Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


8 Березня. Свято чи звичка?

Календар 19350 переглядів

Опубліковано - 7.03.2006 15:35 | Всі новини | Версія для друку

Протягом довгого часу в Радянському Союзі відзначався Міжнародний жіночий день 8 Березня, який до того ж був державним святом. Україна це свято успадкувала і широко відзначає. Зараз воно подається як свято весни і свято жінок. Яке ж ставлення до нього українців? Соціологи називають 8 Березня другим за популярністю святом в Україні.

Про це розповів на прес-конференції 3 березня, президент "Фонду волі" Ігор Дементьєв, повідомляє Інтерфакс-Україна. Опитування проводилося з 21 по 26 лютого цього року методом інтерв'ювання "віч-на-віч". Репрезентативна вибірка склала 1 тис. 286 респондентів, похибка – не більш 2,9%.

Респондентам був запропонований список з 13 державних і релігійних свят. Головним святом для 92% респондентів є Новий рік, 8 березня відзначають 63% опитаних, Великдень є святом для 61% опитаних, Різдво – для 58%, день Перемоги відзначають 53% респондентів, старий Новий рік – 38%, День захисника Батьківщини відзначають 32% опитаних.

Цікаво, що жіноче свято 8-го березня майже однаково привабливе і для чоловіків, і для жінок (відповідно 62% і 64%).

Респондентам також пропонувалося питання про те, які якості, на їхню думку, повинна мати жінка відповідно до її соціальної ролі (ідеальна коханка, гарна дружина, гарна мати, гарна господиня і гарна бабуся). Узагальнена оцінка по сукупності ролей жінки в цілому показує, що найбільшою мірою від жінок вимагається бути гарною господинею (46%), бути дбайливою (44%) і розумною (27%), найменшою мірою – бути незалежною (3%) і прагнути до успіху (4%).

За шість років з часу початку проведення "Фондом волі" подібних опитувань, сукупне сприйняття жіночих ролей за інформацією І. Дементьєва, майже не змінилося, за винятком єдиного – "уміння заробити" (з 7% до 15%). Таку статистику І. Дементьєв пояснює реаліями теперішнього життя.

Історична довідка:

8 березня 1857 року в Нью-Йорку відбулася перша в історії жіноча демонстрація. Жінки вимагали кращих умов праці і 10-годинного робочого дня. В березні 1908 року в Америці група жінок організувала демонстрацію, вимагаючи права голосувати.

На другій Міжнародній конференції жінок-соціалісток в Копенгагені 1910 року було прийнято рішення святкувати 8 березня кожного року як Міжнародний жіночий день. Пропозиція поступила від Клари Цеткін – активної комуністичної діячки, яка була однією із засновників комуністичної партії Німеччини. 100 делегатів-жінок з 17 країн приняли це рішення.

В 1911 році це свято вже відзначалося в Австрії, Данії, Німеччині і Швейцарії. В 1913 році святкували в Росії, але нелегально. Легальним воно стало після лютневої буржуазної революції. 23 лютого (8 березня – за новим стилем) 1917 року в Петрограді відзначили Міжнародний жіночий день політичними демонстраціями і мітингами.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Календар»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Всяке партійне збіговисько складається із неуків і негідників”
Наполеон

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.