Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Політв’язні Кремля. “Омбудсмен” Криму про моряків: їм видали капці, умови нормальні

Імперія «Совок» Регіон: Автономна республіка Крим 4425 переглядів

Опубліковано - 29.11.2018 00:04 | Всі новини | Версія для друку

Політв’язні Кремля. “Омбудсмен” Криму про моряків: їм видали капці, умови нормальні
Політв’язні Кремля. “Омбудсмен” Криму про моряків: їм видали капці, умови нормальні
“Уповноважена з прав людини в Криму” Людміла Лубіна прокоментувала умови, в яких перебувають затримані й арештовані українські моряки.

Про це вона розповіла у розмові з журналісткою Російської служби Бі-бі-сі.

Водночас українська омбудсмен Людмила Денісова наполягає на тому, щоб до затриманих ставилися як до військовополонених.

"Нормальні умови"

"З учорашнього дня 12 [українських моряків] доставлені у слідчий ізолятор. Оскільки це військовослужбовці, - війни немає у нас, але військовий стан Україною оголошено - їм загалом створили абсолютно нормальні умови для перебування в СІЗО", - розповіла пані Лубіна.

"Поміщені всі вони у недавно відремонтовані камери, їм видали тапочки, індивідуальні пакети гігієни. Вчора їм сухі пайки дали, а сьогодні вони вже на утриманні - триразове харчування, яке в принципі у нас непогане…", - додала "кримський омбудсмен".

Вона також розповіла, що оскільки всі українські моряки були у формі, а за правилами пенітенціарних закладів, її носити у СІЗО не можна, їм також видали і одяг, і "все, що потрібно".

Українська влада не визнає місцевих посадовців у Криму, зокрема й тамтешнього омбудсмена, яких Київ вважає "окупаційною владою", встановленою РФ після анексії у 2014 році.

Скарг не надходило

Людміла Лубіна також запевнила, що ні від кого зі згаданих 12 українських моряків, яких Сімферопольський суд арештував напередодні, жодних скарг не надходило.

"Ми забезпечуємо нормальні умови, оскільки українська преса говорила, робили заяви офіційні особи, що до затриманих застосовувалися недозволені заходи впливу. Я не знаю, що вони мали на увазі - чи тортури, або якийсь психологічний вплив. Я вчора підійшла практично до кожного і запитала, чи застосовувалися такі заходи, як вони себе почувають, в яких умовах вони перебували... Я з’ясувала, що ніяких недозволених заходів не застосовувалося, ніхто їх не катував, ніхто їх не морив голодом", - розповіла вона у розмові з Російською службою Бі-бі-сі.

"Все було нормально. Але для себе, щоб припинилися потоки цих вигадок з боку України, я як місцевий омбудсмен ці питання з’ясувала", - наголосила пані Лубіна.

Перевозити до Москви?

У вівторок адвокат капітана одного з затриманих росіянами українських катерів припустив, що після арешту їх можуть перевезти до Москви, де й буде розглядатися справа.

Людміла Лубіна сумнівається у такому сценарії.

"А навіщо? Створена слідча група, на місці тут розглядають всі докази, навіщо у Москву? У нас досить-таки компетентні слідчі, оперативні працівники", - відзначила вона.

"Це буде вирішувати начальство, це поза моєю компетенцією", - додала вона.

Представник Росії також пояснила, що перед судом їх тримали у різних ізоляторах, адже "вони групою осіб скоювали злочини, їх разом, в одному приміщенні тримати не можна - це по закону так".

"Тепер, коли запобіжний захід обрано, вони утримуються в СІЗО, як годиться. Тобто вони вже визначилися на два місяці зі своїм місцем проживання", - підсумувала вона.

Арешт

27 листопада суди в Криму арештували на два місяці 15 українських моряків (12 - у Сімферополі, ще троє, які мали поранення, - у Керчі).

У середу запобіжні заходи обрали вже для всіх 24 затриманих українців. Адвокати просили для них домашній арешт.

24 українських моряків звинувачують у незаконному перетині кордону РФ, вчиненому групою "із застосуванням насильства чи загрозою його застосування".

За цією статтею їм загрожує до шести років в’язниці.

Київ наполягає, що води біля анексованого Росією Криму не можуть вважатися російським кордоном. Не визнає його таким і міжнародна спільнота.

Україна також наполягає, щоб Росія ставилася до затриманих як до військовополонених.

"Вони ніяких кордонів не порушували. Ми наполягаємо на тому, що ставлення до них зі сторони РФ повинно бути таким, щоб виконувалася Женевська конвенція", - наголосила у середу українська омбудсмен Людмила Денісова.

За Женевською конвенцією, військовополонених мають судити військові суди.

Людмила Денисова також наполягає на тому, щоб до трьох поранених українських моряків, які перебувають у Керченській лікарні, допустили архієпископа Сімферопольського і Кримський УПЦ КП Климента.

ФСБ поки відмовляється дати такий дозвіл.

Крім того, Людмила Денісова пропонує уряду виділити 100 тис. грн родинам українських моряків на послуги кримських адвокатів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.