Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Більшовикам у кампанії європарламентарів дискомфортно. Кажучи мовою дипломатів

Коаліція «С.Р.А.К.А» 5798 переглядів

Опубліковано - 22.05.2007 13:04 | Всі новини | Версія для друку

Більшовикам у кампанії європарламентарів дискомфортно. Кажучи мовою дипломатів
Більшовикам у кампанії європарламентарів дискомфортно. Кажучи мовою дипломатів
Під час засідання Комітету з політичних питань Парламентської Асамблеї Ради Європи Голові Верховної Ради V скликання Олександру Морозу довелося відповідати на незручні запитання. А регіоналам читати по шпаргалках.

Про це повідомила народний депутат V скликання, член постійної делегації України в ПАРЄ від БЮТ Олена Бондаренко, яка разом з заступником голови фракції БЮТ Григорієм Немирею брала участь у засіданні Комітету.

Зокрема, за словами Бондаренко, співдоповідачка Моніторингового Комітету по Україні Ханне Северинсен запитала Мороза, чому представників опозиції відлучено від участі в роботі комітетів ПАРЄ. Пані Северинсен роз’яснила спікеру Верховної ради V скликання Правила процедури, за якими постійна делегація є чинною, доки не буде офіційно визнаний склад нової делегації.

«Морозу нічого не лишалось, як „взяти до уваги зауваження” і пообіцяти, що він більше не буде», - сказала Бондаренко.

Вона також повідомила, що згідно з порядком денним, на ранковому засіданні Комітету мали відбутися виступи та відповіді на запитання керівників коаліції. «Однак, на превеликий подив європейських парламентаріїв, у визначений час вони не з’явилися, навіть довелось оголошувати перерву», - сказала Олена Бондаренко.

За її словами, Алексєєв (КПУ) і Бокий (СПУ), які прибули на засідання Комітету після перерви, як виявилося, «не читали Резолюції ПАРЄ, до якої апелюють, де тільки можуть».

Бокий, наприклад, заявив, що „ми чомусь пристали на думку опозиції, що криза зумовлена недосконалістю політреформи.” Насправді ж це не „думка опозиції”, нагадує Бондаренко, а п.2 Резолюції ПАРЄ за підсумками дебатів щодо функціонування демократичних інституцій в Україні: ”Асамблея наголошує, що поточна криза в Україні є також результатом поспішної та незавершеної конституційної і політичної реформи 2004 року, відповідно до якої до Конституції України було внесено низку змін, без урахування застережень Венеціанської Комісії та без проведення широкої публічної дискусії в країн».

«Загалом пан Бокий був у своєму амплуа: причина кризи, на його думку, не в масштабній політичній корупції, не в узурпації влади „коаліцією”, не в кричущому викривленні волевиявлення українського народу, а в... „особистих суперечностях у вищих ешелонах влади” і „глибокій ненависті Президента до Голови Верховної Ради», - сказала Олена Бондаренко.

Також, за словами Бондаренко, член Компартії Алексєєв відзначився особливо: мовляв, людей з Донецька везуть до Києва на підтримку „коаліції” та Януковича, бо „людей залякують силовими діями”. «Тобто виходить, ці люди – не тільки „масовка”, а й „живий щит”, за яким ховаються Янукович і його поплічники», - вважає Бондаренко.

Згодом прибув пан Попеску (ПР), і одразу «атакував земляків-мешканців Чернівецької області, та й загалом Західної України». За словами Бондаренко, Попеску заявив, що вони, мовляв, найбільші фальсифікатори виборів: залишають українські паспорти родичам, їдучи на заробітки до Західної Європи із „закордонними”, а на виборах голосують вони „там”, а „тут” – рідня, їхніми паспортами. «Попеску призабув, що у 2004 році ЦВК Ківалова намагалася створити сотні виборчих дільниць не в Західній Європі, а в Росії, щоб з їх допомогою сфальшувати результати виборів», - нагадує Бондаренко.

На її думку, «головною зброєю коаліціянтів, як завжди, виявилися брехня, пересмикування і перекручування». А щоб не плуталися в ”показах”, усі вони були забезпечені шпаргалками, повідомила Бондаренко.

На зустрічі постійної делегації з президентом ПАРЄ Рене ван дер Лінденом член фракції Партії регіонів Ганна Герман роздала шпаргалки Богатирьовій та Попеску, а потім дуже комічно контролювала, чи вони все правильно читають. «Вона навіть перебила перекладача, закричавши російською мовою: ”Неправильный перевод! Там сказано не „секретариат президента, а президент!», - повідомила Бондаренко.

За її словами, представники опозиції, на відміну від членів коаліції, продемонстрували конструктивний підхід до вирішення проблеми. Заступник голови фракції БЮТ Григорій Немиря наголосив, що за підсумками напрацювань робочої групи опозиція готова повернутися до сесійної зали, аби проголосувати за зміни до законодавства, які б забезпечили максимально прозорі й демократичні вибори.

Також Григорій Немиря зазначив, що для унеможливлення повторення конституційної кризи слід одразу після виборів опрацювати відповідні зміни до Конституції або розробити новий проект Основного Закону у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії та ПАРЄ.

Окрім того, представник БЮТ повідомив, що понад 70% виборців підтримують проведення дострокових виборів, тим самим спростувавши заяви опонентів, що українці проти дострокових виборів.

БЮТівець Валерій Писаренко наголосив, що від початку політичної кризи голова постійної делегації, соціаліст Віталій Шибко жодного разу не скликав делегацію, і навіть зміни статусу членів делегації відбувалися без їх відома.

На вечірньому засіданні Політичного комітету ПАРЄ члени Комітету мали зустріч з представниками Блоку Юлії Тимошенко - Григорієм Немирею і Оленою Бондаренко, та „Нашої України” – Ольгою Герасим’юк.

Григорій Немиря нагадав про основні досягнення Помаранчевої революції, яку він назвав вибором народу між автократією і демократією. Зокрема, за його словами, це наявність політичної конкуренції (хоча права опозиції нині й порушуються); свобода слова; розвиток громадянського суспільства.

Також Григорій Немиря наголосив, що компромісу досягти можливо, якщо відверто говорити про причини кризи та дії коаліції, які її поглиблювали (Постанова Верховної Ради про повернення ЦВК Ківалова, позбавлення опозиції рівних можливостей у роботі парламенту, кадрові призначення, які свідчать про узурпацію влади, офіційні заяви керівника законодавчої влади про „збирання” 300 голосів у парламенті тощо).

Олена Бондаренко зазначила, що нині ми знову, як у 2004 році, стикаємося з парадоксальним явищем: опозиція шукає, як провести вибори у відповідності з законом та принципами демократії, а опоненти – як знайти шпаринку, щоб порушити законодавство. На думку О.Бондаренко, „коаліція” вже зараз шукає засоби для визнання результатів виборів недійсними, домагаючись участі у виборах не менше 51%, голосування вдома лише за заявами виборців, домагаючись заборони голосувати людям, які перебувають на роботі за кордоном. Також представниця БЮТ зазначила, що коаліція, перетворивши парламент на механізм легалізації рішень Кабміну, намагається перетворити й Конституційний Суд на маріонеткову структуру через „своїх” суддів.

Вона нагадала, що 2006 році Верховна Рада паралізувала діяльність КС, не обираючи суддів за своєю квотою. Впродовж тривалого часу Суд не ухвалював жодного рішення, а нині окремі судді скомпрометували цю інституцію в очах народу.

Відповідаючи на питання членів Комітету, Олена Бондаренко наголосила, що опозиція не прагне поділити політикум на переможців і переможених, але домагається, щоб народ зміг зробити свій вибір.

Представниця БЮТ також висловила занепокоєння залученням неповнолітніх до „біло-голубих” акцій, чим організатори порушують Конвенцію ООН про права дитини.

Пролунало й досить емоційне питання: що залишилося від Помаранчевої революції й навіть чи не означає нинішня ситуація смерть Помаранчевої революції? О.Бондаренко зазначила, що український народ став іншим – вільнішим, сміливішим, сильнішим, свідомим свого права на вибір і готовим його відстоювати. На думку Бондаренко, саме прагнення врятувати досягнення Помаранчевої революції спонукало опозицію, й насамперед – БЮТ – домагатися дострокових виборів.

Члени Політичного комітету ПАРЄ постійно засвідчували своє прагнення допомогти Україні вийти з кризи. Президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден, зокрема, вбачає позитив у тому, що працює робоча група, вдалося зберегти громадський спокій, існують свобода слова і зібрань.

Пан ван дер Лінден переконаний, що потрібен політичний діалог, і що вибори, як один із способів політичного компромісу, повинні відбутися якомога швидше.

Як наголошували представники ПАРЄ, Асамблея готова допомогти Україні у проведенні чесних, демократичних, прозорих виборів.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Коаліція «С.Р.А.К.А»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.