Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На окупованих РФ територіях ОРДЛО відбулося шоу “виборів” окупаційної адміністрації

Війна з Росією (АТО) 4249 переглядів

Опубліковано - 12.11.2018 13:05 | Всі новини | Версія для друку

На окупованих РФ територіях ОРДЛО відбулося шоу “виборів” окупаційної адміністрації
На окупованих РФ територіях ОРДЛО відбулося шоу “виборів” окупаційної адміністрації
У неділю у так званих “ДНР” та “ЛНР” пройшли “вибори” “народних рад” і голів територій.

Україна не визнає ці вибори. Президент Порошенко назвав їх "фейковими" і закликав не брати в них участь, передає ВВС.

У Донецьку “перемагає” виконуючий обов’язки керівника "ДНР" Денис Пушилін, який за результатами опрацювання 97,52% протоколів набрав 60,9% голосів, згідно з даними "виборчкому ДНР".

У Луганську оголосили про лідерство Леоніда Пасічника, який набрав 68,4% після підрахунку 96% бюлетенів. Він очолив "ЛНР" рік тому, коли свою посаду після внутрішнього конфлікту залишив Ігор Плотницький.

За інформацією центральних "виборчкомів" так званих "ДНР" та "ЛНР", явка на 18:00 була 72,5% у "ЛНР" та 76,2% - у "ДНР".

Російські державні ЗМІ повідомляли, що "вибори" проходять "спокійно" і "без порушень", а також заявляли про черги на дільницях.

За підрахунками видання "Новини Донбасу", черги були тому, що в обох так званих "республіках" працює втричі менше виборчих дільниць, ніж потрібно за наявної кількості виборців.

Вибори "голів" та "народних рад" на тимчасово непідконтрольних уряду України територіях проходять вже вдруге: вперше вони відбулися в листопаді 2014 року.

У Донецьку фаворитом від початку вважали Пушиліна, який виконує обов’язки керівника "ДНР" після вбивства Захарченка в серпні цього року.

До цього він очолював "народну раду" так званої "ДНР" і представляв "республіку" на перемовинах у Мінську.

Крім нього, у так званих “виборах” брали участь ще чотири кандидати.

До “виборів” не допустили колишнього "народного губернатора ДНР" Павла Губарева, а також колишнього керівника "ради безпеки республіки" Олександра Ходаківського, якому не дозволили в’їзд на територію "ДНР".

У "ЛНР" фаворитом на “виборах” був Леонід Пасічник. Він виконує обов’язки "голови республіки" з листопада 2017 року, після того як його попередник Плотницький втік до Москви і склав свої повноваження.

У “виборах”, окрім нього, брали участь ще троє кандидатів.

У Донецьку після "виборів" був запланований концерт. "Новини Донбасу" повідомили з посиланням на одного зі студентів технікуму промислової автоматики, що студентів технікуму примушують відвідати цей концерт.

У "ДНР" повідомили, що на "вибори" до них приїхали як спостерігачі кілька російських сенаторів та депутатів Держдуми, а також кілька колишніх і чинних європейських чиновників - зокрема депутат парламенту Бельгії Ян Пенріс (його партія виступає за відділення Фландрії від Бельгії).

Також приїхали колишній міністр оборони Греції Костас Ісіхос, колишній італійський сенатор, соратник Сільвіо Берлусконі Антоніо Рацці, колишній міністр транспорту Франції Тьєррі Маріані, колишній голова французької делегації в парламентській асамблеї ОБСЄ Мішель Вуазен.

Російські державні ЗМІ з посиланням на спостерігачів стверджують, що "вибори" проходили "активно, позитивно і демократично".

Реакція України та світу

МЗС України висловило категоричний протест "у зв’язку з незаконними та нелегітимними діями Росії з проведення псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях України".

"Результати цих псевдовиборів є юридично нікчемними, не створюють жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством", - йдеться в заяві МЗС.

Українська сторона тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі вимагає скликання позачергового засідання групи. Про це повідомила перша заступниця голови Верховної Ради, представниця України у підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко.

Українська прокуратура Донецької області відкрила кримінальне провадження за статтею "посягання на територіальну цілісність та недоторканість" країни. За цією статтею учасникам організації та проведення виборів загрожує довічне ув’язнення.

Європейський Союз напередодні "виборів" заявив, що вважає їх незаконними і нелегітимними. Їхні результати ЄС не визнає.

"ЄС засуджує ці "вибори", оскільки вони є порушенням міжнародного законодавства, підривають домовленості, установлені мінськими угодами, і порушують суверенітет та законодавство України", - йдеться в заяві голови зовнішньополітичного відомства ЄС Федеріки Могеріні.

Згідно з мінськими угодами, будь-які вибори повинні проводитися в рамках законодавства України і за стандартами ОБСЄ, нагадали в ЄС.

Не визнають вибори і в НАТО. "Вони суперечать літері та духу мінських угод і підривають зусилля з мирного врегулювання конфлікту", - йдеться в заяві прес-служби альянсу.

США, Франція, Велика Британія, Швеція, Нідерланди і Польща на засіданні Радбезу ООН 30 жовтня назвали "вибори" у "республіках" незаконними і такими, що суперечать мінським угодам.

Такую ж думку висловив і голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Італії Енцо Моаверо-Міланезі.

Німеччина та Франція, які є учасниками нормандського формату переговорів щодо ситуації в Україні, також виступили проти.

Речник президента Росії Дмітрій Пєсков у відповідь на це заявив, що "вибори" не суперечать мінським угодам і звинуватив Україну в тому, що вона їх не дотримується.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Війна з Росією (АТО)»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи не виживе той народ, котрий сприймає свою історію очима сусідів”
Фрідріх Ніцше

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.