порівняно з попередніми перегонами.

Відповідні дані оприлюднив інформаційно-аналітичний центр RATING Pro.

Його спеціалісти розрахували зведені результати партій у межах країни та, спираючись на аналіз динаміки електоральних симпатій, підбили проміжні підсумки місцевих виборів-2015. Результат партії по Україні розраховувався, як відношення сукупної кількості голосів виборців, поданих за політичну партію в усі обласні ради і міську раду Києва, до загальної кількості голосів виборців, поданих за місцеві організації політичних партій. Оскільки в Донецькій і Луганській областях вибори до обласних рад не проходили, в цих регіонах для розрахунку бралися сукупні результати партій на виборах до районних та міських рад.

За даними аналітиків, згідно з результатами підрахунку зведених показників партій на місцевих виборах, "Блок Петра Порошенка "Солідарність" підтримали 19,4% виборців, "Батьківщину" – 12%, "Опозиційний блок" – 11,5%, "Українське об’єднання патріотів – УКРОП" – 7,3%, "Свободу" – 6,7%, "Радикальну партію Олега Ляшка" – 6,7%, "Самопоміч" – 6,3%, "Відродження" – 5,4%, "Наш край" – 4,8%, "Аграрну партію України" – 3,2%.

Попри те, що результати соціологічних досліджень засвідчують підтримку необхідності передачі владних повноважень з центру в регіони близько двома третинами громадян нашої держави, участь у формуванні місцевої влади через виборчий процес взяли менше половини виборців. Активність виборців у жовтні 2015 року є однією з найнижчих за історію загальноукраїнських виборів.

За висновками експертів, складна соціально-економічна ситуація та відсутність видимих результатів реформ призвели до того, що збільшити свої електоральні здобутки у жовтні 2015 року порівняно з парламентськими виборами 2014 року, змогли лише ті політичні сили, які гостро критикували дії центральної влади. Найбільша провладна партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність", незважаючи на поглинання організаційних активів "УДАРу" та "Народного фронту", лише наблизилась до результату, отриманого на парламентських виборах (22%).

Натомість, гостра критика влади дозволила досягти найкращого електорального росту, насамперед, "УКРОПу" та ВО "Батьківщина". При цьому, результат останньої цікавий тим, що ця політична сила входить до провладної коаліції.

Для порівняння, "конструктивна" критика влади об’єднанням "Самопоміч" під час цих виборчих перегонів дала швидше зворотній результат. Порівняно з парламентськими виборами, "Самопоміч" розгубила значну частину свого електорату, особливо у своїх базових регіонах (на Заході та у столиці). На відміну від решти парламентських партій, які брали участь у виборах до всіх обласних рад, "Самопоміч" "пропустила" вибори до Рівненської, Одеської, Миколаївської, Сумської, Черкаської та Чернігівської обласних рад.

За наявними даними, "Опозиційний блок" також незначно покращив свій результат (з 9 до 12%), хоча у боротьбу за колишнє електоральне поле "Партії регіонів", на цих виборах (на відміну від виборів до ВРУ 2014 року) включилися нові політичні проекти – "Відродження" та "Наш край", які отримали результат у межах прохідних 5%.

Аналітики також відзначають, що ВО "Свобода" поступово повертає свої попередні позиції. За їхніми даними, якби в жовтні 2015 відбувалися парламентські вибори – партія потрапила б до парламенту.

А от "Радикальна партія Олега Ляшка", незважаючи на жорстку опозиційну риторику, не змогла покращити свої здобутки порівняно з минулим роком. Результат "радикалів" зберігся на показниках 2014 року. Разом з тим, зазначають аналітики, у місцевих виборах не брав участі "Правий сектор", участь якого могла б скоригувати результати одразу кількох політичних сил, найбільше – "Свободи", "УКРОПу" та "Радикальної партії".

Окрім згаданих вище нових партій ("УКРОП", "Відродження", "Наш край"), експерти відзначають появу на місцевих виборах інших політичних проектів, які можуть сягнути парламентського щабля. Серед них називають "Аграрну партію України", яка показала суттєвий результат у п’яти регіонах (у деяких навіть подолавши відмітку у 10%), а також Громадський рух "Народний контроль", який отримав свої фракції у кількох обласних та міських радах західних регіонів.

При цьому, намагання колишніх комуністів в умовах заборони діяльності КПУ переформовуватися у новий проект під назвою "Нова держава" не дали відчутних результатів навіть у регіонах, де позиції лівих завжди були сильними (окрім Миколаївщини). На думку експертів, тепер слід очікувати виникнення нової політичної сили лівого спрямування, оскільки ця електоральна ніша залишається незаповненою.

Також аналітики відзначили низьку ефективність "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка, яка потрапила лише до двох обласних рад Галичини.

Особливу увагу експерти звертають на той факт, що на цих виборах в окремих областях регіональні еліти продемонстрували принципову самостійність, виставивши на виборчі перегони свої локальні політичні проекти. На відміну від 2010 року, коли платформою для проходження до обласних рад була тоді провладна "Партія регіонів", у 2015 році місцеві еліти в багатьох областях створили гостру конкуренцію провладній партії БПП "Солідарність". Так, на Закарпатті лідером перегонів до обласної ради стала партія "Єдиний центр", а "Довіряй ділам" Геннадія Труханова зайняла перше місце в Одесі та показала третій результат в області. На Хмельниччині на виборах до обласної ради переможцем стала партія "За конкретні справи". У Черкаській області друге місце зайняла ВО "Черкащани", а на виборах Черкаської міської ради перемогла Партія вільних демократів (С.Одарич). У Чернівцях на виборах до міськради перемогла партія "Рідне місто".

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Самоврядування»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Відберіть у народу все, і все він може повернути, але відберіть мову, і він ніколи її більше не створить... Нову батьківщину може створити народ, але мову - ніколи; вмерла мова в устах народу - вмер і народ...”
Костянтин Ушинський

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.