Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Європарламент визнав, що у Криму безпрецедентний рівень порушень прав людини

Світ навколо нас 4822 перегляди

Опубліковано - 8.02.2016 12:14 | Всі новини | Версія для друку

Європарламент визнав, що  у Криму безпрецедентний рівень порушень прав людини
Європарламент визнав, що у Криму безпрецедентний рівень порушень прав людини
Євродепутати вважають безпрецедентним рівень порушень прав людини у Криму і закликають Росію вивести свої війська з Криму і Донбасу.

Ситуація зі станом прав людини в Криму, а саме утиски, яких зазнають кримські татари, стала головною темою обговорення під час пленарного засідання Європарламенту, яке відбулось у четвер, 4 лютого, в Стразбурзі. "Європарламент рішуче засуджує безпрецедентний рівень порушень прав людини, скоєних проти жителів Криму, особливо проти кримських татар, які відмовляються виконувати правила, нав’язані так званою місцевою владою", - говориться у тексті резолюції, яка була ухвалена ЄП.

"Півострів страху"

Голосуванню резолюції передували дебати. Як зауважив литовський депутат Пятрас Ауштрявічюс, Кримські татари не підтримали так званий референдум щодо приєднання Криму до Росії і продовжують протистояти окупаційні владі півострова, саме тому вони найбільше потерпають від переслідувань так званої кримської влади. Ауштрявічюс заявив, що президент Путін, який як верховний головнокомандувач "зелених чоловічків" і "чемних людей", котрі захоплювали Крим, несе повну відповідальність за тих, хто був вбитий чи зник без вісти на Кримському півострові, починаючи з березня 2014 року.

Бельгійський депутат Марк Демесмекер назвав кричущими факти утисків кримських татар і сказав, що за останні два роки Крим перетворився на "півострів страху". Він переконаний, що міжнародне співтовариство не має права триматися осторонь від цієї ситуації. Підтримати кримських татар, "які протистоять анексії", пропонує і євродепутат від Хорваті Андрей Пленкович. Він закликав Євросоюз не знімати санкцій проти російської влади, "аж поки вона не піде з Криму". Пленкович також вважає необхідними переговори у женевському форматі. "Я переконаний, що під час переговорів питання Криму та Донбасу не повинні роз’єднуватися, бо причина цих двох проблем - однакова", - сказав політик.

Російська влада видала ордер на арешт лідера кримський татар Мустафи Джемілєва, радянського дисидента, який боровся за право повернення свого народу на рідну землю, про це нагадав чеський депутат Яромир Штетіна. Він зазначив, що Мустафа Джемілєв свого часу засудив радянську окупацію Чехословаччини, і висловив переконання, що сьогодні Європарламент має підтримати кримських татар та посилювати тиск на російську владу.

Відповідальність несе окупаційна влада

Кримські татари, згідно з міжнародним законодавством, мають право на власні політичні, юридичні, економічні та культурні інституції на півострові, зазначається в резолюції, ухваленій після дебатів у Європарламенті. Євродепутати нагадують Російській Федерації, що окупаційна влада несе відповідальність за безпеку всього населення Криму та має поважати культурні та релігійні права татар та інших національних менших півострова.

Повідомлення про незаконні викрадення, затримання, тортури, ув’язнення кримських татар викликають глибоку стурбованість євродепутатів, і вони обурені тим, що окупаційна влада півострова зумисне не розслідує цих злочинів. У зв’язку з цим резолюція закликає російську владу припинити політичне переслідування дисидентів та громадських активістів Криму, засуджує факти їх вивезення в Росію та примусове надання їм російського громадянства.

Євродепутати засудили також закриття в Криму телеканалу ATR і закликали Єврокомісію збільшити фінансову допомогу всім кримським мас-медіа, які були змушені виїхати на материкову Україну.

Час говорити про деокупацію Криму

Резолюція закликає Москву та тимчасову владу Криму "надати безперешкодний доступ на півострів міжнародних інституцій та незалежних експертів з ОБСЄ, ООН, Ради Європи, а також неурядовим організаціями та незалежним журналістам". Європарламент підтримує економічні санкції Євросоюзу щодо Криму та політику усього міжнародного співтовариства щодо невизнання незаконної анексії Криму і закликає Єврокомісію вважати поновлення контролю України на півостровом як головну передумову для зняття цих санкцій.

Ініціатива української влади щодо створення міжнародного переговорного механізму у форматі "Женева плюс" з відновлення українського суверенітет в Криму знайшла підтримку а резолюції. Євродепутати вважають, що Росія повинна "почати переговори з Україною та іншими сторонами щодо деокупації Криму".
Погрози Москви розмістити на території Криму ядерну зброю у Європарламенті називають "істотною загрозою для регіональної, європейської та глобальній безпеки" і в черговий раз закликають Росію вивести свої війська з Криму та східної України.

Випробовування на єдність

Проте, незважаючи на ухвалення резолюції, з виступів окремих депутатів стало зрозуміло, що посилився й тиск з боку так званих "друзів Путіна". За словами, румунського депутата Крістіана Преди, для того, щоб внести в порядок денний ЄП питання про порушення прав людини у Криму, євродепутатам знадобилося шість місяців через "опір певних політичних груп". На його думку, це відбувається через посилення проросійського впливу у Європарламенті. Угорський депутат Тібор Шчані закликав колег до єдності в ставленні до політики Кремля. "Все, що підриває нашу єдність, йде на користь Путіну", - застеріг Шчані.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.