Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Прикуті до «ящика» «телепузіки»

Охорона здоров`я 16232 перегляди

Опубліковано - 1.06.2006 22:02 | Всі новини | Версія для друку

Телевізор – дитячий наркотик. Так сидіти – не більше години!
Телевізор – дитячий наркотик. Так сидіти – не більше години!
Медики занепокоєні тим, що наші діти годинами просиджують біля блакитного екрана.

Українська дитина просиджує перед телевізором в середньому чотири години щодня. За цим показником ми попереду багатьох європейських країн. Але якщо опитати наших дітлахів, то з’ясується, що чимало з них переглядають телепередачі, дивляться мультики, кіно через комп’ютери набагато довше, ніж чотири години.

І нікого, на жаль, це не тривожить. Не тільки школярі, а й чимало дітей від трьох до п’яти років дивляться телевізор по 4-6 годин на день. Часто батьки навмисно залишають малят перед блакитним екраном щоб не заважали, не збиткували, вважаючи, що це не завдасть їм шкоди. А школярів на канікулах взагалі вже й ніхто не контролює. Судячи з опитування, діти дивляться дорослі серіали, все, що
з’являється на екрані. І найгірше, що вони так звикли з раннього дитинства.

Як наголошує дитячий невролог, науковий консультант реабілітаційного центру “Еліта”, кандидат медичних наук Матільда Бабадагли, розумові здібності найактивніше формуються в період від народження до трьох років дитини. Навіть не торкаючись медичних аспектів раннього залучення дитини до телебачення (нерухомість, млявість м’язів, загроза порушення зору), не можна не сказати про перевантаження органів відчуттів, внаслідок чого у дитини можуть виникати різні страхи, невиправдана агресія, проблеми зі сном.

Потік інформації, що йде з екрана, у багато разів перевищує можливість дитини сприймати його і самостійно переробляти. Вона вихоплює то одне, то інше і не може встановити зв’язку між зображенням і почутим текстом, через що її мозок починає мислити уривками. Саме тому можна з упевненістю сказати, що раннє залучення маляти до перегляду телевізійних передач негативно впливає на розвиток дитини, значно знижує допитливість і робить її пасивною. Тим більше, що у фільмах, мультфільмах і особливо в рекламі так багато агресивних кольорів, різких звуків! Все це діє на психіку дитини вкрай негативно. Одна мама зауважила, що мультик “Підводний світ”, який показують на телеканалі Nikelodion, робить дітей дебільними. А відомий засновник знаменитого лялькового театру Сергій Образцов на повному серйозі не рекомендував приводити на спектакль “Червона шапочка” дітей, яким не виповнилося 5 років. Сцени, в яких вовк проковтує бабусю, а потім дівчинку, можуть травмувати малюків.

Особливо часто телевізор дивляться діти в сім’ях, де не все гаразд. Іноді телевізійні передачі стають для них єдиною розвагою або навіть своєрідним наркотиком. У дітей, які рано почали дивитися телевізор і проводять біля нього більш як годину на день, знижується рівень наочно-образного мислення і зменшується обсяг пам’яті. Після переглянутої телепередачі в них може виникнути безпричинна агресія, тому що активність і напруга, які виникають у дитини мимоволі, накопичуються і не використовуються.

Як уникнути сліз і крику

Батьки повинні регулювати процес перегляду телепередач. Щоб це регулювання відбувалося без сліз, крику, напруження в сім’ї, - говорить дитячий психотерпевт Віра Кметь, - треба насамперед визначити часові обмеження перегляду телепрограм. Дозвольте дитині робити розумний вибір програм у визначених вами межах, але стежте за тим, що вона дивиться. Не дозволяйте дітям просто клацати перемикачем, “щоб подивитися, що йде”. Або вмикати телевізор до початку їхньої передачі. Наполягайте, щоб син чи донька вимикали його, коли передачу закінчено.

Ніколи не залишайте телевізор увімкнутим як фон, коли діти виконують домашні завдання, їдять, розмовляють або граються.

Дуже добре, коли батьки разом з дітьми вибирають з телепрограм цікаві для них передачі (про тварин, подорожі) з розрахунку півгодини на день. А потім разом з дітьми обговорюють цю передачу. Якщо телепрограма триває довше, то наступного дня перегляд телепрограм замінюють прогулянкою.

І ще дуже важливо, після того, як ви визначили часові обмеження, не відмовлятись від своїх вимог. Діти почнуть визнавати їх тільки тоді, коли ви будете непохитними. Тоді ви справді допоможете дітям “зіскочити” з телевізора.

Щоб зберегти зір

Надмірне просиджування перед телевізором, комп’ютером і комп’ютерними приставками призводить до різкого падіння зору у дітей, – вказує лікар-офтальмолог Львівської обласної дитячої спеціалізованої клінічної лікарні Василь Канюк. – Тому перегляд телепрограм повинен тривати для них півгодини – годину. Відстань від екрана – не менше як 3-4 метри. І дитина при цьому не повинна лежати. Під час перегляду телепрограм світло в кімнаті має бути ввімкнутим.

Що дивляться наші діти?

Коля Черниш, 4,5 року:
- У нас вдома кабельне телебачення. Мої улюблені канали - Nikelodion та “Дитячий світ”. Особливо мені та усім моїм друзям подобається дивитися на Nikelodion мультсеріал “Даша-мандрівниця”: ми допомагаємо Даші дістатися казкового краю і знайти потрібні їй речі, разом із нею вивчаємо англійські слова.

Артем Невідомський, 12 років:
- На кабельному телебаченні мені подобається канал “Екстрим” – про екстремальні види спорту, а також ті, де показують машини. Наприклад, “Формулу-1” ми любимо дивитися всією сім’єю.

Ліда Сіренко, 12 років:
- Що показують, те й дивлюся. Серіали “Не родись красивою”, “Флорисьєнта”. Фільми переглядаю рідко. Найбільше мені сподобався “Титанік”. Пізнавальних телепрограм не дивлюся, так само не люблю фільмів-“ужастиків”.

Олена Пастернак, 6 років:
- Найбільше люблю дивитися серіали “Вовчиця”, “Приречена стати зіркою”, “Флорисьєнта”, “Сабрина – юна відьма”, “Поклик Тру”. Звичайно, люблю й мультики. Особливо мені подобаються “Пригоди Джеккі Чана” та “Король Артур і лицарі справедливості”. Правда, зараз, коли настало літо і погода тепла, хочеться більше бігати на вулиці, тому біля телевізора вже сиджу менше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Охорона здоров`я»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.