Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Коаліція вже покращила добробут шахтарів. Більше не буде

Коаліція «С.Р.А.К.А» 6156 переглядів

Опубліковано - 15.05.2007 12:52 | Всі новини | Версія для друку

Коаліція вже покращила добробут шахтарів. Більше не буде
Коаліція вже покращила добробут шахтарів. Більше не буде
Уряд кричить про узгодження законопроекту “Про престижність шахтарської праці”, проте насправді його остання редакція носить суто декларативний характер і не передбачає покращення добробуту гірників.

Про це йдеться у заяві голови Незалежної профспілки гірників України, народного депутата V скликання, члена фракції БЮТ Михайла Волинця.

«Профспілки і Міністерство вугільної промисловості упродовж року працювали над проектом закону «Про підвищення престижності шахтарської праці», оскільки у вугільній галузі близько 60% працівників і близько 80% вищого керівного складу – люди пенсійного віку», - йдеться у документі.

«Щоб зробити працю у галузі привабливою, особливо для молоді, під час обговорення першої редакції проекту Незалежна профспілка гірників України внесла свої пропозиції, що стосувалися підвищення зарплат і пенсій гірників. У наступній редакції ці пропозиції були враховані, внаслідок чого проект набув прийнятного вигляду», - каже Михайло Волинець.

Відчуваючи необхідність прийняття такого закону, НПГУ виходила з розуміння, що найголовніша складова престижності шахтарської праці полягає у високій оплаті праці шахтарів, а також у відповідній пенсії. «По-перше, НПГУ пропонувала, щоб розмір пенсії шахтарям встановлювався у розмірі не менше 80% від заробітної плати. По-друге, враховуючи високий травматизм, ми наполягали, щоб у вугільній галузі була запроваджена погодинна оплата праці. Крім цього, тарифні ставки було запропоновано встановити у нормальних розмірах, запровадивши розрядну систему», - зазначається у заяві.

«Проте в останній редакції законопроекту, отриманій після узгоджень з Кабінетом Міністрів, повністю проігноровані пропозиції НПГУ. Стаття 4 попередньої редакції, в якій йшлося про заробітки і пенсії шахтарів, взагалі урядовцями була вилучена. Тепер про реальну престижність шахтарської праці у законопроекті не свідчить ніщо, крім красивої назви», - наголошується у документі.

«Це вкотре засвідчує, що насправді уряд не збирається гідно оплачувати важку і ризиковану працю гірників. Навіть нарахування сьогоднішніх зарплат шахтарям відбувається з порушенням чинного законодавства, діючих Генеральної і галузевої угод, внаслідок чого кожен гірник не доотримує від 200 до 1000 грн. щомісяця», - підкреслює Михайло Волинець.

На його думку, «престижність шахтарської праці зросте не після прийняття суто декларативного закону, а лише після того, коли працівники галузі відчують покращення свого добробуту і не боятимуться жебрацької старості».

«Як гірники, так і НПГУ, у жодному випадку не будуть погоджуватися з популізмом влади, ціна якому – нуль копійок», - наголошується у заяві.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Коаліція «С.Р.А.К.А»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.